Novinarsko društvo

Tekmovali smo v pripravi zdravih sendvičev

V petek, 21. 12. 2018, je pred tradicionalno glasbeno-plesno prireditvijo Top Classic

potekalo tekmovanje v pripravi zdravega sendviča v okviru Zdrave šole, ki v letošnjem šolskem letu na naši šoli praznuje 20-letnico. Vsak razred je moral pripraviti sendvič, ki se je ocenjeval na podlagi okusa in izgleda, izmisliti pa so si morali tudi izvirno ime, narediti reklamo na plakatu, zloženki ali v obliki videa in upoštevati, kako zdrave so posamezne sestavine.
Vsak razred si je zamislil nekaj posebnega, med imeni pa smo opazili prav poseben trend sendviči so bili poimenovani po našem ravnatelju in tako smo lahko videli (in okusili) na primer: Šepisendvič, Šepko in Pekoči Šepi.

Sendviče so ocenjevale štiri komisije, sestavljene iz treh profesorjev in enega dijaka. Komisije so imele izredno težko delo pri odločanju, čigav sendvič je najboljši. Vsi razredi so se namreč izredno potrudili, za kar so si zaslužili pohvalo vseh štirih komisij in Tima zdrave šole. Na žalost pa je vsaka komisija morala izbrati le en najboljši sendvič posameznega letnika (izjema v 1. letniku).
Zmagovalni sendviči so:
1. letnik:  1. f  (»Pekoči Šepi«) in  1. e (»Vale – Bod’ zdrav«)
2. letnik:  2. e  (»Šepetalka«)
3. letnik:  3. e  (»Šepi3Endvič«)
4. letnik:  4. e  (»Zdravoslav Zdravko«)V novem letu  jih boste lahko vsi dijaki po zmerni ceni poskusili  v jedilnici. Pa dober tek in čestitke zmagovalcem!

Tudi novinarji smo se pridružili komisijam in jih spremljali pri ocenjevanju. Dijake pa smo vprašali, kakšen se jim je zdel dan, ali si je bilo težko zamisliti sendvič in kako so prišli do idej za sestavine.

Maja Mesarec in Matija Pilko iz 2. c sta povedala, da sendviča ni bilo težko sestaviti. “Zamislili smo si čim bolj zdrave dodatke za sendvič in poskušali najti kombinacije med tistimi, ki so nam bile najbolj všeč. Tako smo prišli do končnih sestavin,” je razložil Matija. Njihov  sendvič Šepko je bil sestavljen iz polnozrnate bagete, piščančjih prsi, mocarele, paradižnika, rukole in oljčnega olja. Strinjata se, da bi lahko bilo takšnih projektov v prihodnje še več.

Tudi 3. e ni imel težav s sestavljanjem sendviča. Nina Razgoršek je pojasnila, da so že takoj vedeli, da bodo njihove sestavine domače, ker cenijo ekološko pridelano hrano. “Izhajali smo iz tega in se odločili za doma pečen ajdov kruh z orehi, ker smo vedeli, da s tem ne moremo zgrešiti. Dodali smo pršut, ker ga imamo vsi radi. Od tam naprej pa smo sendvič s sestavinami samo še dopolnjevali.” V njihovem navadnem sendviču so poleg ajdovega kruha z orehi in pršuta uporabili namaz Philadelphia s čemažem, rukolo in paradižnik. V vegi sendviču pa hummus, papriko in paradižnik. Pravi tudi, da si želi take projekte še večkrat, ker so se v razredu zelo povezali.

Julija Kene iz 3. f pa pravi, da je njihov razred izhajal iz tega, da so športniki in imajo radi obilno malico. Njihov sendvič se imenuje Fredl fresh ki ga dijaki ljubijo. Vanj so dali solato, paradižnik, piščančje prsi in nizkokaloričen sirni namaz . “Dan se mi je zdel super. Želim si še več takšnih projektov, čeprav je bila organizacija zapletena, saj smo imeli en dan prej še ocenjevanje okraševanja smrečic in učilnic.”

Lija Kužner in Ema Gošte

Dostopnost