Novinarsko društvo

“Maturantje, vračajte se, ne ustavite se pri diplomi in ne pozabite nas.”

Slavnostni sprejem za 21 zlatih maturantov in 6 olimpijcev smo pripravili v sredo 20. septembra v Gimnazijki

Sreda, 20. september, je bil za celjske maturante prav poseben dan, saj so jim dopoldne na Mestni občini Celje pripravili že 23. sprejem za najboljše celjske dijake zaključnega izpita in poklicne mature, zlate maturante splošne mature in udeležence olimpijad in mednarodnih tekmovanj znanja. Letos sta županov slavnostni sprejem vodila naša dijaka Maša Krajnc in Miha Kragl, s pesmijo, glasbo in plesom pa so ga popestrili Oktet Kajuh, Maša Krajnc, Miha Ambrož, Špela Jezovšek, Živa Žohar in Nuša Žohar (OŠ Lava).

Za naše najboljše pa smo pripravili sprejem tudi na šoli. Najprej jih je nagovoril in jim za dosežke čestital ravnatelj dr. Anton Šepetavc. Prireditev je povezoval Timotej Klinc, v kulturnem programu sta sodelovali flavtistka Maruša Alegro in pevka Špela Jezovšek, ki se je predstavila z lastno pesmijo. Po slovesnosti je sledila pogostitev v jedilnici.

Letos je bilo zlatih maturantov kar 21, kar je 8,1 % vseh slovenskih zlatih maturantov in 10,1 % vseh naših maturantov. Povprečno so naši maturanti dosegli 21,4 točke (slovensko povprečje je 20,10). Letošnji zlati maturanti so:

Maša Smajila, Tadej Počivavšek, Breda Polak, Yoshinaka Jošt Gerl, Domen Goste, Anže Grubelnik, Tina Hohnjec, Matija Teršek, Hana Skale Mastnak, Timotej Kadilnik, Matija Lovšin, Nik Nadvežnik, Kaja Gajšek, Lea Hostnik,  Miha Jug, Tajda Kitak, Tjaša Kolman, Ivana Mazzoni, Sebastijan Rajšter, Timen Stepišnik Perdih in Jana Dragar.

Kaj menijo zlati maturanti o svojem uspehu? Kaj je recept za uspeh?

Tadej Počivavšek, med drugim tudi bivši novinar na I. gimnaziji, je o rezultatu naših  zlatih maturantov povedal: »Zdi se mi super. To res pokaže, kako je Kajuh dobra šola in menim, da so profesorji imeli veliko vlogo pri tem. Na splošno mislim, da je rezultat primeren šoli.«

 

Yoshinaka Jošt Gerl, nekdanji dijak klasičnega oddelka, je tak rezultat pričakoval in je z njim zadovoljen. Njegov nasvet mlajšim dijakom je: »Na maturo se pripravljajte že vse leto sproti in rešite čim več starih testov.«

 

 

 

 

 

Tjaša Kolman in Kaja Gajšek, ki sta se na maturo pripravljali malo manj, sta bili nad rezultatom zelo pozitivno presenečeni. Ko smo ju vprašali, če sta na maturi na kakšno vprašanje odgovorili ‘na blef’, pa sta dejali: »Tudi takšno se je našlo, saj se je vse težko naučiti.« Povedali sta nam tudi, da je poslušanje pri pouku dobra iztočnica za maturo.

 

 

Matija Lovšin nam je povedal: »Na maturo sem se začel pripravljati, ko smo končali s poukom, aktivneje pa nekaj dni pred vsakim predmetom.« Dijakom, ki bodo kmalu stopili v njegovo kožo, pa sporoča: »Mature se ne bojte, ker ni tako težko, kot pravijo.«

 

Tudi Jana Dragar je po ugovoru na oceno letos postala zlata maturantka. Na maturo se je pripravljala malo manj kot dva meseca in je zelo ponosna, da je obiskovala to gimnazijo. Bodočim maturantom pa svetuje, naj čim prej opravijo z vsemi testi, da se bodo ob koncu lažje posvetili učenju za maturo.

 

 

 

 

Maša Smajila, ki je na maturi dosegla izjemnih 33 točk, je letos osvojila tudi posebno pohvalo za izjemen dosežek na Mednarodni biološki olimpijadi v Veliki Britaniji. Sama pravi, da se je vsa štiri leta že sproti pripravljala na maturo, na kar kaže odličen uspeh vsa štiri leta, in se ji je delo tako le poplačalo.

Letošnji olimpijci so: David Opalič (4. d-razred), Luka Horjak (2. e-razred), Špela Polak (3. b-razred),  Ana Opalič (2. e-razred), maturantki Klara Drofenik (tudi letošnja naj dijakinja Slovenije) in Maša Smajila.

Kaj pa menijo naši olimpijci iz znanja?

Luka je rekel, da je s svojimi uspehi letos zelo zadovoljen, ampak da ima še tri leta, da jih izboljša. Sporočil nam je, da ni nič narobe, če nam matematika ni všeč in da moramo pač najti drugo področje, ki nam bo predstavljalo tak izziv, kot ga njemu matematika.

Ana nam je povedala, da je s svojimi dosežki zelo zadovoljna in bi jih rada v prihodnje ponovila. Zaupala nam je, da ji njen starejši brat David, če je le dobre volje, pomaga pri učenju teorije.

Simbolična darila sta zlatim maturantom in olimpijcem podelila tajnica šolske maturitetne komisije profesorica Alenka Jeromel in ravnatelj dr. Anton Šepetavc.

Dr. Anton Šepetavc je ob tem dogodku povedal: »Ponosen sem tudi na olimpijce, na katere ne smemo pozabiti ob nagrajevanju ob koncu leta. Vsem še enkrat čestitam.« In dodal: »Na tak rezultat maturantov sem že navajen. Tudi v prihodnje želim takšne rezultate in vem, da bo za to treba delati.« Za konec ravnatelj sporoča: »Zbudimo se in ostanimo ambiciozni. Maturantje, vračajte se, ne ustavite se pri diplomi in ne pozabite nas.« Tistim, ki še ostajajo na I. gimnaziji v Celju pa: »Vsi ste sposobni, le resno vzemite, za kar si prizadevate, in se še naprej trudite.«

 

Karolina Tepeš in Rijana Đuranović

Dostopnost