Novinarsko društvo

»Kdor dela, dela napake«

V preteklih dveh šolskih letih se je marsikdo izmed nas moral soočiti s kakšnim računalniškim programom ali montažo videoposnetka za uporabo pri pouku. Na naši šoli pa obstaja skupina multimedijcev, ki jim je tovrstna dejavnost postala hobi. Velikokrat na šolskih prireditvah ali šolski spletni strani gledamo videoposnetke, za katerimi stoji ekipa. Zanjo je prišel čas, da zasije na odru in ne za njim.

Krožek, ki deluje že 24. leto pod vodstvom mentorja g. Branka Bezgovška, trenutno sestavlja pet aktivnih članov, ki se jim ob posameznih dogodkih ali dejavnostih pridruži še dodaten par rok.

Vsak dogodek je zanje nov izziv, največjega jim predstavljata Top Classic in informativni dan, ki sta jim tudi najbolj pri srcu.

Vsako leto se jim pridružijo novi člani. Razlogov, zakaj so se jim pridružili „stari mački” pa je več. Kot na primer želja po novem znanju, uživanje pri snemanju in montaži, sprostitev, zanimanje za tehnološke novosti, izmenjavanje izkušenj in nenazadnje druženje v njihovem kotičku – šolski knjižnici.

Večino časa torej preživijo za kamerami in fotoaparati, zaradi česar jim zagotovo ne zmanjka zabavnih pripetljajev s snemanj. Mimogrede se lahko pri snemanju v živo z letečo kamero zgodi, da se spotaknejo, zapletejo v kabel ali kaj podobnega pod nogami. Nehote jih lahko v objektiv ulovijo tudi naši fotografi.

Ena izmed ključnih vrlin, ki jo imajo multimedijci, je prilagodljivost. Na prireditvah je potek dogodkov določen vnaprej, ampak vse ne gre vedno po načrtu, kot pravijo tudi sami: »Kdor dela, dela napake.« Včasih se jim lahko kaj ponesreči, niso zadovoljni s končnim rezultatom, jim zataji tehnika. Kljub temu da doživeti kaj takšnega ni prijetno, še enkrat ponovijo postopek, se učijo na napakah in se potrudijo, da se v prihodnje ne ponovijo.

Krožek, ponavadi poimenovan kar z nadpomenko multimedijski, je vsestranski, saj pokriva vsa področja napredne tehnologije. Spremljajo vse od tehnološkega razvoja, napredka v računalništvu in foto-video področju ter se ukvarjajo s snemanjem, ustvarjanjem fotomontaž, TV-oddaj, fotografiranjem, programiranjem mobilnih aplikacij in grafičnim oblikovanjem. Seveda poskrbijo tudi za ozvočenje in reflektorsko razsvetljavo na različnih plesnih, gledaliških in glasbenih prireditvah. Z nami delijo svoje izkušnje, videoposnetke dogodkov, koncertov in predavanj pa objavljajo na Youtube kanalu I. gimnazije v Celju in spletni strani šole, kjer svoj delež prispeva tudi fotosekcija.

Pri pripravljanju videoposnetka, kjer je čas montaže relativen, saj je odvisna od tega, kaj vključuje prispevek (grafike, animacije, raznoliki kadri), morajo paziti, da ta pove zgodbo oziroma da je gledalcem dogodek predstavljen na zanimiv način. Pozorni morajo biti na zvok in sliko, ki ju izpopolnjujejo s programom Adobe PremierPro, kjer ju skupaj zložijo na atraktiven način.

Člani krožka ne sodelujejo le na prireditvah, ampak se letno udeležujejo tekmovanja v znanju videomontaže in snemanja, ki poteka na Fakulteti za elektrotehniko. Pogoj, da se udeležijo državnega tekmovanja, je, da se prebijejo skozi predizbor, kjer pripravijo tematski posnetek; njegova tema se spreminja vsako leto. Svoje znanje na tem področju tudi pridno dokazujejo, saj je eden izmed njihovih članov, Anej Bezgovšek, že drugo leto zapored osvojil zlato priznanje.

Video krožek pa ne bi obstajal brez mentorja g. Branka Bezgovška, ki pridno bdi nad svojimi dijaki. O njihovem delu je nekaj besed povedal tudi sam: »Dijaki so za svoje delo zelo zavzeti, kar je ključno za uspešno izvedene projekte. Opazno je, da jih to področje res zanima in veseli. Zelo dobro medsebojno sodelujejo, si izmenjujejo izkušnje in ustvarjajo nove ter inovativne projekte. Delo jim pogosto vzame veliko prostega časa, a jim ga ni težko žrtvovati, saj to počnejo z velikim užitkom. Biti morajo iznajdljivi, spretni in raziskovalni, hkrati pa morajo dobro usklajevati učne obveznosti in čas za multimedijske dejavnosti, saj pri tem delu ura oziroma dan še posebej hitro mine.«

Dijaki so v krožku ustvarili prvo in nekaj naslednjih šolskih spletnih strani, v preteklosti so v celoti skrbeli za uredništvo in administracijo, na tekmovanju s spletno stranjo so bili večletni državni prvaki, ustvarjali so prispevke za POP TV v okviru projekta ŠKL (Šolska košarkarska liga), redno pa skrbijo za dokumentiranje dogodkov na šoli. Vse to kaže, da so vedno pripravljeni na nove izzive, da njihova ustvarjalnost ne pozna meja in da opravljajo zelo pomembno delo, saj skrbijo za permanentno beleženje prireditev in dogodkov na šoli.

O medsebojnem delovanju z video krožkom pa je nekaj besed povedal mentor fotosekcije prof. Jože Petrak Zajc: »V foto-video krožku zelo dobro sodelujemo, saj večkrat igramo nogomet ob petkih. Tudi če smo v različnih ekipah, se ne skregamo. Ne skrivamo si kamer in z zobno pasto ne mažemo objektivov. Vendar pa sta snemanje in fotografiranje ločena kot procesa, vsaj na naši šoli. Precej verjetno je, da se bo to kmalu spremenilo zaradi tehničnega napredka kamer in umetne inteligence. Za zdaj smo videaši in fotkaši v podobnem razmerju kot bobnarji in lead kitaristi v istem bendu. Videaši morajo garati skozi celoten nastop, mi pa na svoje fotoaparate zaigramo le med refreni in predvsem pri solu. Torej: poznamo in spoštujemo delo vsakega od nas, videaši pa so upravičeno prepričani, da se trudijo bolj. Res imajo več dela, in to vsakič, ko jih čaka snemanje. A fotografi smo poklicani večkrat kot oni, saj je število potrebnih fotografij večje od števila potrebnih videov. Mimogrede, zamislite si današnje medije povsem brez fotografij! Morda bi nehali brati še tistih nekaj stavkov … Še to: statistika v letu Gospodovem 2022 pravi, da imamo na Kajuhu pet aktivnih članov foto sekcije in mentorja, ki drugo stran hriba vidim že boljše kot prvo.«

Na vprašanje, ali prirejajo delavnice in sodelujejo na različnih natečajih, pa je njihov mentor odgovoril takole: »Tako fejst delamo, da prirejamo dneve počitka in ne delavnic. Ne smemo si namreč dovoliti, da bi nas raztrgalo! Potrudimo se za Kulturni maraton, ko izpeljemo foto delavnico. Med letom se dobivamo individualno, običajno glede na razredni urnik, in se pogovorimo ter nato poskusimo, kako fotografirati. Zdi se mi, da se večina članov fotosekcije največ nauči med fotografiranjem šolskih dogodkov. To ni tako enolično, kot se na hitro prebere (ali vidi). Veliko razlik je med fotografiranjem športnega dvoranskega dogodka, dneva aktivnosti v naravi, portreta v šolskih prostorih, predavanja v Gimnazijki, koncerta na odru, zbirke nagačenih živali. Glede fotografij, ki niso povezane s Kajuhom, pa: posredujemo si vabila na foto natečaje, vsakomur, ki to želi, pa pomagam (-o) pri načrtovanju novih fotografij – izbira motivov, pristopov, poudarkov – in pri izbiri med že posnetimi fotografijami. Jasno je, kot pri vseh dejavnostih, da je vsebinsko gledano vse potrebno že na spletu, toda najti optimalno pot in to *dolprenesti* *v* posameznika, v njegove veščine – to pa lahko najboljše storimo v živo – npr. na šoli ali v fotoklubih.«

Lara Krivec

Dostopnost