Francoski večer

Večer ljubezni v francoščini

V torek, 13. marca, smo v mali dvorani Celjskega doma pripravili Francoski večer.

Ob 100-letnici poučevanja francoščine na naši gimnaziji smo lahko v Celjskem domu uživali ob melodijah francoske glasbe v izvedbi naših dijakov. Francoščina je leta 1918 postala prvi tuji jezik na Kajuhovi 2, ko je ta romanski jezik v naši državi dobil domovinske pravice in je nemščina izgubila svoj vpliv po 1. svetovni vojni. Jezika se je učil tudi Karel Destovnik – Kajuh, ki  je enega od letnikov celo padel zaradi negativne ocene pri francoščini.

Rdeča nit večera je bila ljubezen. Že ob vstopu v Celjski dom so zazvenele značilne francoske melodije, s katerimi nas je v Malo dvorano pospremil Miha Plevčak na koncertni harmoniki. Ta večer smo slišali znane šansone Édith Piaf, ki so zaznamovali dvajseto stoletje, uspešnice Johnyja Hallydaya, ki je uspel postati del življenja Francozov, in ene najbolj znanih frankofonskih pevk Céline Dion. Zazvenele so tudi nepozabne popevke, ki jih v originalu prepevajo Serge Lama, Patrick Bruel, ter pesmi modernih izvajalcev, kot so ZAZ, Stromae, Indila, Amir ter švicarski duo Aliose. V svet francoske glasbe so nas popeljali odlični pevski solisti: Maša Krajnc, Špela Jezovšek, Saša Jovanović, Eva Šorn, Amadea Begović, Pina Grabar in Tilen Teržan. Na klavirju, violini, kitari, bas kitari in kahonu so jih spremljali: Meta Kočevar, Neja Stojnić, Miha Ambrož, Jan Mogu, Tim Šlosar in Rene Ratej. Večer je obogatil šolski orkester pod vodstvom Petra Tovornika, igrivo pa so ga obarvale tudi plesalke: Hanna Rotar, Maruša Steiner, Pia Marolt, Nina Kovačić in Nina Barbara Rihar. Prireditev sta v slovenščini in francoščini povezovala Maša Krajnc in Idris Gadour Šentjurc.

V do zadnjega kotička napolnjeni dvorani je bilo vzdušje res izjemno, dijaki so bili za svoje nastope nagrajeni z bučnim aplavzom, za »francosko« vzdušje pa so poskrbele celo podrobnosti: strop je bil osvetljen v barvah francoske zastave, ob koncu prireditve pa nas je pričakala pogostitev s francoskimi sladicami, ki so jih spekli dijaki 2. letnika, ki se učijo francoščino.

Mentorica večera je bila profesorica Andrejka Lorenčak, ki nam je ob koncu večera, ko smo jo vprašali, kako je zadovoljna, povedala: »Z večerom sem zelo zadovoljna in vesela sem, da so naši dijaki v svojih nastopih pokazali veliko znanja in talenta ter zasijali. Zahvaliti se moram vsem dijakom, ker so bili res čudoviti in so za prireditev žrtvovali veliko svojega prostega časa in energije. Presrečna sem, da je bila prireditev odlično sprejeta.« Profesorici Lorenčak je pri veznem besedilu in zadnjih pripravah pomagala tudi lektorica za francoščino, Mary Ellen Ramasimanana Virtič. Naš ravnatelj, dr. Anton Šepetavc, ki je tudi sam frankofil in velik ljubitelj francoščine, je dejal: »Prihodnost tega, po mojem mnenju najlepšega romanskega  jezika, na šoli me ne skrbi, zanj ni strahu. Vesel sem, da je večer uspel in se je francoščina predstavila kot lep in tekoče govorjen jezik. Upam, da jo bo veliko učencev vzljubilo, kot sem jo jaz.«

Na prireditvi je bil tako razbit kliše o težki francoščini. Mislim, da so nas nastopajoči z jezikom vsaj malo okužili in nam res dokazali, da je lep jezik in primeren za širjenje ljubezni med ljudi.

»Non, je ne regrette rien,« kot pravi pesem Édith Piaf, ne obžalujem, da sem se udeležila prireditve in »je veux d’l’amour, d’la joie, de la bonne humeur.«

Karolina Tepeš

Foto: Jakob Lekše

 

Dostopnost