Velenjska kotlina

 

ekskurzija_v_velenjeTretješolci smo se v torek, 6. oktobra, odpravili na strokovno ekskurzijo v Velenjsko kotlino. Potovali smo s štirimi avtobusi, na vsakem avtobusu sta bila dva razreda, v istih skupinah smo si ogledali tudi Velenje.

Prva skupina dijakov je najprej obiskala plastiko Skaza, dijaki z drugih dveh avtobusov pa smo najprej obiskali Mlekarno Celeia. Tam smo si ogledali cisterne za prevzem mleka, nato pa poslušali kratko predstavitev podjetja. Povedali so nam veliko zanimivih stvari o delovanju mlekarne, njenih trgih, največ pa o njenih proizvodih. Izvedeli smo, kako izdelujejo razne mlečne proizvode, kakšne so razlike med siri, prav tako pa so nas opozorili na nevarnosti gensko spremenjenih organizmov (GSO). Negativne učinke GSO so znanstveniki že odkrili na podganah, pri ljudeh pa še ne, saj se dolgoročne posledice še niso pokazale. Ob koncu smo pokusili nekaj njihovih jogurtov in desertov.

Nato smo se odpravili v Velenjsko kotlino, in sicer v mesto Velenje. Ko smo prispeli, smo imeli uro prostega časa, sami smo si ogledali mesto, popili jutranjo kavo, zajtrkovali. Skupina dijakov si je ogledala tudi Gorenje. Sledil je obisk centra ERICO, kjer smo prisluhnili enourni predstavitvi o Velenjski kotlini. Spoznali smo zgodovino premogovništva in termoelektrarne, njune vplive na bližnjo naravo in prebivalstvo, izvedeli vse o razvoju mesta, nastanku in pomenu jezer v bližini Velenja.

Presenetil nas je podatek, da so morali nekatere vasi kar v celoti porušiti, da so se lahko jezera širila. Prav zato smo se po predavanju odpravili na ogled dveh izmed teh jezer, med sprehodom pa občudovali tudi lokalno floro in favno.

Sledil je še ogled Velenja z avtobusom, kjer smo se med drugim pogovarjali o industriji in poselitvi samega mesta. Ekskurzijo smo zaključili z ogledom tretjega jezera v bližini Velenja, Družmirskega jezera, kjer smo si ogledali še vedno aktivno ugrezanje površja, saj pod jezerom potekajo izkopi premoga in območje ob jezeru še ni rekultivirano.

Na tej ekskurziji smo vsi uživali, saj smo pobliže spoznali pojave, o katerih se učimo pri pouku geografije, spoznali mesto Velenje, se naužili svežega zraka in se zelo zabavali.

Tadej Počivavšek

Dostopnost