Novinarsko društvo

Kajuhovci smo se predstavili vojniškim osnovnošolcem

Na osnovni šoli Vojnik so 10. novembra potekale delavnice za osnovnošolce. Predstavila se je tudi naša gimnazija. Takšnih prireditev se v tem času na različnih šolah zvrsti kar nekaj, v tem mesecu bo naša šola tudi na podobnih dogodkih na OŠ Štore in OŠ Hruševec. Prireditev v Vojniku je bila namenjena učencem osmega in devetega razreda, sodeldelavnicaovalo pa je 15 srednjih šol in šolskih centrov. Pri naši stojnici je pozornost prisotnih lovil Oktet Kajuh, na predstavitvi naravoslovnih predmetov pa so ob brošurah na naši mizi zbujali pozornost rumeni jabolčni polži in ahatniki, največji polži na svetu, izvajali pa smo tudi kemijski poskus kromatografije.

Vsaka izmed prisotnih šol je bodoče prvošolce poskušala pritegniti na svoj način, najti je bilo miselne igre, programiranje robotov, umetelno pripravljene prigrizke, razstavo mineralov, precej kemijskih poskusov, urejanje frizur, ustvarjanje bleščečih tatujev, razstavo likovnih izdelkov … Stojnico srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo so krasili baloni, napolnjeni s helijem, tako da je bilo v živahnem ozračju mnogih pogovorov slišati kar nekaj smešno popačenih glasov, s sabo pa so prinesli tudi sistem Viar za računalniško risanje v treh dimenzijah. Zaposlitve za bodoče srednješolce torej ni zmanjkalo.

Osnovnošolce sem povprašala o njihovem mnenju o tem dogodku in dobila zelo usklajen odgovor, da se jim zdi super. Na prireditev so že navajeni, saj pri njih poteka vsako leto. Večina si je svojo srednjo šolo že izbrala, nekateri pa še kolebajo med največ dvema različnima možnostma. Strinjali so se v odgovoru, da je prva in najpomembnejša stvar pri izbiri šole smer, ki te veseli. Pogosto jih prepričajo tudi mnenja o prijetnih učiteljih, organizatorka dogodka pa mi je zaupala, da mlade še posebej pritegne pogovor z bivšimi šolarji njihove osnovne šole, ki zdaj hodijo na katero izmed srednjih šol. Namen dogodka je, da dobijo obiskovalci vse potrebne podatke o okoliških šolah, ker pa so dejavnosti pri mizah večinoma vodili dijaki, lahko dobijo tudi mnenje o vzdušju na šoli iz prve roke. Organizatorka je z letošnjim dogodkom zadovoljna, pravi, da so odzivi vedno lepi, bi pa morda potrebovali malo večji prostor.

Tudi kajuhovci so bili zadovoljni, vendar pa menijo, da je bila prireditev lani še boljša, ker so bili učenci bolj komunikativni. Letos so se manj ustavljali ob stojnicah in spraševali, so pa z mnogimi prišli tudi starši, ki so delno nase prevzeli skrb za pridobivanje informacij o možnostih nadaljnjega izobraževanja in zaposlitve po zaključku posameznih srednjih šol. Člani Okteta Kajuh so bili s svojim nastopom zadovoljni, glede na sproščeno naravo dogodka pa so tudi oni nastopili manj obremenjeno.

Ni dvoma, da se je na enem mestu zbralo veliko zanimivih in raznolikih ljudi, dogodek pa je potekal gladko in sproščeno. Tudi jaz sem zato na osnovni šoli Vojnik zelo uživala. Dobila sem precej dober vpogled v dogajanje s perspektive osnovnošolcev, saj so me ves večer zamenjevali za eno izmed njih.

Nika Gradišek

(fotografija je z lanske kemijske delavnice)

 

Dostopnost