Novinarsko društvo

“Kljub dvomom smo še zadnjič stopili skupaj in zato nam je uspelo”

Predaja ključa 2020

V petek, 19. 9. 2020, je potekala predaja ključa. Sicer jo navadno organiziramo v mesecu maju, ampak je bila prestavljena zaradi korone. Tako so v petek šolo za nekaj ur obiskali lastniki šolskega ključa, dijaki lanskega 4. č-razreda in njihov t. i. ‘posvojenec’ Juš Krivec iz bivšega 4. b-razreda.

Najprej so se predstavili razredi. V preteklem tednu so vsakemu razredu določili pesem, na katero so morali oblikovati koreografijo. Razredi so prišli opremljeni z različnimi pripomočki, od dežnikov in lasulj pa do društva upokojenih pohodnikov, v katere so se za nekaj časa preobrazili dijaki 4. e. Zaplesali so na zelo različne pesmi, npr. Rihannino Umbrello in slovensko klasiko Zdravnik, žirija pa jim je za nastope dodelila od 1 do 10 točk. Sledil je kviz o lastnikih ključa, četrtošolci so morali, recimo, vedeti, kdo je skoraj zamudil na maturantski izlet, kdo je zadel zmagovalni gol v šolski nogometni ligi, koliko sošolcev jih je v vseh štirih letih zapustilo in našteti čim več naslovov knjig, ki so jih imeli za maturo. Po tem delu sta izpadla dva razreda in prvi se je poslovil 4. e. Ker pa sta bila 4. f in 4. g izenačena na predzadnjem mestu, so organizatorji določili, da bo napredoval tisti razred, ki ima na sebi več Kajuh stvari – majic, hudijev, mask ali Kajuh flašk – in v tej mini nalogi je zmagal 4. g.

Sledili sta dve bolj fizični nalogi: pri prvi je moral vsak razred izbrati enega dijaka in eno dijakinjo, ki sta jih zastopala. Eden izmed njiju je moral popiti pripravljeno neznano mešanico, drugi pa je moral potem z žogico za namizni tenis zadeti prazen kozarec, ki ga je prvi držal v rokah. Žirija je med tem namignila, da se ne bi branili česa sladkega, zato je nekaj dijakov steklo v trgovino po sladoled, kar jim je prineslo nekaj bonus točk. Pri drugi nalogi, pri kateri so ostali samo še štirje razredi, so morali sodelovati štirje prostovoljci iz vsakega razreda. Dva sta si morala zavezati prevezo za oči in se postaviti v položaj samokolnice ter tako prehoditi poligon, ki je bil postavljen na igrišču za odbojko, druga dva pa sta ju usmerjala. Ker je prišlo do nerazumevanja med tekmovalci in organizatorji, je samo en razred to nalogo opravil pravilno – tista dva, ki sta se postavila v položaj samokolnice, bi namreč morala hoditi slalom med postavljenimi stožci, predstavniki treh razredov pa so šli kar naravnost. Zato so nalogo ponavljali in jim sestavili nov, nogometni poligon, pri katerem je moral po en tekmovalec iz razreda preigravati med stožci in zadeti gol. Pri tem sta bila najboljša 4. č in 4. d, ki sta se tudi uvrstila v finale.

Cilj finalne naloge je bil najti ključ s pomočjo namigov, ki so jih dobili med štafeto okoli šole. Načeloma ta naloga ni preveč težka, ker naša šola vseeno ni tako velika, da bi lahko skrite predmete iskali v neskončnost, vendar se je vse skupaj zapletlo, ko smo izvedeli, da je ključ nekdo ukradel! Oba razreda sta precej zmedeno tekala po šoli, preiskali so vse prostore, a ključa niso našli. Menda je bil skrit v Gimnazijki, ki je bila dve uri med predajo odklenjena.

Žirija je določila, da je zmagal 4. č in tako so morali zapriseči, da bodo varovali šolo in ključ, da bodo naslednje leto pripravili predajo, da bodo na šolo ponosni in bodo šoli v ponos, ne bodo odgovarjali profesorjem in da nikoli ne bodo pozabili na dobroto bivšega 4. č-razreda. Za nagrado ob zmagi pa so morali pospraviti stadion po tistem, ko so jih polili z vodo in posuli z moko, da so postali pravi zmagovalci.

Nace Naj Slakonja, predsednik 4. č, je povedal, da so bili vsi pred začetkom predaje prepričani, da niso dovolj povezani, da bi jim uspelo zmagati, pa čeprav so se za plesno točko potrudili bolj, kot so se prejšnja leta za večino dogodkov. »Ko smo odplesali in dobili kar lepo število točk, nam je to vlilo nekaj upanja, da nam mogoče končno uspe v štirih letih pri nečem zmagati. Več nalog, kot smo opravili, bolj smo spodbujali drug drugega, vedno bolj smo bili povezani,« je dodal. Tudi to, da dolgo niso našli ključa, jih ni moglo ustaviti in so iskali, dokler jim niso povedali, da je bil ukraden. Na razred pa je seveda zelo ponosen: »Kljub dvomom smo končno stopili skupaj in zato nam je uspelo.«

Lija Kužner

Foto: Matjaž Pinter

Dostopnost