Novinarsko društvo

Kaj se je dogajalo na evropskem prvenstvu mažoret?

Izvrstne uvrstitve naših dijakinj: Eva Nograšek – naslov evropske prvakinje v dveh kategorijah; v skupinskem delu pa radeške mažorete srebro in laške mažorete bron. Našim mažoretam, ki so tudi novinarke, pa bo prvenstvo žal ostalo tudi v malo drugačnem spominu.

Letošnje leto je bilo za  članice Mažoretne zveze Slovenije nekaj posebnega. Prvič v zgodovini je bilo namreč evropsko prvenstvo v Sloveniji. Potekalo je med 7. in 10. septembrom v Laškem.

Prvi dan je bil namenjen solistkam in parom. Naša dijakinja Eva Nograšek, članica radeških mažoretk, je osvojila v obeh kategorijah solo senior in par senior naslov evropske prvakinje. Opisala nam je svoje občutke.

»Kljub temu da že več let zapored nosim naziv evropske prvakinje, sem vedela, da bo letos potrebno več za naskok na najvišjo stopničko. Ob glasnem navijanju navijačev, soplesalk in drugih mažoretk sem vedela, da je to to. Že preden sem stopila na plesišče, sem čutila pravo energijo, sploh zato, ker je ob meni stala moja duetka, prijateljica, s katero sva za dosežene rezultate garali vse poletje. Ves trud je bil poplačan, ko sem tisti dan dvakrat stopila na najvišjo stopničko in ponosno pela slovensko himno v oranžni radeški uniformi. Hvaležna sem svojemu klubu in zlati skupini, da so mi omogočili ta čarobni trenutek.«

Druga dva tekmovalna dneva pa sta bila v znamenju skupinskega duha, kjer smo tekmovale Eva Železnik (mažorete društva Trg Sevnica), Zala Racman (Klub mažorete Radeče), Ina Simončič (Klub mažorete Radeče), Eva Nograšek (Klub mažorete Radeče), Katja Pajk (Mažorete Laško), Larisa Knap (Mažorete Laško) in Nika Bolte (Klub mažorete Radeče). Prvi ples je bil tako imenovan defile, to je ples, ki ga morajo tekmovalke odplesati v dveh minutah, steza pa je dolga 60 metrov. Po končanem dnevu smo vse tekmovalke vedele, da je borba za naslov evropskega prvaka zelo težka, zavedale pa smo se tudi, da bo jutri še en dan, torej še en ples, ki bo seveda ločil glavne favorite od konkurence … Torej – napočil je čas koreografije (ples, dolg največ šest minut, parket pa je posebej označen). Večina je menila, da smo slovenske ekipe krepko nad povprečjem drugih ekip. Torej smo na podelitvi priznanj in medalj vsi pričakovali slovenski boj za stopničke, predvsem med Radečami in Trebnjem. A zgodilo se je … Mažoretke društva Trg Sevnica so zasedle odlično 6. mesto. Trebanjske mažoretke so ostale brez odličja in zasedle nehvaležno 4. mesto. Dekleta so protestno zapustila prostor, navijači pa so izžvižgali sodnike. Laške mažoretke so osvojile bronasto odličje, Radečanke pa srebrnega … Prvo mesto je znova osvojil klub Zagrebške mažoretke. Vsi v dvorani so ponoreli, saj se je videlo, da bi morali biti rezultati popolnoma drugačni. Mažoretna zveza Slovenije sumi, da so bili podatki prirejeni, obljubili so, da se bodo na sestanku upravnega odbora odločili, kako bo zveza reagirala. Druge sodelujoče pa je zmotilo, da je predsednik Evropske mažoretne zveze hkrati predsednik Zagrebških mažoretk, na tem evropskem prvenstvu pa je bil tudi sodnik.

Četudi so spomini z malce grenkega priokusa, je bilo prvenstvo organizirano na najboljši ravni doslej, za kar se zahvaljujemo Mažoretni zvezi Slovenije.                                           

Nika Bolte in Eva Železnik

 

FOTO: Anja Gospodarič, Sabina Seme, Janja Samec

Dostopnost