Jeziki

Evropski dan jezikov 2019

Jeziki so edinstveno človekovo sredstvo za sporazumevanje, izražanje misli in čustev. Čeprav se naštetega večinoma ne zavedamo, tudi tega, kar ravnokar berete, brez znanja jezika ne bi mogli. Jeziki so človekov miselni proizvod. Jezik umre, ko umre njegov zadnji govorec.

V četrtek, 26. septembra, smo že tradicionalno obeležili Evropski dan jezikov, s katerim spodbujamo zavedanje o jezikovni in kulturni raznolikosti Evrope ter pomenu učenja tujih jezikov za krepitev evropskih načel strpnosti in medsebojnega razumevanja.

Letos smo z obravnavano tematiko presegli meje EU. Ker je leto 2019 mednarodno leto avtohtonih jezikov, so si dijaki 2. in 3. letnika ogledali film Charlie’s Country, ki obravnava problematiko avstralskih staroselcev.

V torek, 1. oktobra, smo v okviru angleškega krožka organizirali pogovor po filmu na temo avtohtoni jeziki (jeziki staroselcev).

V angleščini smo se pogovarjali o filmu Charlie’s Country in problematiki domorodcev v Avstraliji ter drugje po svetu. V nadaljevanju je naš gost, lektor Gerry Britovšek, govoril o avtohtonem jeziku na Irskem in ukrepih vlade za ohranitev oziroma oživitev tega jezika, ki je v aktivni rabi le še v nekaterih pokrajinah.

Vprašali smo se tudi o prihodnosti slovenščine in o tem, kako zagotoviti ohranitev jezika v majhni državi, kot je Slovenija, ter kakšno vlogo imata pri tem izobraževanje in kultura.

 

Metka Rems Pilko, prof.

 

 

 

Dostopnost