I. gimnazija v Celju seznanja svoje dijake s pravniškim poklicem

Nobenega dvoma ni, da je v današnjem svetu, ki je po eni strani dopustljiv do posameznikove volje, po drugi strani pa je vpet v sistem zakonov in predpisov, pravniški poklic nepogrešljiv. Pravo ne zajema le sodnih obravnav in dramatičnih argumentov, ki jih vidimo v ameriških filmih, prisotno je na številnih področjih našega življenja. 

sodisceČeprav trenutno v nobeni stroki zaposlitvene možnosti niso blesteče, pravnike prav zaradi velikega obsega njihovega dela potrebujemo. Zato smo na I. gimnaziji v Celju zainteresirane dijake seznanili s pravniškim poklicem. Ogled celjskega sodišča je potekal pod vodstvom profesorice Vesne Milojevič in sicer v dveh delih: v torek, 8. 12., so si ga ogledali dijaki prvih in drugih letnikov, v četrtek , 10. 12., pa dijaki 3. in 4. letnikov. Za slednje je bila udeležba ključna, saj si bodo kmalu morali izbrati študijsko smer. Prav tako bo polnoletnim dijakom v začerku prihodnjega leta omogočen ogled sodne razprave.

Dijakom nam je bil ogled sodišča všeč, saj nam je tamkajšnji uslužbenec izčrpno predstavil svoje delo in delo celotne ustanove, pobliže pa smo si ogledali tudi največjo sodno dvorano v Celju.


Urh Zorko

Dostopnost