Jadralno letenje

Vas zanima, kakšen je občutek, ko letiš kot ptič? Ena možnost je jadralno letenje. Predavanje o tem je organiziralno naravoslovno društvo v sredo, 16. decembra. Udeležili so se ga lahko vsi dijaki, ki jih to zanima. Predaval je Erazem Polutnik, član Aerokluba Celje. 

Največje vprašanje pri jadralnem letenju je, kako leteti brez goriva. Odgovor seveda ni preprost in za razumevanje jadralnega letenja je potrebno dobro znanje fizike. Zanimivo je, da je letalo težje od zraka in zato aerodinamično silo ustvarja krilo.

Čeprav se pri jadralnem letenju ne uporablja motorjev, to ne pomeni, da se ne da preleteti daljših poti. Svetovni rekord v enem dnevu je tri tisoč kilometrov iz Argentine, kjer so leteli na višini osem tisoč metrov nad valovi. Celjski letalci že preletijo tisoč kilometrov s hitrostjo od 100 do 160 km/h.

Zakaj se torej mladi navdušujejo nad jadralnim letenjem? Razlogov je več. Prvi je seveda ekonomski in sicer, da je precej cenejše od klasičnega letenja. Za nekatere pa je motorno letenje dolgočasno. “Jadralno letenje je tudi svobodnejše, počutiš se kot ptič, ni nobenega brnenja in daje večji užitek,” še dodaja Erazem Polutnik.

Če želite postati jadralni pilot, se morate udeležiti 14-dnevnega tečaja in po tem lahko že opravite prvi samostojni polet. Seveda je potrebno opraviti tudi teoretični tečaj pozimi. Če želite o jadralnem letenju izvedeti še več, si lahko preberete knjigo dr. Dominika Griegla z naslovom Nameravam postati pilot jadralnega letala.

Jadralno letenje je sicer že nekaj desetletij močno povezano z našo gimnazijo, saj je ogromno naših bivših in tudi sedanjih dijakov članov Aerokluba Celje. Od teh trenutni dijaki: Mark Travner, Eva Dolar in Juš Jagarinec. In naši bivši dijaki: Maja Pukl, Toni Šibanc, Nikola Ranđelović, Luka Ranđelović, Miha Berginc, Nik Šalej, Tomaž Berginc, Peter Karner, Črtomir Rojnik in Marko Leskovšek.


Iva Škorjanc     

Dostopnost