Novinarsko društvo

Članek o članku – navdušujoč svet novinarstva

nt,rcPisanje za enega najbolj branih časopisov v savinjski regiji, Novi tednik, je privilegij uveljavljenih in izkušenih novinarjev. Tokrat je bila naloga prepuščena nam, nadobudnim laikom in ne-tako-zelo-laikom, srednješolcem Slovenije v okviru projekta Mladi za mlade. I. gimnazija ima v letošnjem letu zagotovljeno objavo dveh člankov na poljubni temi, ki so blizu srednješolcem.

Poskusite si torej predstavljati navdušenje dveh dijakinj 1. letnika in novink šolskega novinarskega krožka, ko nama je profesorica Nataša Peunik zaupala pisanje prvega članka. In zdaj to potrojite.

Izbrali sva si temo maturantski ples, saj je to nekaj, s čimer se vsak dijak sreča slej ko prej v svojem šolanju. Raziskovali sva zgodovino maturantskega plesa, intervjuvali profesorje in dijake, fotografirali in opazovali priprave na letošnji ples in se temeljito poučili o organizaciji in poteku. Že ob pripravljanju članka sva se imeli lepo, videti svoj izdelek v najbolj strokovni in dodelani verziji (zahvala gre uredniškemu in grafičnemu timu Novega tednika) med stranmi tako uglednega časopisa, pa je prav posebno zadovoljstvo.

Seveda bo izdaja z najinim člankom za navadne smrtnike dostopna šele ta četrtek, 19. 1. 2017, vendar pa sva si ga avtorici lahko ogledali že prej, in to kar na sedežu Novega tednika in Radia Celje. Tam sva s pomočjo drugih članov krožka popravili še zadnje napake in hkrati dobili precej dober vpogled v življenje novinarja, radijskega tehnika, radijskega napovedovalca in urednika.

Vsem prisotnim so člani uredništva z odgovorno urednico Novega tednika Marjetko Raušlnt,rc1 Lesjak in odgovorno urednico Radia Celje Bojano Avguštinčič na čelu predstavili običajne zadolžitve vseh štirih poklicev, njihove urnike, težave in priljubljene plati dela. Razložili so nam razliko med dobrim radijskim prispevkom in dobrim časopisnim člankom in nam orisali, kako običajno poteka priprava novice od čistih začetkov pa do tiskanja oz. branja.

Sedeža časopisa in radia torej nismo zapuščali le bogatejši za skodelice, ki smo jih prejeli za darilo, ampak tudi za zavedanje, da kvalitetnega novinarja odlikuje še marsikaj drugega kot le izobrazba s tega področja. Iskrivost, radovednost, razgledanost, inovativnost in trud so lastnosti, ki jih mora človek imeti za takšno delo in imajo jih tudi zaposleni na Novem Tedniku in Radiu Celje.

Midve pa upava, da sva vas uspeli dovolj navdušiti, da pri najbližjem prodajalcu časopisov poiščete svoj izvod.

Nika Gradišek

Dostopnost