Novinarsko društvo

Obisk irskega pesnika in pisatelja Ciarana O’Driscolla

»Please hold. Please grow old. Please grow cold.
Please do what you’re told. Grow old. Grow cold.
This is the future. Please hold.«
(odlomek iz pesmi Please hold, Ciaran O’Driscoll)

V petek, 16. 3. 2018, je našo šolo obiskal irski pesnik in pisatelj Ciaran O’Driscoll.

Ciaran O’Driscoll živi v Limericku in je napisal šest pesniških zbirk ter dve prozni deli. Za svoje ustvarjanje je prejel številne irske in mednarodne nagrade. V slovenščino sta njegovo pesniško zbirko Life Monitor (Nadzorovanje življenja) prevedla Iztok Osojnik in Veronika Dintinjana. Slovenijo je obiskal že večkrat, Celje pa tokrat prvič.

Na srečanju nam je prebral nekaj svojih pesmi in razložil motive ter pojasnil, kje in kako je dobil navdih zanje. Z veseljem pa je odgovoril tudi na naša vprašanja, ki jih ni bilo malo. Pesmi so tematsko raznolike, zato so v nas vzbudile različna čustva. Z nekaterimi smo se lahko poistovetili, v drugih smo občutili ranljivost, ob marsikateri pa smo se nasmejali.

Ugotovili smo, da v poeziji Ciarana O’Driscolla lahko najdemo vse ali pa vsaj večino stalnih prvin irskega pesništva. Je izviren in samosvoj. V njegovi poeziji najdemo sorodstvo z irsko pokrajino, mitologijo, izreden humor, občutek za ranljivost, za jezik in pesniške postopke ter vpliv tujine, tujih kultur, poezije, krajev in zgodb.

Srečanje je z glasbeno točko popestrila Petrisa Čanji ob spremljavi Eme Kovačec Gračner in Matica Petka.

Udeleženci dogodka smo imeli priložnost ob sproščenem klepetu s pesnikom spoznati njegove pesmi in okoliščine, v katerih so nastale, izvedeli smo marsikaj zanimivega in se večkrat iz srca nasmejali. Obisk nam bo zato ostal v lepem spominu.

Lara Bezgovšek

Dostopnost