Novinarsko društvo

Španski dan na I. gimnaziji

Na pobudo Tima Krhlanka, predsednika dijaške skupnosti, se je v petek, 27. 10.,  na naši gimnaziji zgodil španski dan z namenom, da bi dijakom podrobneje predstavili špansko glasbo, jezik, kulturo in jedi.

Na naši gimnaziji se španščino kot drugi jezik uči veliko dijakov, hkrati pa je španščina tretji najbolj razširjeni jezik po svetu, zato je dobro, da se zavedamo pomembnosti španskega jezika in njihove kulture. Na šoli je bilo za to več kot odlično poskrbljeno. Med odmori smo poslušali in se vrteli v ritmih španske glasbe, ekipa šolskega radia je naredila intervju z našo špansko lektorico Yaniko Potočnik, ki nas je naučila tudi nekaj uporabnih stavkov v španščini, imeli smo dva koncerta, ki so jih organizirali naši glasbeniki, za malico pa smo imeli pravo špansko paello (rižoto) s piščancem.

Dijake smo povprašali, kako jim je bil všeč ta dan in vsa mnenja so bila zelo pozitivna.

“Španski dan se mi je zdel zelo zanimiv, saj smo imeli popestritev med odmori in super koncert pred malico.” (Maja Kranjčič, 1. e)

“Ta dan se mi je zdel super. Najprej nisem ravno vedela, kaj naj pričakujem, ko pa so začeli vrteti pesmi po šolskem radiu, sem takoj vedela, da so s tem dnevom res zadeli in nas še lepše popeljali v težko pričakovane počitnice. Lahko smo ponosni na naše kajuhovce in taki dnevi prikažejo, da smo res vsestranska šola.”  (Emma Roter, 1. d)

“Meni je bilo super. Zelo okusna je bila mlečna karamela in super izveden koncert naših glasbenikov na hodniku.” (Staš Kocijančič, 3. g)

Ona Kotnik

Foto: Jakob Lekše in Juš Poberžnik

Dostopnost