Novinarsko društvo

»Veliko bo ljubezni, če pa se bo kakšna imenovala matematika, bomo pa tudi veseli«

Tradicionalni sprejem prvošolcev

Z uvodnim nagovorom predsednika DS Timona Povšeta Tašića se je v petek, 3. 9. 2021, na ploščadi pred I. gimnazijo v Celju začel tradicionalni sprejem prvošolcev. Mladim kajuhovcem je najprej opisal svoje srednješolsko življenje, potem pa jih je pozval k disciplini in obiskovanju obšolskih dejavnosti. Razložil je še potek sprejema, ki ga je nato vodila Živa Lilija. 

Za Timonom je stopil k mikrofonu tudi naš gospod ravnatelj dr. Anton Šepetavc. Prvošolce je nagovoril z besedami: »Veliko bo ljubezni, če pa se bo kakšna imenovala matematika, bomo pa tudi veseli.« Povedal je, da šola ni samo učenje, temveč je življenje, mladost, spoznavanje drugih, zorenje in še marsikaj drugega. 

Po obeh nagovorih je nastopil bolj tekmovalni del sprejema, kjer se je osem razredov pomerilo med sabo. Najprej je bil na vrsti kviz, kjer so dijaki dobili splošna vprašanja o naši šoli, kot so na primer: koliko let je dr. Anton Šepetavc ravnatelj naše šole, koliko let šteje gimnazija, koliko zlatih maturantov smo imeli v prejšnjem šolskem letu, kako se imenuje jedilnica, katerega leta je bila zgrajena Dvorana Kajuh in druga. Vsak pravilen odgovor je bil vreden deset točk.

Po prvem delu je vodil 1. c-razred s šestimi pravilnimi odgovori, veliko drugih razredov pa je bilo izenačenih, zato so jim postavili še dve vprašanji iz splošne razgledanosti, pri čemer sta se v naslednji krog poleg 1. c-razreda uvrstila tudi 1. a in 1. e-razred.

Drugi del se je imenoval hitrostni boj. V vsakem izmed razredov so morali izbrati po tri predstavnike. Prvi izmed njih je moral po navodilih drugih dveh vijugati med stožci, vendar s prevezanimi očmi. Drugi je moral med ovirami nositi ping pong žogico na žlici, tretji pa je moral po eni nogi skakati čez poligon. Za konec je ostal izziv, ki je bil zelo popularen pred časom – bottle flip. Prvi razred, ki mu je uspelo »flipniti« plastenko, je postal zmagovalec. Po napetem dvoboju so si letošnje leto lisičko priborili dijaki 1. a-razreda. 

Sprejem se je zaključil s tradicionalno zaprisego z lizikami, kjer so dijaki prisegli, da bodo kulturni, ponosni, izobraženi, vzorni, spoštljivi do vseh delavcev šole in starejših dijakov. Svojo zaprisego so zapečatili z besedami: »Ponosen bom na našo šolo in šoli bom v ponos!«

Za mnenje o prvih dneh na šoli ter sprejemu pa sva povprašali še dve dijakinji.

»Današnji dan ter igre, ki so nam jih pripravili, so mi bili zelo všeč. Sprva smo mislili, da bomo takoj izgubili, a je bila sreča na naši strani. Všeč mi je vzdušje na šoli in šola sama. Pričakovala sem, da se bo veliko težje navaditi na srednjo šolo. Izgubila se na hodnikih še nisem, saj se lahko vedno obrnem na dijake višjih letnikov, ki mi z veseljem pokažejo pot do prave učilnice,« nam je povedala Sofiya Tyutyunnyk, 1. a. 

»Na šoli se počutim super. Naši profesorji so prijazni, razred pa zelo povezan. S sošolci se odlično razumemo. Čeprav nismo zmagali na predaji lisičke, sem danes zelo uživala,« je povedala Lea Bartelme, 1. d.

Prvošolci, dobrodošli na šoli!

Lara Krivec

Eva Štemberger

Foto: Anej Bezgovšek in Jože Petrak Zajc

Dostopnost