Novinarsko društvo

Predavanje Johna Cohna

V četrtek, 12. maja, smo na naši šoli gostili enega največjih znanstvenikov in izumiteljev john cohntega časa – Johna Cohna iz ZDA.  Inovator, ki je že vrsto let član IBM, je presenetil z zanimivo pojavo in poučnim predavanjem z naslovom Kako z inovacijami spreminjati svet, na katerem je predstavil svojo zgodbo od njegovih začetkov, kariere, še posebej pa se je osredotočil na resničnostni šov »The Colony«, v katerem se je pojavil tudi na Discovery Channel.

Našo šolo je obiskal med svojim 4-dnevnim obiskom v Sloveniji, na katerem je obiskal Gorenje se sestal s predstavniki naše vlade, z Gospodarsko zbornico … Njegov obisk je bil povezan z načrtovanim sodelovanjem IBM-a s slovensko industrijo. Na šolo je prišel, ker je bil njegov gostitelj v Slovenji naš bivši dijak mag. Andrej Črepinšek, ki je prav tako vodilni strokovnjak v IBM-u.


john cohn selfieŽe na začetku predavanja je dijakom dal vedeti, da to ne bo eno tistih običajnih predavanj, saj je že na začetku v smeh spravil celotno dvorano z digitalnimi očali, na katerih se je izpisovalo: »KAJUH«, oblekel pa se je tudi v svojo znamenito pisano haljo, s katero je predavanje naredil še bolj razgibano.  Poleg  izjemno  natančnega opisa njegovih začetkov pri IBM, njegove družine in anekdot, je postregel tudi z življenjskimi napotki. Prav tako nam je pokazal svoj »rap video«, za katerega sam pravi, da je druga najbolj neumna stvar, ki jo je kdajkoli naredil. Na prvem mestu pa je anekdota iz resničnostnega šova The Colony, kjer je nastopil. Šov je temeljil na simulaciji življenja po globalni katastrofi in golem preživetju. Tako se je Cohn razgovoril o izzivih, ki jih je premagoval skupaj s svojimi devetimi sotekmovalci, kot je iskanje hrane, vode, spopadanje s krajami in nasiljem zunanjih »slabih fantov«, kakor jim sam pravi, ter predvsem z osebnimi izzivi, saj je pri tem bilo potrebno veliko vztrajnosti in trde volje, znanja in iznajdljivosti, za katere sam pravi, da so ključna tudi v življenju. Pohvalil se je tudi o svojih izumih, kot je filter za vodo, sončne celice iz odpadnih materialov in orožje, ki ne ubije človeka, na katerega je še posebej ponosen.  Skozi predavanje je poudarjal predvsem to, da za uspeh ni potrebno le znanje, ampak da se na poti do cilja zabavamo in gremo preko svojih meja. Skoparil ni niti pri ostalih življenjskih lekcijah, ki se jih je naučil bodisi v resničnostnem šovu bodisi kje drugje. Trdi, da prošnja za pomoč ni odraz šibkosti, ampak dokaz inteligence in da v življenju enostavno ne smemo toliko skrbeti. Zaključil je z besedami, da naj si damo duška in se zabavamo.

Katja Grobelnik

Dostopnost