Novinarsko društvo

Dnevnik z izmenjave v Erdingu

Ema Oblak in Eva Štemberger, dijakinji 3. letnika, bosta med 3. marcem in 3. aprilom 2023 bivali v nemškem mestu Erding, kjer se bosta šolali na srednji šoli FOS-BOS Erding. Dijakinji sta v Erdingu v sklopu projeta Erasmus + ka122:  https://www.prvagim.si/spoznavanje-evropske-raznolikosti-in-enakosti

Objavljamo njune dnevniške zapise: 

Nedelja, 2. april

Ta teden sva dijakom v šoli predstavili Slovenijo in naš šolski sistem. Nad predstavitvijo so bili vsi zelo navdušeni, kar nekaj jih je v Sloveniji tudi že bilo. Večina našo državo že pozna, nekateri pa zanjo še niso slišali.

V vsaki učilnici sva nad vrati opazili križ, značilen za katoliško vero. Presenetilo naju je tudi to, da vsi profesorji dijake vikajo, med njimi pa je vseeno opaziti sproščen, prijateljski odnos. Dijaki lahko med poukom zapustijo učilnico in gredo na stranišče, za kar ne potrebujejo profesorjevega dovoljenja. V četrtek so najini sošolci dobili rezultate testa iz naravoslovja, kriterij pa je profesor pokazal na tabli (slika). Posebnost je ocena 6, ki jo dobijo dijaki, če dosežejo izredno malo število točk.

Prihodnjih 14 dni imajo dijaki velikonočne počitnice, potem pa intenzivne priprave na maturo.

Vikend sva ponovno preživeli v Münchnu, kjer sva se srečali s Celjani, ki so bili na enodnevni strokovni ekskurziji. Skupaj smo se sprehodili po mestu, videli Isartor, Hofbräuhaus in Orlando-Haus ter uživali še zadnji vikend v Nemčiji.

Jutri zaključujeva najino enomesečno izobraževanje v Erdingu. Zelo sva veseli, da sva dobili priložnost preživeti en mesec v čisto novem okolju. Navezali sva veliko novih stikov, raziskali kar dober del Münchna in Erdinga ter uporabljali nemščino v vsakdanjem življenju. Izkušnja, ki je ne bova nikoli pozabili 🙂

Nedelja, 26. marec

Najina enomesečna izmenjava se počasi približuje h koncu. Ta teden sva preživeli v drugem razredu, kjer sva opazili še več kulturnih razlik med Slovenci in Nemci. Slednji so veliko bolj točni in redoljubni, ampak zelo zadržani. V ponedeljek smo z dijaki poslušali predstavitev gospoda Helmuta Wahla, predstavnika Deutsche Bundesbank. Razložil nam je vse o denarni politiki evropskega sistema in s tem povezanimi problemi.

Za dobro vzdušje na šoli je ta teden med odmori poskrbela živa glasba šolskega benda. Pred nama je še zadnji teden Erasmus + izmenjave, ki pa bo zaradi stavke prevozniškega sektorja v Nemčiji rahlo prilagojen. Jutri naju namreč čaka pouk na daljavo preko Teamsov.

Ta konec tedna sva si zopet ogledali nekaj novega. V Münchnu sva obiskali Peterskirche, Frauenkirche, Odeonsplatz in Karlsplatz. Sprehodili sva se tudi po Viktualienmarktu, dnevni tržnici, ki neprekinjeno poteka vsak dan, razen ob nedeljah in praznikih, že od leta 1807. V Erdingu je čez vikend potekal Street Food Festival, ki je kljub slabemu vremenu privabil veliko obiskovalcev. »Food trucki« so ponujali raznoliko hrano z različnih koncev sveta.

 

Nedelja, 19. 3.

Za nama je že drugi teden obiskovanja šole FOSBOS Erding. Najini sošolci so ta teden pisali dva testa, španščino in nemščino. Njihova pisna ocenjevanja sestavljajo kratki 30 minutni in daljši 120 minutni testi, ki pa jih pišejo dvakrat na leto. Pri spraševanjih in predstavitvah referatov dijaki svojih ocen ne izvejo takoj. Profesor si med uro zapisuje svoje ugotovitve, doma premisli o oceni in jo dijakom sporoči pri naslednji uri. Marsikdo verjetno še ne ve, da je njihova petica naša enka in obratno.

Ker je FOSBOS Erding zelo varčna šola, pri njih ne najdemo papirnatih brisačk. V učilnicah in na straniščih so namesto tega na voljo navadne bombažne brisače. V razredih ne odpirajo oken, na umivalnikih pa teče le mrzla voda.

Prihodnja dva tedna bova pouk spremljali v sosednjem razredu, česar se že zelo veseliva.

Tudi izven šole se nama dogaja veliko. V soboto sva obiskali München, kjer sva si najprej ogledali Marienplatz. Ob 11. uri sva spili kavico ob pogledu na Glockenspiel, petminutno zvonjenje 43 zvonov in ples 32 lutk iz zgodovine mesta. Sprehodili sva se tudi po Brienner Straße, kjer se nahaja ogromno trgovin prestižnih blagovnih znamk. Na desnem bregu reke Isar, ki teče skozi München, se nahaja Hellabrunn živalski vrt. Na 40 hektarjih sva videli veliko različnih živali, kot npr. žirafe, slone, leve, opice, volkove, polarne medvede …

Nedeljo sva preživeli v največjih termah na svetu, v Erdingu. Za nama je sončen teden, poln novih spoznanj.

 

Nedelja, 12. 3. 

Za nama je prvi teden obiskovanja šole FOSBOS Erding (Staatliche Fachober- und Berufsoberschule Erding). Ugotovili sva, da se njihov šolski sistem kar precej razlikuje od našega. Pouk vsak dan začenjava ob osmi uri, končava pa največkrat ob enih. Ker obiskujeva poklicno šolo, njihov predmetnik sestavljajo predmeti, kot so mednarodno poslovanje in ekonomija, mednarodni poslovni študiji, politika in družba ter nemščina, španščina, angleščina, športna vzgoja, matematika, naravoslovje, ki jih poznava že od prej. Posebnost predstavlja verouk, ki je za dijake obvezen. Njihove šolske ure trajajo 90 minut, potem pa sledi petnajst minutni odmor. Profesor je navadno v razredu že pet minut pred začetkom ure, dijaki pa ob njegovem prihodu nikoli ne vstanejo. Večina si zapiske urejajo na tablicah, malokdo ima s seboj zvezke. Pri pouku aktivno sodelujejo, se pogovarjajo s profesorjem, pogosto pripravljajo zelo dobre predstavitve in skoraj nikoli ne dobijo domačih nalog.

V četrtek nas je okoli enajste ure presenetil alarm, ki se je sprožil na naših elektronskih napravah. Šlo je za preizkusno opozorilo brez nevarnosti. Zanimivo je tudi to, da je na Bavarskem dovoljena prodaja piva in vina starejšim od šestnajst let.

V soboto sva imeli zelo aktiven dan. Dopoldne smo se z Margit, najino gostiteljico, in njenim sinom Florianom odpeljali do Münchna v Element Boulders dvorano. Emo, ki se s plezanjem ukvarja že dlje časa, je dvorana zelo navdušila, a tudi za tiste manj spretne, je to bila super izkušnja. Iz plezanja sva se z U-Bahnom odpravili do Allianz Arene, kjer sva si ogledali tekmo FC Bayern München proti FC Augsburg. Razprodana arena s 75 tisoč navijači je poskrbela za nepozabno izkušnjo. Glasno navijanje in zmaga domačih igralcev sta odmevali še dolgo v noč.

 

Nedelja, 5. marec

Na hitro se javljava po treh dneh izmenjave, v okviru projekta Erasmus+. V petek, 3. 3., smo se s profesorico Škornik skupaj odpravile na pot iz Ljubljane do Münchna. Po slabih sedmih urah vožnje z vlakom smo s postaje še s S-Bahnom nadaljevale pot do 40 km oddaljenega Erdinga. Z družino, ki naju je toplo sprejela, smo že prvo popoldne poklepetali ob ”Kaffe und Kuchen”. Zvečer pa sva se na bowlingu spoznali še s skupino dijakov iz šole, ki jo bova obiskovali ta mesec.

Čez vikend smo si s profesorico ogledale že kar dober del Münchna in njegove okolice. V soboto smo obiskale Allianz Areno, si ogledale igrišče, VIP lože, garderobe igralcev FC Bayern München in se sprehodile skozi njihov muzej. Zvečer sva ob večerji spoznale celotno družino gostiteljico, s katero se zelo dobro razumeva. Danes, v nedeljo, smo si ogledale še BMW muzej in Olympiazentrum v Münchnu. Z dvigalom smo se povzpele na Olympiaturm in uživale razgled na najbolj gosto poseljeno občino v Nemčiji.

Ker sva s S-Bahnom naredili že kar nekaj kilometrov, sva se hitro privadili na njihov transportni sistem. Veseliva se vsega, kar naju v tem mesecu še čaka, zato sva veseli, da nama je Kajuh omogočil enomesečno šolanje v Nemčiji.

Ema & Eva

Dostopnost