Novinarsko društvo

Vtisi s kulturnega dneva v Ljubljani

Dijaki 1. in 2. letnika smo v četrtek, 21. septembra 2023, imeli kulturni dan v Ljubljani. Obiskali smo Cankarjev dom, kjer smo poslušali simfonično matinejo Z glasbo v vesolje ter si ogledali dve razstavi na različnih prizoriščih. Dijaki 1. letnika so obiskali Narodno in Moderno galerijo ter Narodni muzej na Prešernovi, dijaki 2. letnika pa Muzej sodobne umetnosti, Slovenski etnografski muzej, Narodni muzej  na Metelkovi in Mestni muzej (zbirko Emona). Organizatorici, profesorico Adriano Požun Pavlovič in profesorico Hano Grubelnik, ter nekaj dijakov smo povprašali o njihovih vtisih.

Kakšen je namen  kulturnega dneva?

Prof. Požun Pavlovič: Uvajanje dijakov k poslušanju koncertne simfonične glasbe v živo, saj njeno posredovanje v šolski učilnici niti približno ne odtehta neposrednega stika z izvajalci in doživetja glasbe v koncertni dvorani.

Prof. Grubelnik: Namen obiska galerij je zbližanje z umetniki in njihovimi deli. V Slovenskem etnografskem muzeju pa smo se lahko poučili o naši etnografski dediščini. Tako kot glasbo v koncertni dvorani umetnost v galeriji doživimo pristneje.

Kakšni so bili splošni vtisi?

Prof. Požun Pavlovič: Matineja  je bila vrhunsko pripravljena. Z organizatorjem – Glasbeno mladino Slovenije sodelujemo že dolga leta in vtisi dijakov so vedno pozitivni. Mladim res znajo približati klasično glasbo. Tudi tema vesolje je privlačna za poslušalce. Po prvih odzivih dijakov lahko rečem, da jim je bil všeč spored, pohvalili so energično in muzikalno dirigentko ter povezovalca.

Prof. Grubelnik: V galerijah in muzejih je bilo različno vodstvo, zaradi katerega so dijaki oglede različno komentirali. Zelo je pomembno, kakšen je vodnik, kako jim posreduje likovna dela in kako vzpostavi stik z obiskovalci. Namen galerije je, da izveš nekaj več o delih, življenju umetnikov, nastajanju del in zgodovini. Profesorji so pohvalili program. Nekateri so izpostavili, da je bil prenatrpan. V osnovi je program uspel in prispeli smo varno domov.

Ali lahko opišete vaše doživetje ob poslušanju glasbe?

Prof. Požun Pavlovič: Vedno znova me navdušita barvitost in izraznost simfoničnega orkestra.

Prof. Grubelnik: Spomnila sem se svojih mladostnih let, še posebej Star Wars. Je zelo globoka in močna stvar, ko gledaš in poslušaš klasične inštrumente. Vsekakor je bil koncert čudovito in nepozabno doživetje.

Kakšen je bil vaš vtis v Muzeju sodobne umetnosti? Je izpolnil vaša pričakovanja?

Prof. Grubelnik: Muzej sodobne umetnosti odlično prikaže nove modele kulturne produkcije. Prav tako prikazuje različne umetniške tradicije, ki so povezane s sodobno umetnostjo in imajo univerzalno veljavnost. Vsekakor vedno napravi vtis name. Žal pa smo imeli zelo malo časa in vodič je izpustil nekaj ključnih del. Pričakovala sem, da bo pokazal več.

Kakšen je bil vaš vtis v Slovenskem etnografskem muzeju? Je izpolnil vaša pričakovanja?

Prof. Grubelnik: Meni je bilo zelo všeč. Vodstvo je bilo dobro in nazorno so dijakom predstavili našo dediščino. Ogledali smo si dve stalni zbirki. Najprej nas je gospa Sonja Kogej Rus na slikovit in duhovit način popeljala skozi razstavo Človek in čas: prvih 100. Ob tem smo spoznali tudi zgodovino muzeja. Nato pa smo si ogledali Plečnikovo lectarijo. Muzej je zelo urejen in ima res lepe prostore.

 

VTISI DIJAKOV

Kakšen je bil tvoj splošni vtis o Muzeju sodobne umetnosti? Je izpolnil tvoja pričakovanja?

Lucija, 2. b: Meni je bilo zelo všeč. Mogoče je bilo premalo časa za popoln ogled. Všeč so mi bila dela sodobne umetnosti, čeprav nekateri sošolci ne spoštujejo tega.

 

Katere kulture in eksponati v Etnografskem muzeju so pritegnili tvojo pozornost?

Lara Maša, 2. b: Izvedela sem malo o azijski kulturi, o afganistanskem pokrivalu in o mehiškem zmaju. Od eksponatov pa sem si zapomnila azijski plašč, ki so ga že od 12. st. nosile ženske.

 

Kako sta postavitev in predstavitev muzeja vplivala na tvoje doživljanje umetniških del?

Nika, 1. č: Predstavitev je bila zelo zabavna in zanimiva, saj je bila vodička zelo prijazna in zabavna. Tako nam ni bilo dolgčas. Z njeno razlago sem se bolj vživela v umetniška dela.

 

Ali se ti je zdel kakšen trenutek na koncertu nepozaben?

Tajda, 2. e: Osebno sem si najbolj zapomnila začetek in na splošno je bilo fajn. 

 

Kakšno je tvoje splošno mnenje o koncertu?

Vita, 2. e: Ja, mladi ponavadi ne marajo te glasbe, ampak meni je bilo všeč.

 

Ali ti je glasba vzbudila kakšne posebne podobe, zgodbe ali občutke?

Nemanja, 2. g: Ja, ko sem poslušal koncert, sem se počutil, kot da sem v vesolju in da letim okoli planeta, ki se  vrti.

 

Kaj bi rekel nekomu, ki še nikoli ni bil na koncertu klasične glasbe?

Mohor, 2. g: Da se splača pogledati in da je treba to glasbo poslušati na malo drugačen način kot pa sodobno ali popularno glasbo.

 

Tekst in foto: Timeja Novak

Dostopnost