Novinarsko društvo

Obisk Zavoda za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje

V četrtek, 20. aprila, smo poglabljalci sociologije, dijaki 4. letnika, odšli na dveurno sociološko ekskurzijo v celjski zapor – Zavod za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje. Po uvodnem varnostnem pregledu, kjer smo morali odložiti svoje osebne stvari, tudi telefone, smo se dijaki zbrali na notranjem (ograjenem) dvorišču, kjer so nas pričakali direktor zapora gospod Tomaž Bračko, pazniki in vodja oddelka za vzgojo.

Najprej so nas seznanili z nekaj osnovnimi informacijami o zavodu, kamor napotijo mladoletnike z območja vseh sodnih okrožij v Republiki Sloveniji, ki so obsojeni na zapor, in mlajše polnoletne obsojence. Povedali so nam, da je zmogljivost zavoda sicer 97 oseb, vendar se trenutno tam nahaja več pripornikov, med njimi je velik delež tujih državljanov. Za varstvo zavoda so pristojni predvsem pravosodni policisti – pazniki, v zavodu pa so zaposleni tudi psihologi, socialni delavci, nudijo pa tudi osnovno (zobo)zdravstveno oskrbo.

Zatem smo se odpravili na ogled zavoda. Ogledali smo si sobo z vsemi nadzornimi kamerami, notranje igrišče za rekreacijo pripornikov, sobo za obiske in sobo za izločitev, kamor ob izjemnih primerih pripeljejo pripornike, ki so s svojim agresivnim vedenjem nevarni sebi in drugim, dokler se ne umirijo. Sprehodili smo se tudi skozi polodprti oddelek zapora, kjer se lahko priporniki gibajo tudi izven svoje sobe, skozi nekakšno »dnevno sobo« za pripornike in dobro opremljeni fitnes, ki je za pripornike bolj privilegij kot pravilo, saj si ga lahko »zaslužijo« le s primernim obnašanjem.

Po koncu ogleda smo se zopet zbrali na notranjem dvorišču, kjer smo paznikom zastavili še nekaj vprašanj, med drugim tudi, kdaj je bil zadnji poskus pobega iz zapora. Odgovorili so, da leta 2018, vendar so nam zagotovili, da so ubežnika kmalu prestregli.

Dve uri sta hitro minili. Pridobili smo veliko praktičnega znanja in tako je učenje teorije lažje. Upamo, da bo na maturi pri sociologiji vključeno poglavje odklonskost in kriminaliteta, da bomo svoje pridobljeno znanje lahko tudi pokazali.

Neja Gostečnik, 4. č

Vir fotografije: dnevnik.si

Dostopnost