Preteča grožnja prihodnosti in sedanjosti: podnebne spremembe

lučkaGlobalno segrevanje, učinek tople grede, taljenje ledenikov – zveni znano? V dobi neverjetnega napredka znanosti in množičnih medijev skoraj ne mine dan, ko nas nekdo ne napade z enim izmed tovrstnih pojmov. Škode, ki jo dnevno povzročamo planetu, se bolj ali manj vsi zavedamo, malokdo pa se nad svojim početjem zamisli. O enem izmed teh grozečih, a hkrati za mnoge nepomembno zvenečih izrazov, je v četrtek, 17. marca na I. gimnaziji v Celju spregovorila dr. Lučka Kajfež Bogataj.

»Kako živeti s podnebnimi spremembami?« Je bilo vodilno vprašanje predavanja, izvedeli pa smo še mnogo več. Slaba ura in pol je v nas razblinila še zadnje predstave o segrevanju planetu kot zanimivem pojavu, zaradi katerega oktobra lahko nosimo kratke rokave, kakšno solzico pa potočimo ob gledanju dokumentarcev o pingvinih. Ne, podnebne spremembe bodo kruto zaznamovale življenje na Zemlji: naš primarni vir preživetja- hrana, bo zaradi suš omejen; življenja ob vodah bodo zaradi naravnih nesreč še bolj ogrožena; nafto, kot tekoče bogastvo pa bo zamenjala voda, ki jo jemljemo za tako samoumevno. Spoznali smo politične vidike in pristope k podnebnim spremembam in pa nekaj nazorno prikazane statistike, v kakšnem svetu bomo v prihajajočih letih živeli. Predavateljica je bila zelo odprta za vprašanja, priporočila pa nam je tudi svojo knjigo Vroči novi svet.

Sklep pridobljenega znanja je, da se nam, če nadaljujemo s svojo ignoranco do edinega vesoljnega telesa, na katerem trenutno prebivamo, ne obeta nič dobrega. Odprto ostaja vprašanje, ali se nas lahko nekaj, kar se ne bo zgodilo iz danes na jutri, dovolj dotakne, da se bomo v zameno za vožnjo s kolesom odpovedali udobnemu prevozu do šole z avtomobilom in drugim olajšavam našega vsakdana?

Urh Zorko

Dostopnost