Novinarsko društvo

Glasbeniki o glasbeni smeri

Kako je biti dijak umetniške gimnazije – glasbena smer? Glasbenika Jure in Matic sta z nami delila svojo izkušnjo.

Jure Juvan, pianist: “Mnogi med vami, ki boste naslednje leto postali srednješolci, se boste soočali z vprašanjem, kaj bi si želeli početi v življenju in kam naj se vpišete, da se bodo vaše želje uresničile. Na I. gimnazijo v Celju sem se vpisal, ker mi je šolanje izven domačega kraja predstavljalo veliko dogodivščino zaradi vrstnikov iz vse države, po drugi strani pa me je sem prinesla glasba. Naša šola posamezniku omogoča več poti izobraževanja, in sicer v splošnem, klasičnem, športnem in navsezadnje v glasbenem oddelku, ki je povezan z Glasbeno šolo Celje. Profesorji z gimnazije in glasbene šole se po svojih najboljših močeh trudijo, da bi nam omogočili čim bolj prijetno izkušnjo. So prizadevni, nas podpirajo na glasbenem področju in spremljajo ter objavljajo naše glasbene dosežke.

I. gimnazija v Celju v meni pravzaprav vzbuja občutek svobode kljub vsej gimnazijski težavnosti, ki jo enostavno moraš prestati. Ob vsakem vstopu v šolo te obkroža z znanjem z vseh mogočih področij. To pripomore h globljemu razumevanju sveta. V organizaciji obeh šol nastajajo tudi različni dogodki, kot so glasbene ekskurzije v različna evropska mesta, ki so vedno informativne ter pozitivne za glasbeno rast. Energija, ki jo je možno občutiti že ob prvem prihodu, pa je vedno zelo sproščena in živahna.”

Matic Petek, pianist in tolkalist: “Prihajam iz glasbene družine in ob koncu osnovne šole sem vedel, da brez glasbe ne bom mogel živeti, samo z njo pa tudi ne. Iz teh dveh razlogov sem za svojo nadaljnjo pot izbral umetniško smer na I. gimnaziji, kjer danes obiskujem klavir in tolkala. Šola podpira in kakovostno omogoča mojo rast v glasbi, hkrati pa mi nudi in odpira poti tudi v drugih smereh, če se mi zahoče. Hvaležen sem za vpis, za katerega sem se odločil, saj se je tukaj moja življenjska pot zbistrila in našel sem ljudi, ki me v vsem tem podpirajo.

Omenil bi tudi, da mi je kot Neceljanu Celje zelo všeč. Do glasbene šole me vodi le kratek sprehod ob Savinji, za sprostitev in odklop pa me od bližnjega gozda loči le nekaj korakov (oziroma pogonov na pedala).

Moje pianistično-tolkalistične izkušnje so na srednji glasbeni izvrstne, tako da pridi še ti in skupaj bomo godli, pihali, trobili, brenkali, pritiskali in tepli prave note … :)”

Maja Kresnik-Doberšek in Julija Dolinšek

Dostopnost