Novinarsko društvo

Izmenjava na Madžarskem 2019

Torek, 24. 9. 2019

Preteklo je že pol leta, odkar se nas je 14 dijakov odločilo, da se septembra udeležimo že tradicionalne izmenjave z madžarsko gimnazijo Lovassy Laszlo Veszprem pod vodstvom profesoric Alenke Blake, Uršule Zdovc in Blanke Rojnik Rom.

Ura je bila že deset, ko smo s kovčki prispeli na celjsko železniško postajo. Ob 10.30 smo vstopili na vlak in se podali novim dogodivščinam naproti. Pet ur trajajoča vožnja je bila vse prej kot dolgočasna, saj je bilo veliko smeha, petja, pogovorov in seveda hrane. Ob petih popoldne smo varno prispeli na železniško postajo v Veszpremu, kjer so nas pričakali naši gostitelji. Zelo prijazno so nas sprejeli in nas odpeljali do svojih domov, kjer smo se udobno namestili in se spoznali z družinami.

Popoldne smo si skupaj z našimi gostitelji ogledali nekatere zanimivosti Veszprema in okolice. Eni smo se z avtobusom odpravili do Blatnega jezera, največjega in najbolj znanega madžarskega jezera, in prehodili del tamkajšnje plaže. Drugi so se odločili za sprehod na vrh grajskega hriba v Veszpremu, od koder se odpira odličen razgled na mesto pod njim. Dan smo zaključili v krogu družin, pripravljeni na nove izzive, ki nam jih bo prinesel prvi “pravi” dan na izmenjavi. 

Tekst: Julija Dolinšek in Maja Kresnik Doberšek

Foto: Julija Dolinšek in Mia Vučković

Dostopnost