TV delavnica

tv delavnicaNovinarje odlikuje veliko stvari ne le pisanje člankov, v čemer smo se nadobudni novinarji naše gimnazije predvsem izkusili do sedaj. Tokrat smo stopili pred žaromete kamer in se preizkusili v malce drugačni vlogi. A stopiti pred kamero in pripraviti celoten prispevek vreden televizijskega prenosa ni mačji kašelj, zato nam je na pomoč priskočila novinarka pri 24 ur na POP TV, Tea Šentjurc, ki je še pred nekaj leti stopala po hodnikih I. gimnazije kot dijakinja.

Še pred samo delavnico smo se razdelili v skupine in pripravili prispevke na temo po izbiri, in sicer o beguncih, poplavah ter smislu Cankarjevega tekmovanja.  Odšli smo po ulicah Celja in opravili ankete z mimoidočimi ter tako podkrepili naše prispevke, nato pa smo se v sredo, 13. januarja zbrali v knjižnici, kjer nam je Tea pomagala razviti naše prispevke, nas opozorila na to, kaj je pomembno in kaj ne, katere izjave so uporabne in katere ne, kako je izjavo treba posneti, kaj povedati v offu in kaj v teaserju … Na koncu smo se še sami soočili s kamero in posneli raporte. Tudi pri tem smo izvedeli kar nekaj trikov: od vrste šminke, pudra, in seveda same postavititve novinarja v kader.  Pri televizijskem poročanju so ključnega pomena snemalci, ki so se nam pridružili na delavnici.

Tea nam je dala  veliko namigov in trikov, kako postati še boljši novinar in vsekakor smo absorbirali vse pridobljene informacije, ki nam bodo pomagale na naši nadaljnji novinarski poti. Za začetek bomo poročanje Kajuh Pressa nadgradili s TV prispevki.

Monika Videmšek

Dostopnost