Novinarsko društvo

Razblinimo predsodke, spoštujmo drugačnost

Že 12. leto zapored je OŠ Lava priredila dogodek v poklon dnevu miru, ki ga vsako leto obeležujemo 21. septembra.  Vse dogajanje so učenci v soboto, 23. 9., preselili v mestno jedro, kjer je bil v ospredju  kulturni program, v katerem so sodelovali tudi naši dijaki.

Sobotno jutro se je za nekatere učence in dijake začelo nekoliko drugače kot običajni vikendi. Namesto da bi spali, so se odpravili na celjske ulice, kjer so skupaj z učitelji in profesorji mimoidoče ozaveščali o pomenu miru in svobode na svetu. Osrednje dogajanje je bilo na Zvezdi, kjer so se imeli možnost predstaviti tudi naši dijaki. Pred številnim občinstvom so se na odru predstavili Adriana Marlene Felicijan iz 4. e, Marko Zabav iz 3. b in Špela Jezovšek iz 3. a. Pri njihovih nastopih sta jih na kitarah spremljala Krištof Senčič in Adam Wahibi. Ko so končali, sva jim zastavili nekaj vprašanj, na katera so z veseljem odgovorili.

Kako dolgo se že ukvarjate s poezijo?

Adriana: “S poezijo sem se začela ukvarjati v 5. razredu osnovne šole, potem pa je pisanje v zadnji triletki zamrlo. Znova sem začela na začetku 3. letnika, saj je bilo to zame težko obdobje in mi je bilo pisanje v uteho.”

Marko: ‘’Pet let, tam nekje (smeh).’’

Špela: ‘’Pesmi pišem, odkar pomnim, vendar mislim, da so bile včasih slabše kot danes.’’

Od kod črpate navdih za pisanje?

Adriana: ‘’Navdih črpam iz svojih lastnih izkušenj. Za današnjo pesem pa mi je dal navdih kup kamenčkov v moji sobi, ki mi je dal misliti, kako majhne stvari sestavljajo veliko celoto.’’

Špela: “Navdih jemljem iz vsakdanjega življenja in dogodkov, včasih pa malo pobrskam po svoji domišljiji.”

Ali imate kakega vzornika?

Adriana: ‘’Na nek način so moj vzor vsi pesniki, vendar nihče določen, saj sem samosvoja in delam, kar želim.’’

Marko: :”Moj vzor je pesnica Kristina Hočevar, ker me je navdušila za pisanje.”

Špela: “Navdih mi daje makedonski pevec Toše Proeski, saj je bil izjemen vokalist in človek.”

Zakaj ste začeli pisati pesmi?

Adriana: ”Pesmi sem začela pisati, saj sem v življenju imela obdobje, ko sem trpela in sem svoja čustva v pesniški obliki izlila na papir.”

Marko: ‘’V življenju sem imel trenutke, ko mi je bilo dolgčas in to mi je odprlo pot v poezijo. Pisanje pesmi mi je postalo zabavno in od takrat z veseljem pišem.”

Kaj vam pomenita mir in svoboda?

Adriana: “Mir zame pomeni čisto vest kljub kupu dela, svobodo pa imam, ko lahko delam, kar želim.”

Marko: “Miru bi rekel neobstoječi ideal, saj ga ne bomo nikoli dosegli, ne glede na to, kako se trudimo.”

Špela: “Zame mir in svoboda pomenita, da lahko počnem, kar želim, sem, kar želim ter da imam okrog sebe ljudi, ki me ne obsojajo in me sprejemajo takšno, kot sem.”

Kakšni so vaši cilji glede pisanja v prihodnosti?

Adriana: “Želim si, da bi v prihodnosti, ko bom nabrala več dobrih pesmi, izdala pesniško zbirko, moj življenjski cilj pa je napisati leposlovno knjigo.”

Marko: “Pisati hočem za svojo dušo. Če pa nastane kakšno dobro delo, ga bom objavil.”

Špela: “Moj življenjski cilj je, da bi napisala, uglasbila in posnela dovolj pesmi, da bi izdala album.”

S svojim nastopom so dijaki pokazali, da jim ni vseeno, kaj se dogaja na svetu. Želimo jim še veliko uspehov na nadaljnji poti.

Ona Kotnik

Katja Pajk

Dostopnost