Izmenjava na Madžarskem

V torek, 26. septembra, se je štirinajst dijakov z mentoricami odpravilo na izmenjavo z dijaki madžarske gimnazije Lovassy Laszlo gimnazium. Sodelovanje med obema šolama je rezultat sodelovanja mest Celje in Veszprem. Na izmenjavi smo imeli dijaki priložnost spoznati življenje v naši sosednji državi, ki ima kljub podobnemu načinu bivanja zelo drugačno kulturo.

Pot od Celja do Veszprema ne traja več kot pet ur, a se vendar visoki hribi kmalu spremenijo v ravnino, ki se imenuje Panonska nižina. Veszprem leži približno dvajset minut od Blatnega jezera, ki ga z Veszpremom povezuje reka Sed. Utrip mesta ni bistveno drugačen kot v našem domačem mestu, tudi število prebivalcev je približno enako. Za nameček imamo enako rokometno dvorano. Dijaki smo se spoznali že v torek v poznih popoldanskih urah in si ogledali mestno okolico in način življenja. Namestili smo se pri naših gostiteljih, dijakih gostujoče gimnazije. Popoldne smo bili prosti, čas je bil namenjen spoznavanju gostujoče družine in počitku, saj nas je že v sredo čakalo naporno dopoldne. Razdeljeni v skupine s štirimi člani smo raziskovali na temo ekologija. Skupine so na sprehodu po mestu raziskovale pH vode, pH zemlje, katere kamnine so v mestu, onesnaževanje s hrupom in avti, število kolesarjev na cesti itd. Dveurni pohod nas je večina končala v laboratoriju, kjer smo dobili rezultate naših zbranih vzorcev. Na koncu je bilo potrebno narediti PP-predstavitev in plakat v angleščini. Za razliko od delovnega dopoldneva smo preživeli umirjen popoldan na Blatnem jezeru, ki nas je navdušilo s svojo velikostjo in lepoto. Velika in lepa je tudi Budimpešta, ki smo jo obiskali v četrtek. En dan je bil zagotovo premalo za obisk madžarske prestolnice, a obiskali smo Pešto, najstarejši del mesta, kjer smo si ogledali Matijevo cerkev. Tam je bila razgledna točka, ki je razprostirala pogled na Donavo, ki ločuje Pešto in Budim. Po kratki vožnji z avtobusom smo prečkali reko in se odpeljali do parlamenta. Je eden izmed večjih parlamentov v Evropi, zgrajen v novogotskem stilu. Čeprav je bil zgrajen na prelomu iz 19. v 20. stoletje, še vedno daje vtis srednjeveške estetike in lepote. Po vodenem ogledu sedeža madžarske politike smo sami raziskovali mesto in se v poznih popoldanskih urah odpravili proti Veszpremu. V petek smo predstavili svoje projektne naloge. Po slovesu od madžarskih prijateljev smo se odpravili domov.

Zdaj že tretja izmenjava z madžarsko gimnazijo je le še potrdila odlično sodelovanje med šolama. Madžarske prijatelje pa pričakujemo že septembra prihodnje leto, ko nas bodo obiskali v Celju.

Pina Držan

Dostopnost