Novinarsko društvo

Dan odprtih vrat klasične gimnazije

Izbira srednješolskega programa je pomembna odločitev, zato dijaki klasične gimnazije, ali kot si pravijo sami, species classica, poleg predstavitve programa na informativnem dnevu radi priredijo tudi dogodek, imenovan Dan odprtih vrat klasične gimnazije. Letos je potekal v petek, 19. januarja, šolo pa so obiskali devetošolci s celjskih in okoliških šol. 

Dogodek se je začel v Gimnazijki, kjer dijaki učencem niso podali le golih dejstev o klasični gimnaziji, vendar so prijetno vzdušje pričarali s klarinetistično izvedbo skladbe Gaudeamus Igitur, odsekom avtorske gledališke igre o prvih letalcih Dedalu in Ikarju ter kvizom o klasični gimnaziji. Po predstavitvi je sledila pogostitev in ogled šole. 

Za dodatno popestritev so dijaki ustvarili tudi posnetek, v katerem lahko izveste, zakaj so se odločili za vpis na program in zakaj je latinščina uporabna. Posnetek si lahko ogledate na tej povezavi: https://youtu.be/KCMj2gbjKO4

Seveda pa je pomembno tudi to, kakšno mnenje imajo osnovnošolci. Govorila sem z Nežo, Vito in Dejanom, učenci Osnovne šole Petrovče, ki so že prepričani, da si želijo postati dijaki klasične gimnazije. Med pogovorom so mi zaupali, kako so izvedeli za klasično gimnazijo, zakaj si želijo postati njeni dijaki in kako bi svojim vrstnikom priporočili program. 

Kje in kako si izvedel/-a za klasično gimnazijo?

Neža:  Lani sem bila na informativnem dnevu, prav tako smo v šoli veliko govorili o programu.

Dejan: Od nekdaj sem se zanimal za I. gimnazijo v Celju in bral o njej, predvsem v publikacijah, ki jih izda šola. 

Vita: O šoli sem izvedela od strica, ki velikokrat piše o Kajuhu, prav tako tudi od prijateljev in šole. 

 

Zakaj ti je program klasične gimnazije všeč?

Neža: Ker imam rada družboslovje in se zanimam za jezike. Tudi šola je lepa in vem, da imate tukaj dobre učne uspehe. 

Dejan: Zaradi pouka latinščine in poudarka na zgodovini. Nekaj latinščine že znam in se mi zdi vredno, da to znanje popeljem naprej. 

Vita: Gimnazija mi je nasploh všeč, ker ima barvne stene. Zanimajo me jeziki in družboslovni predmeti. 

 

Zakaj bi svojim vrstnikom priporočila klasično gimnazijo? 

Neža: Priporočila bi jo vsem, ki imajo raje delo v manjših razredih, so družboslovci in jih zanimajo jeziki. 

Dejan: Priporočil bi jo vsem, ki se ne bojijo izzivov in so njihovo močno področje humanistični predmeti. Priporočil bi jo tudi tistim, katerih močno področje je naravoslovje, saj latinščina pomaga tudi tam.

Vita: Iz enakih razlogov, kot jih je naštela Neža, dodala pa bi še to, da imajo klasiki eno uro matematike manj. 

 

Dan se je zaključil uspešno in z veliko nasmehi. Učenci niso odšli le s prijetno izkušnjo, temveč so s seboj odnesli še darilca, ki so jih dobili na klasičnem kvizu. 

 

Tekst: Tea Belak

Foto: Luka Sirše

Dostopnost