Novinarsko društvo

»Se lahko mojo glavo odreže?«

Tudi letos smo nekateri izmed članov novinarskega krožka sodelovali pri projektu Obrazi prihodnosti, ki ga organizira časopis Dnevnik. Štirje izmed p2etih sodelujočih dijakov smo se v torek, 16. februarja, odpravili na uredništvo Dnevnika, kjer smo skupaj z našim mentorjem Alešem Gaubetom in  tamkajšnjimi novinarji še zadnjič pregledali naše članke in določili, kako bodo ti razporejeni na po dveh straneh v časopisu, ki sta nam namenjeni.

Ena izmed najtežjih stvari pri novinarstvu pride prav v tem zadnjem delu, ko moraš svoj članek podaljšati ali skrajšati za nekaj besed, če ne celo nekaj stavkov. In če nimaš sreče, se ti lahko zgodi, da moraš nek naslov, na katerega si bil že dva tedna ponosen, v nekaj minutah skrajšati na polovico.

1Še ena zanimiva izkušnja pa je bilo fotografiranje dveh naših novinark, Katje Grobelnik in Ive Škorjanc, ki sta prevzeli vlogo komentatork. Nato smo se preselili na t. i. desk centralne redakcije, kjer nam je tehnični urednik pokazal, kako se postavi stran, pa tudi, kako fotografije dokončno uredijo s “Photoshopom”. Ivo je to tako navdušilo, da je tehničnemu uredniku predlagala: »Saj lahko tudi pri moji fotki uporabite “Photoshop”.« Katjo pa je pri njeni fotografiji zanimalo nekaj drugega: »Se lahko mojo glavo odreže?« Ena izmed prisotnih novinark ji je odgovorila: »Lahko pustimo tudi samo noge.« Tako so vsi skupaj dokazali, da se tudi novinarji med delom radi pošalijo.

Po uspešno opravljenem delu smo si ogledali še nekaj pomembnih prostorov, kjer delajo novinarji, nato pa smo imeli v sejni sobi pogovor z Darijanom Koširjem, urednikom centralne redakcije Dnevnika. Povedal nam je, da je projekt Obrazi prihodnosti pravzaprav poskus približanja časopisa mladim. Pojasnil nam je tudi način dela pri njih in poudaril, da imajo novinarji delo, ki je hkrati zelo zanimivo, naporno in tudi odgovorno, saj lahko že en članek povzroči odstop kakšnega ministra.

Vse skupaj je bila res zelo zanimiva izkušnja, ki nam je še bolj priljubila naše novinarsko delo. Z delom za ta projekt smo opravili, zdaj pa že nestrpno čakamo torek, 23. februar, ko bodo v Dnevniku izšli naši članki.


Tadej Počivavšek

Dostopnost