Novinarsko društvo

Alkohol: nevaren in prelahko dostopen mladim

Zakaj lahko opazimo vedno več mladostnikov, ki v prostem času pijejo alkohol? Ta stori veliko škode, in to kljub zakonu, ki prepoveduje prodajo alkoholnih pijač mlajšim od osemnajst let.

Srednješolska leta so zagotovo najbolj vznemirljiva leta našega življenja, spoznavamo nove prijatelje, si širimo obzorja in poskušamo nove stvari. Na žalost mednje spadajo tudi cigarete, alkohol in v najslabšem primeru nedovoljene droge (marihuana, LSD, kokain …). V članku se bom osredotočila na alkohol, saj je najlažje dostopen, pusti pa lahko hude posledice.

Zakaj pijemo alkohol?

V najstniških letih se nekateri ne znajo soočiti s težavami, kot so slabe ocene, stres, težave doma ali v družbi in zato posežejo po alkoholu, ki povzroči občutek ugodja in telo pomiri. Tako nekateri mislijo, da bežijo pred problemi, v resnici pa si jih le še večajo in prelagajo, kar pa lahko pusti hude posledice. V času interneta so zelo priljubljeni tudi tako imenovani internetni izzivi (»internet challenges«), ki prav spodbujajo pitje velikih količin alkohola, posnetki pa se potem kot dokaz objavijo na družabnih omrežjih.

Še prej pa se je treba vprašati, kako lahko mladoletniki sploh pridejo do alkohola, če je v Sloveniji to z zakonom prepovedano?

Odgovor je zelo zaskrbljujoč, saj je pravzaprav že nekaj časa javna skrivnost, v katerem baru ne vprašajo za osebno izkaznico in ti pijačo postrežejo dobesedno na pladnju. Na stolih nekaterih barov je tako mogoče videti mladoletnice, ki se pijano smejijo, a ne iz srca, temveč od žalosti, ki jo poskušajo utopiti. V trgovini je alkohol veliko težje dobiti, saj je tam prodaja takšnih pijač zelo strogo nadzorovana, posledice pa bi utrpelo celotno podjetje. Zaradi povezanosti mladih pa ni težko prositi polnoletnega brata, sestre ali prijatelja, da skoči v trgovino po pivo ali dve. Najbolj grozno pa je, da nekateri starši dnevno popijejo veliko alkohola in potem takšno početje odobravajo tudi pri svojih otrocih. Nekateri se celo hvalijo, kako so staršem ukradli steklenico žganja in jo potem delili s prijatelji.

Kaj potem lahko pričakujemo od najstnika, ki redno uživa alkohol?

Alkohol na telesu, še posebej mladem, pusti resne posledice, med drugim uničuje povezave med možganskimi celicami, prav tako uničuje jetra, zavira razvoj in povzroča izločanje hormona dopamin, kar pa vodi v telesno in duševno odvisnost. Na telo pa deluje tako, da razširi žile, upočasnjuje delovanje živčnih celic, v skrajnem primeru pa lahko pride celo do izklopa temeljnih življenjskih funkcij – smrti. Lastniki lokalov se na žalost niti ne zavedajo, da ko prodajo alkohol mladim, ne ogrožajo le njihovega zdravja, ampak tudi življenje.

Kljub temu da ima te posledice vsak zapisane v zvezku za biologijo, je alkoholizem med mladimi zelo velik problem. Najbolj naj bi na posameznika vplivala družba in okolje, v katerem odrašča. Z mladoletno srednješolko, ki je želela ostati anonimna, sem se pogovarjala o dostopnosti alkohola in vzrokih popivanja.

“Prvič sem pila pri 12 letih”

Koliko si bila stara, ko si prvič poskusila alkohol?

Ko sem ga poskusila, sem bila stara 12 ali 13 let, ko sem se prvič »napila« pa 14.

Kako si izvedela, kje lahko sama kupiš alkohol, čeprav si mladoletna?

V bistvu ga sama nikoli nisem kupila (kasneje sem izvedela za bare), vedno smo ga imeli doma ali pa so ga prinesli prijatelji.

Kako pa ste s prijateljicami izvedele, v kateri bar morate iti, da vam bodo alkohol prodali?

Za to, da ga lahko dobim v baru, sploh nisem vedela, kasneje mi je sošolka povedala, da lahko v baru, v katerega smo po pouku zahajale, lahko naročimo alkohol.

Ali ste kdaj pomislile na posledice, ki ga alkohol pusti na telesu?

Malo smo, ampak v glavnem ne, saj se te teme izogibamo.

Kaj vas je spodbudilo k temu početju?

Ne vem, nismo imele boljšega dela in večini je bilo po pouku dolgčas in nismo imeli kam iti.

Se je tebi ali prijateljicam kdaj zgodilo kaj resnega?

Meni osebno ne, ker sem bila vedno s prijatelji in so pazili name, ampak tudi če bi bila sama, nikoli ni bilo tako hudo – pazila sem, kaj delam.

Kolikokrat na teden ste s sošolkami pile?

Enkrat ali dvakrat.

Ali si o tem kdaj govorila s svojimi starši?

Ne.

Ali si bila kdaj opita pred starši?

Ja, po pouku, ko sem prišla domov, ampak tega nisem jasno pokazala, ker sem bila v svoji sobi.

Ali doma govorite o posledicah in nevarnostih alkohola?

Doma ne, saj nimamo takšnih resnih tem s starši, v šoli smo se pa velikokrat pogovarjali o tem, enkrat se spomnim, da smo v osnovni šoli imeli celo predavanje o tem.

Kako nate vplivajo zgodbe, ko mladi umrejo zaradi zastrupitve z alkoholom in še mnoge druge, ki ne pridejo v javnost?

Ni lepo slišati, da se je nekdo tvoje starosti napil do smrti, ampak to ni ravno razlog, ki bi me odvrnil od pitja.

Kolikokrat na teden pa sedaj piješ alkohol oz. ga sploh še piješ?

Ne pijem ga več tako pogosto, ker s prijatelji ne hodim več ven, saj nimam več denarja za te stvari in ga nočem zapravljati, sicer pa enkrat ali pa sploh ne.

Kaj pa te je poleg finančnih težav  odvrnilo od tega?

Drugačna družba. V glavnem je bila za to kriva družba, saj se sedaj družim s takšnimi, ki niso ravno za te stvari.

Torej praviš, da na to večinoma vpliva družba.

Ja, vse je boljše delati v družbi in tudi s pitjem je tako.

Ali so bile ob alkoholu prisotne tudi druge opojne substance?

Cigarete, mislim pa,da tudi trava.

 

Sandra Stojakovič

Dostopnost