Novinarsko društvo

“Rastem s knjigo” in širim svoje obzorje

Sanje_o_belem_strpedu_Litera_8ffa33ddf8»Ta zgodba nima konca. Nima prihodnosti. V tem bednem, razdeljenem svetu, kjer živijo eni in drugi. Eni imajo vse, drugi nič. Dobro sem jih spoznala, ene in druge. Pri obojih sem bila. Zdaj nisem nikjer. Nikamor ne spadam. Ujeta sem v divjem, ponorelem svetu.«

(Marjana Moškrič, Sanje o belem štrpedu)

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt Javne agencije za knjigo Republike Slovenije za spodbujanje bralne kulture, v katerem sodeluje tudi naša šola. Vsako leto je izbrano eno knjižno delo. Vsi dijaki prvega letnika prejmejo svoj izvod izbrane knjige ob posebej za to priložnost organiziranem obisku najbližje splošne knjižnice. Letošnje leto je to roman Sanje o belem štrpedu, pisateljice Marjane Moškrič.

Vsak razred prvega letnika naše šole je zato imel v mesecu oktobru v ta namen predstavitev šolske in Osrednje knjižnice v Celju. Eno šolsko uro smo preživeli v šolski knjižnici, kjer nam je knjižničarka razkazala knjižnico in predstavila njeno delovanje, potem pa nas je pospremila do Osrednje knjižnice Celje.

Sprejel nas je tamkajšnji knjižničar, ki nam je povedal nekaj o knjižničnem informacijskem znanju, nas seznanil z najnovejšim mladinskim leposlovjem in nam razkazal knjižnico. Za epilog smo si ogledali tudi predstavitveni film o letošnjem aktualnem romanu omenjenega projekta.

V uvodniku pisateljica Marjana Moškrič razmišlja o dveh svetovih, revnem in bogatem, ter o tem, da je prehajanje iz enega v drugi svet vedno težko. Pomembno je, da se zavedamo, da bogastvo ni vedno vezano na denar in materialne dobrine, ampak da ima tu veliko prednost naše duhovno bogastvo. K temu pa lahko pripomorejo tudi knjige, s katerimi razširjamo svoje obzorje, bogatimo besedni zaklad, se zabavamo, poistovetimo z literarnimi junaki ali postanemo kritični misleci, ki presojamo, kaj nam je v literaturi všeč in kaj ne. V ta namen je projekt »Rastem s knjigo« še dragocenejši, saj vsem prvošolcem daje enake možnosti, da se poglobimo v svet izbranega novejšega romana in s tem pridobimo eno bralno izkušnjo več.

Naj vam bo branje v užitek.

                                                                                               Lara Bezgovšek

Dostopnost