Novinarsko društvo

»Najpomembnejše je imeti ljubezen do glasbe«

Pevski zbor in orkester I. gimnazije znova navdušila

Tradicionalni božično-novoletni koncert Mešanega mladinskega pevskega zbora in Orkestra I. gimnazije v Celju je odzvenel v četrtek, 13. 12., v veliki dvorani Celjskega doma. Letošnji repertoar je bil zanimiv in pester, saj so se prepletale melodije svetovno znanih uspešnic skupine ABBA in dobro poznanih slovenskih skladb. V Celju je prvič zazvenela kantata za mešani zbor in orkester, Eno je dete rojeno, priznanega slovenskega skladatelja Alda Kumarja. Od kod ideja za izbiro takšnega repertoarja? Profesor Tomaž Marčič, zborovodja pevskega zbora na I. gimnaziji, nam je povedal, da je bil povod za izvajanje pesmi skupine ABBA dogodek z vaje oziroma priprave na nastop: »Ko smo s pevci čakali v Gimnazijki, so začeli nekateri navdušeno peti njihove pesmi – nekdo od pevcev je celo zavzel oder in s krajšim glasbeno-dramskim vložkom požel aplavz. Po kratkem posvetu s pevci me je njihovo navdušenje prepričalo. To je bilo to. Protiutež tem angleškim in večinoma lahkotnim pesmim, tako po vsebini besedil kot tudi po glasbeni plati, pa sem iskal in našel v krajši kantati Alda Kumarja, ki je uporabil in na svoj način obdelal tri stare slovenske božične pesmi. Bolj ponotranjeno in tehtnejše.«

Beri dalje»Najpomembnejše je imeti ljubezen do glasbe«

Stoletje po Cankarju

“Lahko bi hodil brez roke, brez očesa, da, celo brez nosa bi se dalo živeti … A kadar človek nima prepričanja, tedaj je samo še senca brez telesa, knjiga brez vsebine …” (Ivan Cankar, O človeku, ki je izgubil prepričanje)

Hodnike I. gimnazije v Celju je 11. decembra 2018 preplavil vonj po kavi in domačih piškotih. Minilo je namreč okroglih sto let od smrti Ivana Cankarja, velikega slovenskega pisatelja, dramatika in pesnika. »Skodelica kave« je le eno od njegovih mnogih del, čeravno eno najbolj znanih, priljubljenih in navsezadnje učinkovitih. Kdo ve, morda je zastonj kava celo pomagala nekoliko popraviti vtis o Cankarju tistim dijakom, ki njegovo ime povezujejo predvsem s strahom in trepetom pisanja esejev.     

Beri daljeStoletje po Cankarju

“Ni nam preostalo drugega kot pogovarjati se s sošolci”

Na I. gimnaziji v Celju smo že drugo leto organizirali dan brez telefona

Namen tega dne – dijaki smo se brez telefona družili 15. novembra – je bil, da bi se več pogovarjali v živo, ne samo preko socialnih omrežij in sms-ov. Prav smešno je namreč, da smo med odmori vsi priklopljeni na telefone, namesto da bi uživali v druženju s sošolci in prijatelji. Čas, ki ga običajno preživljamo na telefonih, smo tako prebijali z igranjem družabnih iger, druženjem na hodniku …

In kako so dan preživeli dijaki?

Beri dalje“Ni nam preostalo drugega kot pogovarjati se s sošolci”

110 za lepši svet

Koncert ob obletnici Glasbene šole Celje

Znana resnica je, da je glasba stara toliko kot človek. Predstavljala je pomemben del življenja že v pradavnini. Brez nje ni minilo nobeno obdobje človeštva. Tudi glasbeno izobraževanje ima svoje začetke v davni preteklosti – njegov pomen so poudarjali že stari Grki. Da, učenje glasbe je res nekaj dragocenega in unikatnega. Hkrati razvija analitično mišljenje in domišljijo. Privaja na sodelovanje v skupini in hkrati vodi po poti odkrivanja individualnega izraza. Gradi samozavest, veščine javnega nastopanja in spomin. Zahteva dolgotrajno trdo delo, a obrodi sladke sadove. Nima le namena vzgajati virtuozov; pomaga tudi oblikovati kreativne, pozorne in celovite ljudi, ki so našli vir veselja in utehe za vse življenje. 

Beri dalje110 za lepši svet

Mepijevci preživeli noč na I. gimnaziji

V petek, 16. 11., in soboto, 17. 11., je na naši šoli za dijake, ki sodelujejo v programu MEPI, potekal spoznavni vikend. Dijaki so se zbrali že kar po pouku v eni izmed učilnic, kjer so jim profesorice vzele telefone, saj bi jih ti samo motili. Glavni namen njihovega dvodnevnega druženja je namreč bil, da se med sabo bolje spoznajo in se naučijo čas preživeti drug z drugim.  Najprej so prisluhnili profesorici Tušek, ki je predstavila pomen prostovoljnega dela, enega izmed področij programa MEPI. Sledila je delavnica skupinske dinamike pod vodstvom profesorice Peunik, na kateri so se dijaki učili, kako pomembno je, da sodelujejo med seboj, si pomagajo, se spoštujejo in so drug do drugega strpni. Določili so si naloge, ki so jih morali vestno opraviti. Nekateri so se za dva dni prelevili v vlogo kuharjev in nakupovalcev hrane, drugi so pomivali, pripravljali večerne družabne igre, skrbeli za čistočo prostorov, »tišino in mir« po 23. uri.

Beri daljeMepijevci preživeli noč na I. gimnaziji

Ekskurzija na Dunaj

V petek, 19. oktobra, smo se v okviru umetnostnozgodovinske ekskurzije navsezgodaj odpravili iz Celja proti Dunaju v pričakovanju izjemnih umetniških razstav. Na poti nam je vodnik pripovedoval o življenjih Gustava Klimta, Clauda Moneta in Pabla Picassa. Sprehodili smo se čez Burggarten (Dvorni vrt) ter prišli do našega prvega cilja, galerije Albertina. Tam smo si ogledali prečudovito razstavo Munch Chagall Picasso in razstavo del Moneta, seveda pa nas je pot zanesla tudi k Hellen Lewit in k razstavi Od Warhola do Richterja.

Beri daljeEkskurzija na Dunaj

“Meje mojega jezika so meje mojega sveta”

Leta 2004 je slovenščina z vstopom Slovenije v Evropsko unijo postala članica velike in pestre družine uradnih jezikov EU. Prvotnim nemščini, francoščini, italijanščini in nizozemščini se je v zadnjih šestdesetih letih pridružilo kar dvajset jezikov. V nekaterih državah imajo tudi do tri uradne jezike, seveda pa k raznovrstnosti jezikovne podobe prispevajo še regionalni jeziki, jeziki manjšin in narečja, ki s svojstvenimi značilnostmi ponujajo vpogled v preteklost in marsikomu predstavljajo intimno vez z domom, otroštvom in koreninami.

A kako je to sploh mogoče? Kako lahko jezikovno tako raznolika skupnost uspešno deluje?     

Beri dalje“Meje mojega jezika so meje mojega sveta”

»Raziskovanje je nekaj najlepšega, kar lahko človek počne na poklicni poti«

INTERVJU S PROFESORICO MAG. MOJCO ALIF

Za znanost na I. gimnaziji v Celju je bil 14. september 2018 velik dan. V Novem mestu je potekala 48. podelitev Krkinih nagrad za srednješolske raziskovalne naloge, kjer sta bili za svoje delo nagrajeni dve naši dijakinji – Zala Božanić in Jana Ušen; posebna čast pa je pripadla tudi profesorici, mag. Mojci Alif, ki ji je Krka podelila plaketo za dolgoletno in uspešno mentorstvo dijakom pri raziskovalnih delih. S profesorico kemije, ki je zadnjih 11 let tudi pomočnica ravnatelja, sem ob tej priložnosti spregovorila o njenem delu in nasploh o raziskovanju, ki je z leti postalo pomemben pokazatelj kvalitetnega in prizadevnega sodelovanja med profesorji in dijaki I. gimnazije v Celju.

Beri dalje»Raziskovanje je nekaj najlepšega, kar lahko človek počne na poklicni poti«

Namen poezije je, da razgalja

Intervju z Bernardo Jelen

Bernarda Jelen – profesorica slovenščine in zgodovine po izobrazbi, pesnica in vsestranska literatka ter nenazadnje nepogrešljiv del naše šole. Večina vas jo verjetno pozna zaradi njene vloge šolske knjižničarke in zaradi njenega sodelovanja pri organiziranju literarnih dejavnosti na šoli. Pa ste vedeli, da si je gospa Jelen s svojim pesniškim talentom od začetka objavljanja pesmi v letu 2010 prislužila množico objav v priznanih slovenskih literarnih revijah in si ustvarila ime poznane in odlične pesnice? Poetikon, Lirikon, Sodobnost, Mentor, Apokalipsa,Vpogled, Cicido in Ciciban so nekatere od revij, ki so na svojih straneh že natisnile njena dela, ta pa so bila v okviru Zlatega čolna 2015 in projekta A boste poezijo prevedena tudi v poljščino in češčino.

Po toliko objavah in javnih predstavitvah je Bernarda Jelen v lanskem šolskem letu stopila v naslednji logični korak svoje pesniške kariere – izdala je knjigo z naslovom InKUBAtor, ki jo je najprej predstavila v knjigarni Antika, nato pa še na našem lanskem Kulturnem maratonu.

Beri daljeNamen poezije je, da razgalja

»Pomembno je, da dijaki razvijate čut za glasbo«

Gostovanje francosko-nemške gledališke skupine “Au fil des Nuages”

V torek, 9. 10. 2018, smo na naši šoli gostili francosko-nemško gledališko skupino “Au fil des Nuages”, ki sodeluje s Francoskim inštitutom v Sloveniji in Goethe inštitutom. Najprej sta potekali dve delavnici, ena v francoščini, ki jo je vodil Clement Labail, druga pa v nemščini pod vodstvom Christine Gumz. Obe sta potekali izključno v tujih jezikih, zato je bilo za udeležbo potrebno nekaj predznanja, so pa bile ves čas prisotne tudi profesorice in pomagale dijakom, če niso razumeli kakšnega navodila. Dijaki so na delavnicah spoznavali osnove gledališke igre, se poskušali vživeti v gledališki svet, hkrati pa so se naučili tudi nekaj novih besed v nemškem in francoskem jeziku.

Beri dalje»Pomembno je, da dijaki razvijate čut za glasbo«

Dostopnost