Pozdravljena, Emona

 

emona1Novo znanje, zabava, druženje, vrnitev v čas pred 2000 leti … Vse to je zaznamovalo petek, 25. septembra, ko smo se dijaki prvega letnika klasične gimnazije odpravili v Ljubljano na osrednji mednarodno obarvan dogodek v počastitev 2000-letnice Emone »Ave, Emona!«.

Na deževno petkovo jutro smo se polni pričakovanj napotili v center naše prestolnice. Med sprehodom do Kongresnega trga, kjer naj bi prireditev potekala, smo se vsi navdušeno spraševali, kaj nas čaka in kako bomo preživeli dan. Ob prihodu na samo prizorišče nas je prijazno pričakal naš vodnik, ki nam je na zelo zanimiv, poučen in zabaven način približal življenje na področju stare Emone. Ogledali smo si praktično vse: od takratnih stranišč, 2000 let starih mačjih stopinj, rimskih kopeli, obrambnega zidu in še bi lahko naštevali. Spoznali smo tudi pomembnost povezave Plečnikovih arhitekturnih dosežkov z antično Emono, kar nam je popolnoma spremenilo pogled na arhitekturo same Ljubljane.

Po nekoliko mokrem, a vseeno izjemno zanimivem in poučno vodenem ogledu, smo se vrnili nazaj na glavno prizorišče, kjer nam je kar sam rimski vojak (ki je bil v resnici eden izmed arheologov) povedal nekaj o vojaški opremi tistega časa. Izvedeli pa smo tudi marsikaj zanimivega iz zasebnega življenja starih Rimljanov. Ker nam žal nekaterih stvari zaradi vremena niso mogli pokazati in je kar nekaj delavnic odpadlo, smo se kar sami sprehodili po ostalih prizoriščih.

Prosti čas smo izkoristili vsak po svoje: nekateri so ga namenili okrepčilu, drugi nakupovanju,  tretji druženju ob toplem čaju ali kavi…
Tako smo skupaj preživeli čudovit in poučen »klasičen dan« v znamenju starorimske kulture in se polni novega znanja in spoznanj sredi popoldneva vrnili nazaj v Celje.

Katja Grobelnik

Dostopnost