Obisk na Novem tedniku

Obisk na Novem tedniku

Mladi novinarji smo se v petek, 27. novembra, odpravili na strokovni obisk znane celjske medijske hiše, Novi tednik & Radio Celje (NT & RC).  Tam so svoje izkušnje in znanje z nami delili ljudje, ki se z novinarstvom ukvarjajo poklicno.

Pina in Tadej
Pina in Tadej sta se zelo dobro znašla pred mikrofonom.

Ko smo prispeli v medijsko hišo, so nam najprej predstavili radijski del, torej Radio Celje,kjer so lahko nekateri  naši novinarji sodelovali kar na licu mesta: Pina Držan in Tadej Počivavšek sta šla takoj v eter in takopredstavila delo Kajuh Pressa in dogajanje na naši šoli, Ostali novinarji smo ju medtem opazovali za steklom studia. Novinarka Simona Šolinič, ki nam je predstavljala radijski del, nam je zaupala marsikatero zanimivost.

Denimo, da ima radio dva studia: enega za oddajanje v živo, v drugem pa se oddaje posnamejo vnaprej. Povedala nam je tudi, kako lahko preiskusimo, kako se sliši naš glas po radiu.

Ekipa Kajuh Pressa
Ekipa Kajuh Pressa v družbi zaposlenih NT & RC.

Nato je sledil pogovor z odgovorno urednico Novega tednika Marjetko Raušl Lesjak, namestnico odgovorne urednice Radia Celje Tino Strmčnik in športnim novinarjem Deanom Šusterjem.Vsi so nam zaupali, da so o poklicni poti novinarja razmišljali že mladih letih. Pojasnili so nam tudi, na kakšen način delujeta njihov časopis in radio ter kako se organizirajo pri pisanju novic, da te čim prej pridejo do bralcev in poslušalcev. Da pa bi bile novice čim prej objavljene morajo novinarji vanje vložiti veliko truda in energije, zaradi česar se pogosto zgodi, da imajo le malo osebnega življenja. Ker pa jih njihovo delo veseli, tega ne vidijo kot preveliko žrtev. Življenje na terenu za lovom na nove dogodke, o katerih bi lahko pisali, jim večinoma ustreza. Med vprašanji, ki smo jih novinarjem zastavili, se je znašla tudi pomembnost znanja tujih jezikov. Vsi so na vprašanje odgovorili, da je znanje jezikov vedno bolj uporabno. Zelo jim koristi pri pogovoru s tujimi sogovorniki in pri branju tujega tiska.

Naučili so nas še mnogo pomembnega o novinarstvu, vendar bomo najbolj pomembne in ekskluzivne podatke zadržali zase.

Pri časopisu igra pomembno vlogo njegova grafična oblika, zato nam je oblikovalka Andreja Balja predstavila nekaj trikov, s katerimi si lahko pomagamo pri oblikovanju celotnega članka: katero fotografijo izbrati, kaj dati v grafe, kaj okrepiti …

Obisk Novega tednika in Radia Celje je bil za nas izjemno koristen in znanje, ki smo ga pridobili, bomo pametno uporabili v člankih, ki jih bomo pisali. Zahvaljujemo so uredništvu NT & RC, da so nas tako lepo sprejeli ter svoje znanje in izkušnje brez pomislekov delili z nami.


Foto: arhiv NT & RC

Živa Srše

Dostopnost