Novinarsko društvo

Mepijevci preživeli noč na I. gimnaziji

V petek, 16. 11., in soboto, 17. 11., je na naši šoli za dijake, ki sodelujejo v programu MEPI, potekal spoznavni vikend. Dijaki so se zbrali že kar po pouku v eni izmed učilnic, kjer so jim profesorice vzele telefone, saj bi jih ti samo motili. Glavni namen njihovega dvodnevnega druženja je namreč bil, da se med sabo bolje spoznajo in se naučijo čas preživeti drug z drugim.  Najprej so prisluhnili profesorici Tušek, ki je predstavila pomen prostovoljnega dela, enega izmed področij programa MEPI. Sledila je delavnica skupinske dinamike pod vodstvom profesorice Peunik, na kateri so se dijaki učili, kako pomembno je, da sodelujejo med seboj, si pomagajo, se spoštujejo in so drug do drugega strpni. Določili so si naloge, ki so jih morali vestno opraviti. Nekateri so se za dva dni prelevili v vlogo kuharjev in nakupovalcev hrane, drugi so pomivali, pripravljali večerne družabne igre, skrbeli za čistočo prostorov, »tišino in mir« po 23. uri.

Po določitvi nalog so se mepijevci razdelili v tri skupine glede na to, katero stopnjo programa opravljajo, in skupaj z mentoricami pregledali izbrana področja. Postavili so si tudi cilje, ki so jih morali skrbno načrtovati. Po končani delavnici so odšli v trgovino po potrebne sestavine za kuhanje – makarone z omako in juhe v vrečki, ki so jih skuhali izven šole na plinskih gorilnikih. Trajalo je kar nekaj časa, preden je voda zavrela, tako da so med čakanjem postali že prav sestradani, zato so se skuhane hrane še bolj razveselili kot običajno. To je bila dobra predpriprava za odpravo, kjer se zdi, da dlje kot se kuha, manj je kuhano.

Po okusni večerji so prisluhnili še profesorici Drofenik, ki je predavala o svetlobnem in zvočnem onesnaževanju. V nadaljevanju so dijaki, ki opravljajo že zlato stopnjo programa, predali svoje izkušnje in povedali nekaj o svojem »soočenju« z odpravami. Drugim, ki se šele srečujejo z mepijevskimi izzivi, so svetovali glede opreme in nahrbtnikov na odpravah, ki morajo res biti primerni, saj jih bodo nosili 2 do 4 dni.

Po vseh opravljenih delavnicah so se dijaki preselili v fitnes, kjer so preživeli noč. Najprej so se igrali različne družabne igre, ki nikoli ne zastarajo – gnilo jajce, psihiater, zapeli pa so si tudi kakšno pesem. Nekateri so se kasneje lotili reševanja matematičnih nalog in iger, drugi, ki so imeli še vedno zelo veliko energije, pa so igrali odbojko. Zagotovo so vsi preživeli nepozaben večer na I. gimnaziji in še bolj nepozabno noč, saj so luči ugasnile šele okoli 2. ure.

Zjutraj so se zbudili ob 7.30, pospravili svoje spalne vreče in blazine in pojedli zajtrk, ki so si ga prinesli s seboj. Sledilo je še ovrednotenje dela prejšnjega dne. Vsi mepijevci so menili, da so opravili svoje naloge dokaj vestno in dobro. Vikend jim bo ostal v lepem spominu. Med sabo so se zbližali, stkali nova prijateljstva ali utrdili stara. Ob devetih so se podali še na pohod na Brnico, da so preizkusili svojo kondicijo in telesno vzdržljivost. Nekaterim je ne manjka, drugi pa jo bodo v okviru programa MEPI še pridobili oziroma izboljšali.

Nika Brance

Dostopnost