Novinarsko društvo

“Največji izziv je pustolovska odprava”

Slavnostna podelitev MEPI priznanj

V petek, 19. januarja, je v Narodnem domu potekala slavnostna podelitev priznanj programa MEPI, ki jo je organizirala I. gimnazija v Celju. Naši srebrniki (dijaki, ki so prejeli srebrna priznanja) so prva generacija kajuhovcev – mepijevcev: Nejc Jeušnik, Jan Kopinič, Jure Goršek, Jakob Hernavs, Saša Jovanovič in Eva Sorčan.

MEPI je program, v katerega se vključujejo mladi od 14. do 25. leta starosti. V njem se spopadajo z izzivi na štirih različnih področjih – prostovoljstvo, rekreativni šport, veščine in pustolovske odprave. Program obsega tri stopnje: bronasto, srebrno in zlato, kjer je dodano področje Projekt neznani prijatelj.

V Mestni občini Celje so v program MEPI vključene naslednje šole: III. osnovna šola Celje, OŠ Ljubečna, OŠ Lava, OŠ Frana Kranjca Celje, Srednja zdravstvena šola Celje, Srednja šola za strojništvo in mehatroniko Celje, Gimnazija Celje – Center in I. gimnazija v Celju. Letos je dobitnikov priznanja MEPI kar 58, od tega je 32 prejemnikov bronastega in 26 dobitnikov srebrnega priznanja.

Na podelitvi je vsem nagrajencem najprej čestitala podžupanja Mestne občine Celje, mag. Darja Turk. Dejala je, da je zelo vesela ob pogledu na mlade, ki si upajo spustiti iz rok telefone in stopiti iz cone udobja. MEPI je namreč program, ki mlade spodbuja k bolj ustvarjalnemu in aktivnejšemu  preživljanju prostega časa. Vsak posameznik si zastavi določene cilje, ki se jih trudi doseči v nekem časovnem obdobju, napreduje po svojih zmožnostih in tekmuje sam s sabo, saj MEPI ne podpira tekmovalnosti med udeleženci.

Na tem slavnostnem dogodku je bila tudi direktorica Zavoda MEPI Slovenije Andreja Anžur Černič. Njeno sporočilo mladim je, da morajo pri doseganju ciljev začeti razmišljati izven svojih okvirjev, si drzniti več in ne samo slediti navodilom mentorjev.

Za konec je dobitnike priznanj nagovoril tudi ravnatelj I. gimnazije v Celju dr. Anton Šepetavc. MEPI  se mu zdi še ena odlična obšolska dejavnost, pri kateri mladi pridobivajo izkušnje za življenje. Dejal je: »Učimo se za življenje, ne za šolo.« To je tisto, kar mladi pogosto pozabljamo, pa bi se tega morali začeti zavedati.

Na kulturnem programu so nastopili: plesalke Ina Trefalt, Alisa Kiker in Zala Gazvoda ter glasbeniki Tilen Teržan (Supermarket Flowers), Saša Jovanovič (Masterpiece) in Iza Leskovšek (Orion), na kitari jih je spremljal Miha Ambrož. Prireditev sta povezovala voditelja Kajuh TV Maša Krajnc in Timotej Klinc.

Po končani prireditvi sem se pogovarjala z dijaki I. gimnazije v Celju, ki so uspešno končali srebrno stopnjo programa MEPI. Zastavila sem jim nekaj vprašanj o programu.

Saša Jovanovič: »Za MEPI sem se odločila, ker mi ga je priporočila dobra prijateljica in ker imam rada dejavnosti tudi izven pouka. MEPI mi je predstavljal kar nekaj izzivov, najtežji je bil zagotovo poskusna odprava, saj takrat še nisem bila tako dobro fizično pripravljena, ko pa je šlo zares, torej na kvalifikacijski odpravi, pa je bilo dosti enostavneje. MEPI me je pripravil na bodoče izzive v življenju, saj me je naučil razmišljati kritično in inovativno. Zagotovo bi se še enkrat odločila za ta program.«

Jakob Hernavs: »Za MEPI sem se odločil, ker imam veliko prostega časa, ki sem ga želel izkoristiti z udeležbo v kateri od obšolskih dejavnosti. Program seveda predstavlja določene izzive, a ti pridejo in gredo, tako da se je bilo ob dobri organizaciji mogoče znajti. MEPI me je celo tako navdušil, da sem se odločil narediti še zlato stopnjo.«

Eva Sorčan je nad programom MEPI prav tako zelo navdušena: »MEPI se mi je zdel po predstavitvi zelo zanimiv program. Tudi moje sošolce je pritegnil, zato smo se skupaj odločili, da se vanj vključimo. Težko mi je bilo izvajati šport, saj sem se poškodovala in sem morala za kratek čas prekiniti to dejavnost, ampak sem vztrajala do konca in zaključila srebrno stopnjo. Največji izziv je bila odprava, ampak smo jo s skupnimi močmi uspešno opravili. Odločila sem nadaljevati program še na zlati stopnji.”

Nika Brance

Foto: Jakob Lekše

 

Dostopnost