Odličen uspeh naših debaterjev

Odličen uspeh naših debaterjev

debaterjiV soboto, 17. oktobra 2015, smo se v zasedbi dveh ekip naše šole udeležili prvega letošnjega debatnega turnirja, ki je potekal na Gimnaziji Ledina v Ljubljani in na katerem je sodelovalo sedemintrideset ekip.

V prvih dveh krogih turnirja smo debatirali o vnaprej znani trditvi “EU bi morala odpreti meje za vse begunce iz vojnih žarišč”, in sicer tako, da smo v prvem krogu trditev zagovarjali, v drugem pa ji nasprotovali. Sledil je tretji krog – presenetili so nas z navidez enostavno debatno trditvijo “Mladostniki, ki prejemajo žepnino, bi jo morali deliti s tistimi mladimi, ki je ne” ki pa se je v eni uri, ki nam je bila dana, da se nanjo pripravimo, izkazala za precej trši oreh.

Po treh krogih se je v finale slovenskega turnirja uvrstila ekipa Kajuh 1 v zasedbi Maše Krajnc, Klementine Mur in Urha Zorka. V finalu so nam na žalost pošle moči in zadovoljiti smo se morali z odličnim drugim mestom. Na lestvici najboljših govorcev smo med prvimi desetimi pristali vsi člani ekipe Kajuh 1, člani druge ekipe Kajuh 2 (Barbara Vičič, Aljaž Brezovšek in Anže Tratar) pa so se uvrstili med najboljših petnajst ekip turnirja.

Glavna debatna trditev je bila res aktualna. Debaterji smo se morali postaviti na obe strani; zagovarjati moralni in humanitarni vidik krize na eni strani in bolj surov, v debati predstavljen kot razumnejši in diplomatski vidik na drugi strani, zato je bil turnir dobra preizkušnja kontrole naših lastnih prepričanj in naših igralskih spretnosti, kar je konec koncev tudi smisel debate.

V duhu turnirja, na katerem smo se imeli res odlično, vabimo k debati tudi nove člane. Več informacij lahko dobite pri mentorici Nini Trojner, prof.

Urh Zorko

Dostopnost