Novinarsko društvo

»Pomembno je, da dijaki razvijate čut za glasbo«

Gostovanje francosko-nemške gledališke skupine “Au fil des Nuages”

V torek, 9. 10. 2018, smo na naši šoli gostili francosko-nemško gledališko skupino “Au fil des Nuages”, ki sodeluje s Francoskim inštitutom v Sloveniji in Goethe inštitutom. Najprej sta potekali dve delavnici, ena v francoščini, ki jo je vodil Clement Labail, druga pa v nemščini pod vodstvom Christine Gumz. Obe sta potekali izključno v tujih jezikih, zato je bilo za udeležbo potrebno nekaj predznanja, so pa bile ves čas prisotne tudi profesorice in pomagale dijakom, če niso razumeli kakšnega navodila. Dijaki so na delavnicah spoznavali osnove gledališke igre, se poskušali vživeti v gledališki svet, hkrati pa so se naučili tudi nekaj novih besed v nemškem in francoskem jeziku.

Po končanih delavnicah so udeleženci takole strnili svoje vtise:

Eva Ivič, dijakinja 2. letnika, pravi, da se ji je delavnica zdela zanimiva, zabavna in poučna, saj se je naučila nekaj novih francoskih besed. Ko sem jo vprašala, zakaj se je sploh odločila sodelovati na delavnici, je povedala: »Želela sem razširiti svoje znanje francoščine, kar menim, da lahko to najbolj izkusiš, če si v stiku z naravnim govorcem.«

Astrid Ajdič se je odločila obiskati nemško delavnico. Na vprašanje, ali se ji je kaj zdelo posebej težko, je odgovorila: »Nič ni bilo težko, saj nam je igralka, ki je vodila delavnico, če nismo česa razumeli, to ponazorila z gibi.« Pravi, da se je veliko naučila o improvizaciji v gledališču, še dodatno vrednost pa ji je predstavljalo to, da je vse potekalo v tujem jeziku.

Tia Krhlanko je bila nad francosko delavnico navdušena. Zdela se ji je zanimiva, saj se je morala med izvedbo gledaliških vaj osredotočiti tudi na razumevanje navodil, ne le na njihovo izvajanje. Dodaja: »Malce težko se mi je zdelo sporazumevanje v drugem jeziku, saj si mnogo bolj zadržan in se znajdeš v nerodnem položaju, ko nisi prepričan v to, kar govoriš. Sicer so se mi naloge zdele prijetne in niso zahtevale veliko izkušenj ali talenta.«

Po končanih delavnicah je bila v dvorani Gimnazijka, ob 17. uri, dvojezična predstava z naslovom »Pot Pourri«. Igralca sta nam predstavila različne gledališke prizore, ki sta jih popestrila s petjem in plesom, ogledali pa smo si lahko tudi nekaj filmskih odlomkov iz različnih predstav gledališča Au fil des Nuages. Pesmi sta Clement in Christina napisala sama, zagotovo pa je najbolj izstopala zadnja pesem z naslovom Oditi. Govori o svobodi, potovanjih in kako pomembno je, da se v življenju premaknemo naprej in odidemo drugam, v druge kraje.

Kako pa delujeta gostujoča igralca na področju gledališča? Kako gledališče kombinirata z jeziki?

Njuno gostovanje poteka v sodelovanju s Francoskim inštitutom in Goethe inštitutom, zahvaljujoč francoski atašejki Marie-Laure Canteloube, saj ji je njuno delo zelo všeč. Pravita, da sta zelo motivirana in navdušena, da lahko svoje delo predstavita tudi v Sloveniji, na odru in gledaliških delavnicah.

Do sedaj sta s svojimi igrami nastopala in navduševala v Nemčiji, Franciji, Belgiji, Italiji in Sloveniji ter na Češkem. Ali se skozi igro lažje naučimo jezika? Da, se takoj strinjata. Glede na to, da sta igrala že v toliko državah, ali sta mogoče opazila, kakšne razlike med francoskimi in slovenskimi dijaki? Pravita, da zaenkrat še ne opažata večjih razlik, saj so te odvisne od okoliša in tipa šole.

Kako pa se spominjata svoje šole? Katere predmete sta imela najraje?

Clement: »Šola je bila zame kot drugi dom, saj sem stkal veliko prijateljstev, ukvarjal sem se s športom, predvsem s tenisom, in pa seveda z gledališčem. Oboževal sem jezike, najbolj francoščino, nemščino sem se začel učiti v gimnaziji.«

Christina: »Prihajam iz vzhodne Nemčije, kjer je bil pouk še zelo strog, zato imam na šolo tudi kakšne slabe spomine, seveda pa je bilo tudi veliko dobrih. Najraje sem imela likovni pouk, zanimalo me je vse, kar je bilo povezano z umetnostjo, zgodovino, glasbo in jeziki.«

Za konec sta še poudarila, da sta bila izjemno lepo sprejeta, se zahvalila za tolikšen obisk njune predstave in pohvalila motivirane dijake, ki so se udeležili delavnic. Opazila sta, da se v Sloveniji in, seveda, tudi na I. gimnaziji v Celju veliko ukvarjamo z glasbo. V zaodrju sta namreč videla veliko inštrumentov in ob tem poudarila, kako pomembno je, da dijaki razvijamo čut za glasbo. Tega na naši šoli, ob pomoči profesorjev in vodstvu ravnatelja, dr. Antona Šepetavca, zagotovo ne manjka.

Nika Brance

Foto: Matjaž Pinter

Dostopnost