Naravoslovno društvo

Fizika

Tekmovanja v tem šolskem letu (več):

 

Novo: Državno tekmovanje v znanju fizike 2023/2024

V soboto, 13. aprila 2024, je na Gimnaziji Vič v Ljubljani potekalo državno tekmovanje v znanju fizike. Sodelovalo je 137 dijakov, ki so na regijskih tekmovanjih v Sloveniji dosegli najboljše uspehe; med njimi so bili trije dijaki naše gimnazije.

Naši dijaki so se dobro izkazali. Najboljši rezultat je uspel najmlajšemu med njimi, Valu Čoklu, ki je v I. tekmovalni skupini osvojil odlično deveto mesto ter zlato Stefanovo priznanje DMFA. V tej skupini je tekmovala tudi Lina Ujčič Vrhovnik, ki je za tekmovalni  dosežek prejela bronasto Stefanovo priznanje.

V tretji, najtežji skupini, je tekmoval naš »astronom«, Žiga Vučajnk, ki je letošnjim priznanjem na področju astronomije dodal še srebrno Stefanovo priznanje za znanje fizike.

Doseženi rezultat dijakov potrjuje njihov talent, jih nagrajuje za dodatno delo v okviru fizikalnega krožka ter jih zavezuje k nadaljnjem delu. Vsi se bodo lahko udeležili tekmovanj tudi v prihodnjem letu in upamo, da bomo čez leto in dan lahko spisali vsaj enako poročilo o tekmovalnih uspehih.

Dijakom iskreno čestitamo in jim želimo veliko zadovoljstva pri nadaljnjem reševanju fizikalnih problemov.

Profesorji fizike na I. Gimnaziji v Celju

*

Regijsko tekmovanje v znanju fizike

13. marca 2024 je bilo na Gimnaziji Celje – Center organizirano regijsko tekmovanje v znanju fizike za Stefanova priznanja, ki se ga je udeležilo 88 dijakov in dijakinj iz vseh srednjih šol celjsko-koroške regije. Tekmovanja se je udeležilo tudi 12 dijakov I. gimnazije v Celju, ki so dosegli lepe rezultate. Najboljši med njimi so bili:

v I. skupini
Lina Ujčič Vrhovnik, 2. b – 3. mesto in bronasto Stefanovo priznanje;
Val Čokl, 1. b – 4. mesto in bronasto Stefanovo priznanje;
Jean Luc Turk, 2. e – 9. mesto in bronasto Stefanovo priznanje;

ter v III. skupini
Žiga Vučajnk, 3. c – 1. mesto in bronasto Stefanovo priznanje.

Lina Ujčič Vrhovnik, Val Čokl ter Žiga Vučajnk so se uvrstili na letošnje državno tekmovanje v znanju fizike, kjer se bodo potegovali za srebrna in zlata priznanja. Želimo jim veliko tekmovalnega uspeha!

Vsem dijakom, ki so se udeležili tekmovanja, čestitamo za uspešno udeležbo in za izkazan trud. Želimo jim še mnogo veselja ob reševanju fizikalnih zagonetk ter dobro pripravo na prihodnja tekmovanja.
Tekmovalcem sta bila mentorja Roman Ocvirk, prof., in mag. Vitomir Babič, prof.

*


Poročilo s fizikalnega tekmovanja SiYPT 2023

V soboto je na fakulteti za matematiko in naravoslovje v Mariboru potekalo državno fizikalno tekmovanje SiYPT (slovenian young physicists’ tournament), ki se ga je udeležila tudi ekipa naše šole.
Ekipe so se pomerile v “fizikalnih bojih”. Ena ekipa je predstavljala enega izmed treh izbranih projektov, druga ekipa je prvi nasprotovala ter z njo debatirala, tretja pa povzela debato in poskušala najti luknje v predstavljenih rezultatih. V naslednjem boju so se vloge ekip zamenjale.
Našo ekipo so sestavljali naslednji dijaki: Neža Žalec, 3. g (gla), Aljaž Bratušek, 3. g (spl) in Gašper Bervar, 3. č.
Po treh krogih predstavljanja projektnih nalog, nasprotovanja in debatiranja z ostalimi ekipami so zbrali dovolj točk za srebrno priznanje ter možnost sodelovanja na evropskem tekmovanju AYPT, ki bo v Avstriji.
Dijaki so pokazali visok nivo fizikalnega znanja ter znanja angleškega jezika, za kar so bili pohvaljeni. Gašperja Bervarja je komisija še posebej pohvalila za najboljšo fizikalno debato turnirja. Za uspehe jim čestitamo!

Ponosni mentor, Žan Jerman

*

Rezultati šolskega tekmovanja iz fizike Čmrlj 2022

12. oktobra 2022 se je na šoli odvijalo šolsko tekmovanje v znanju fizike za prve letnike Čmrlj. Tekmovanja se je udeležilo 31 dijakov. Najboljši tekmovalci so dobili bronasto priznanje, najboljši trije pa so bili:

Oskar Tkalec, 1.a, Jakob Arl, 1.a in Jan Klanšek, 1.a.

Ostali prejemniki bronastih priznanj so Maks Jelen, 1.a, Lina Ujčič Vrhovnik, 1.b, Miha Grasselli, 1.e, Lucy Brinovec, 1.a, Daša Lenko, 1.e, Ema Tamše, 1.g, Lan Zaveršek, 1.a, Gal Gros, 1.a in Nejra Softić, 1.e.

Vsem tekmovalcem čestitamo!

*


Državno tekmovanje iz fizike 2022

V soboto, 9. aprila, je na Gimnaziji v Velenju potekalo državno tekmovanje iz fizike za Stefanova priznanja. Udeležil se ga je Nino Kolander, ki je usvojil srebrno priznanje. Iskrene čestitke!

*

Novo: Regijsko tekmovanje iz fizike 2022

V petek, 18. marca, je na ŠC Slovenske Konjice potekalo regijsko tekmovanje iz fizike za Stefanova priznanja. Med tekmovalci celjsko-koroške regije je bilo tudi 11 dijakov naše gimnazije. Najbolje sta se odrezala Nino Kolander (2.c) in Tilen Šket (4.a), ki sta osvojila priznanje. Nino je bil izbran tudi na državno tekmovanje, ki bo 9. aprila v Velenju.

Še dvema dijakoma je do priznanja zmanjkala le ena točka. Vse pohvale tekmovalcem in kritika DMFA, ki že vrsto let s prezahtevnimi nalogami odvrača mlade fizike od tekmovanja, kar se pozna pri čedalje manjši udeležbi. Letos je bil povprečen dosežek v 1. in 2. skupini okoli 42 %, v 3. skupini pa manj kot 30 % (zmagovalec je dosegel 53 %).

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

*


Jaka Vrhovnik uvrščen v evropsko olimpijsko ekipo iz fizike

Jaka Vrhovnik iz 4. G je na državnem tekmovanju iz znanja fizike med izjemno konkurenco dosegel vrhunski rezultat. Prejel je srebrno priznanje, za dosego zlatega Stefanovega priznanja (v celi državi je v njegovi skupini bilo le 10 zlatih) pa sta ga ločili zgolj dve točki. Svoje izjemno znanje iz vsebin fizike je dodatno dokazal na izbirnem tekmovanju, kjer se je z dovršenim reševanjem fizikalnih problemov uvrstil na 5. evropsko fizikalno olimpijado. Jaka je del mednarodne ekipe za fiziko, ki bo zastopala Slovenijo. Organizator oddaljene izvedbe je podobno kot leta 2020 Estonija.

Za izjemen prodor mu izrekamo poklon in iskreno čestitamo.

*_

Rezultati šolskega tekmovanja iz fizike Čmrlj 2020

8. oktobra je potekalo šolsko tekmovanje iz znanja fizike za dijake prvega letnika. Priznanja so prejeli Nino Kolander (1. c), Hana Bučar (1. b), Martin Jager (1. a), Žiga Žnidaršič Pušnik (1. b), Gašper Jesenk (1. a), Manca Ernst (1. b), Miha Vodušek (1. a), Vito Cvitan (1. a), Aljaž Bratušek (1. g) in Leon Horvat (1. c). Vsem iskreno čestitamo!

*


Rezultati šolskega tekmovanja iz fizike Čmrlj

Na tekmovanju Čmrlj lahko sodelujejo srednješolci, ki se fiziko učijo prvo leto. Na naši šoli so to dijaki in dijakinje 1. letnika. Šolsko tekmovanje je edina stopnja tekmovanja. V tem šolskem letu smo tekmovanje izvedli v sredo, 9. oktobra 2019.

Največ točk so dosegli Domen Kozmus (1. g), Julijan Zakonjšek (1. a) ter Niko Bakija in Martin Mutec (oba z enakim številom točk in iz 1. g). Bronasto priznanje prejmejo še: Taja Skarlovnik (1. a), Samo Volovšek (1. b), Aljoša Zelenović (1. a), Tia Brance (1. d), Dejan Jovanović (1. a), Andraž Golež (1. b),  Aljaž Kos (1. f), Rok Gutenberger (1. b), Eva Hren (1. e), Denis Kozinc (1. f), Urška Razboršek (1. a) in Zala Planko (1. č).

Mentorji vsem 47 tekmovalcem čestitatmo za uspešno razrešene fizikalne probleme!

*


Državno tekmovanje iz fizike 2019

Na II. gimnaziji Maribor je 6. 4. 2019 potekalo državno tekmovanje iz fizike, ki sta se ga udeležila tudi naša dva dijaka: Jaka Vrhovnik iz 2. g in Luka Horjak iz 3. e.

Jaka je za najboljšim v Sloveniji zaostal samo za eno točko in si zanesljivo prislužil zlato Stefanovo priznanje in nagrado. Luki pa je manjkala samo ena točka do zlatega priznanja, kar je prav tako izvrsten rezultat, saj je bilo podeljenih samo 25 zlatih državnih priznanj. Iskrene čestitke obema. 

*

Regijsko tekmovanje iz fizike 2019

15. marca je bilo na ŠC Ravne na Koroškem regijsko tekmovanje iz fizike za Stefanova priznanja. Luka Horjak in Jaka Vrhovnik sta si priborila uvrstitev na državno tekmovanje, ki bo letos v Mariboru. Poleg njiju so bronasto priznanje usvojili še: Lovro Drofenik in Nejc Amon v 1. skupini, Jan Žekar v 2. skupini in Beno Učakar v 3. tekmovalni skupini. Iskrene čestitke vsem.

*

Tekmovanje iz znanja fizike Čmrlj 2018/19

10. oktobra je na naši šoli potekalo tekmovanje iz znanja fizike za 1. letnik – tako imenovani Čmrlj. Največ točk je dosegel Blaž Aristovnik iz 1. Č in si prislužil bronasto priznanje. Prav tako so zaradi zelo uspešnega reševanja nalog dobili bronasto priznanje še naslednji dijaki: Rok Hladin 1. a, Blaž Čerenak 1. b, Tilen Šket 1. a in Dorijan Donaj Magašić 1. d. Vsem prejemnikom priznanj iskreno čestitamo.

*


Državno tekmovanje iz fizike 2018

V soboto, 7. aprila, je na Gimnaziji Bežigrad v Ljubljani potekalo 56. tekmovanje srednješolcev v znanju iz fizike. Iz celjsko-koroške regije, kjer sodeluje 12 šol, je imelo letos pravico nastopiti le 11 tekmovalcev, ki so se najbolje odrezali na regijskem tekmovanju. Kot smo poročali, so bili med njimi kar štirje naši dijaki, ki so dosegli odličen rezultat.

Gal Zmazek, 1. g, je v prvi skupini pometel s konkurenco, saj je osvojil 1. mesto v državi, zlato Stefanovo priznanje in 1. nagrado tekmovanja. Podoben uspeh sta pred njim dosegla Matej Huš in Urban Jezernik že davnega leta 2006 in 2007.

Odlični so bili tudi ostali trije, saj so vsi osvojili srebrno Stefanovo priznanje – Jaka Vrhovnik, 1.g, v prvi skupini, Beno Učakar, 3.b, v drugi skupini in David Opalič, 4.d, v tretji skupini.

Vsem za odličen uspeh iskreno čestitamo!

*

Regijsko tekmovanje iz fizike 2018

16. marca je bilo na gimnaziji v Velenju regijsko tekmovanje iz fizike, kjer so se naši dijaki odlično odrezali. Štefanova priznanja je osvojilo kar 9 naših dijakov: Gal Zmazek (1. g), Jaka Vrhovnik (1. g), Luka Horjak (2. e), Jan Žekar (2. b), Beno Učakar (3. b), Jan Škruba (4. d), David Zakšek (3. b), David Opalič (4. d) in Rudi Nadlučnik (4. č). Skoraj polovica omenjenih dijakov (David Opalič, Beno Učakar, Gal Zmazek in Jaka Vrhovnik) pa se je uvrstila na državno tekmovanje, ki bo 7. aprila 2018 na gimnaziji Bežigrad. Uspeh je še toliko večji, ker imamo tokrat na zahtevnem tekmovanju dijake v vseh treh skupinah. Iskrene čestitke.

*

Šolsko tekmovanje iz fizike 2018

V okviru tekmovanj za Stefanova priznanja smo letos kot novost izvedli tudi šolsko tekmovanje iz fizike. To je potekalo 6. marca, udeležilo pa se ga je 52 dijakov in dijakinj iz vseh štirih letnikov. Tekmovali so lahko v treh različnih skupinah, najbolj uspešni pa so bili:

  1. skupina: Gal Zmazek in Jaka Vrhovnik iz 1. g ter Luka Horjak iz 2. e;
  2. skupina: Beno Učakar, David Zakšek in Lucijan Semprinožnik iz 3. b ter Jakob Lekše iz 3. c;
  3. skupina: Urban Plaskan, Tim Zaveršek in David Opalič iz 4.d ter Rudi Nadlučnik iz 4. č.

Še posebej sta se pri zelo zahtevnih nalogah izkazala naša prvošolca – Gal Zmazek z doseženimi 90% in Jaka Vrhovnik z 87% vseh možnih točk. Iskrene čestitke tudi vsem ostalim, najbolj uspešnim, ki bodo 16. marca zastopali našo gimnazijo na regijskem tekmovanju v Velenju, pa želimo veliko uspeha!

*

Tekmovanje iz znanja fizike Čmrlj 2017/18

11. oktobra smo na šoli premierno izvedli tekmovanje Čmrlj, ki je bilo namenjeno fantom in dekletom, ki se prvo leto učijo fiziko na srednješolskem nivoju.

Fizikalne probleme so najbolje reševali Jaka Vrhovnik, Lovro Drofenik in Blaž Ermenc (vsi iz 1. g razreda). Priznanje tekmovanja prejmejo še: Vanja Vidušin in Jakob Novak iz 1. b razreda, Luka Cvikl iz 1. f ter Gal Zmazek, Nejc Amon, Kamil Wahibi in Katarina Pirc iz 1. g.

Izvrsten uspeh tekmovanja je dosegel Jaka Vrhovnik, ki je s samo enim napačnim odgovorom dosegel 95% vseh možnih točk. Kar devet tekmovalcev izmed vseh desetih nagrajenih se je uvrstilo med 20% najboljših tekmovalcev v državi.

Vsem tekmovalcem čestitamo za uspešno razrešene fizikalne probleme. Vsi dijaki in dijakinje ste vabljeni k sodelovanju pri naslednjih tekmovanjih iz znanja fizike v mesecu marcu. Prijavite se pri svojih učiteljih fizike.

*


Državno tekmovanje iz fizike 2017

Državno tekmovanje iz fizike je potekalo 8. aprila na Prvi gimnaziji v Mariboru. Našo gimnazijo so zastopali David Zakšek (2. b), Jan Žekar (1. b), in Luka Horjak (1. e). Vsi trije so dobitniki srebrnega Stefanovega priznanja.

Čestitamo!

*

Regijsko tekmovanje iz fizike 2017

17. marca je na Gimnaziji Slovenj Gradec potekalo regijsko tekmovanje iz fizike, na katerem je sodelovalo 96 tekmovalcev iz enajstih šol celjsko-koroške regije. Naši dijaki so prejeli 10 Stefanovih priznanj in osvojili tri povabila (od enajstih) za udeležbo na državnem tekmovanju.

8. aprila nas bodo tako na Prvi gimnaziji v Mariboru zastopali: Jan Žekar (1. b), ki je osvojil 1. mesto v svoji skupini ter David Zakšek (2. b) in Luka Horjak (1. e), ki sta si delila 3. mesto.

Bronasto Stefanovo priznanje prejmejo še:

  1. skupina: Jakob Lekše, Ana Opalič, Nik Spolenak;
  2. skupina: Rudi Nadlučnik, Martin Rafael Gulin, Jan Škruba;
  3. skupina: David Opalič.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

*

Šolsko tekmovanja za 1. letnike 2017

Pri razreševanju fizikalnih problemov so bili najboljši naslednji prvošolci: Luka Horjak, Ana Intihar Marulc, Ana Opalič ter Nika Gradišek. Poleg njih bronasto priznanje prejmejo še: Ela Grasselli, Tjaša Šuc, Jan Žekar, Sebastian Plaznik, Sven Pungartnik Rauter in Jaka Kužner.

Čestitamo!

*


Državno tekmovanje iz fizike 2016

Na letošnjem državnem tekmovanju iz znanja fizike nas je 9. 4. 2016 na ŠC Srečka Kosovela Sežana zastopal Rudi Nadlučnik iz 2. č-razreda. Za uspešno rešene tradicionalno izredno težke fizikalne probleme v 1. tekmovalni skupini prejme srebrno Stefanovo priznanje.

Rudi_Nadlucnik_2

Čestitamo!

*

Regijsko tekmovanje iz fizike 2016

18. marca je na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije potekalo regijsko tekmovanje iz fizike za Stefanova priznanja.

Na tekmovanju je sodelovalo dvanajst slovenskih šol celjsko-koroške regije, tekmovalo pa kar 134 dijakov, in sicer v treh tekmovalnih skupinah. Devetnajst dijakov je prejelo bronasto priznanje, deset najboljših (7,5 %) pa povabilo na državno tekmovanje, ki bo 9. aprila v Sežani.

Naši dijaki so se odlično uvrstili, bronasta priznanja so osvojili: Rudi Nadlučnik, Tim Zaveršek, Jan Škruba, Juš Jagarinec, Aljaž Pirc, Klara Drofenik, David Opalič in Timen Stepišnik Perdih.

Čestitamo!

*

Šolsko tekmovanje iz fizike za 1. letnike 2016

Na šolskem tekmovanju iz znanja fizike je 2. marca sodelovalo 47 dijakov 1. letnika. Najboljše rezultate in s tem priznanje tekmovanja so dosegli: Beno Učakar, Vanessa Vrečič, Špela Štor, Maša Grajžel, Sara Božnik (vsi 1. b), Brina Bastič, Vita Komel, Ana Pilko, Jakob Lekše (vsi 1. c), Aljaž Žafran, Leon Rojk Štupar (oba 1. č), Gregor Gros (1.d) ter Bor Luka Urlep, Tjaša Škerl Rifelj (oba 1. f).

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

*


Državno tekmovanje iz fizike 2015

V soboto, 11. aprila, je na Gimnaziji Škofja Loka potekalo državno tekmovanje iz fizike za Stefanova priznanja. S celotne celjsko-koroške regije se ga je lahko udeležilo samo deset najboljših fizikov, kar trije pa so zastopali našo gimnazijo.IMG_0476

Odlično se je odrezal David Opalič (1. d), ki je v hudi konkurenci dosegel 6. mesto in osvojil 3. nagrado tekmovanja. S tem je samo za točko zgrešil zlato Stefanovo priznanje (ki ga je prejelo le prvih pet tekmovalcev!) že v svojem prvem poskusu.

Zelo dobro sta se odrezala tudi Rudi Nadlučnik (1. č) in Krištof Skok (4. a), ki sta za svoje dosežke prejela srebrno Stefanovo priznanje.

Vsem trem iskreno čestitamo!

 *

Regijsko tekmovanje iz fizike 2015

V petek, 27. marca, je na Gimnaziji Celje – Center potekalo regijsko tekmovanje iz fizike za Stefanova priznanja. Tekmovalo je več kot 130 dijakov z 11 šol celjsko-koroške regije v 3 tekmovalnih skupinah. 10 najboljših je prejelo srebrno priznanje in se bodo lahko udeležili državnega tekmovanja, ki bo 11. aprila v Škofji Loki. Naši dijaki so se odlično odrezali in osvojili 16 priznanj. Dobitniki so:

Srebrno priznanje: Rudi Nadlučnik, David Opalič, Krištof Skok;

Bronasto priznanje: Martin Rafael Gulin, Tim Zaveršek, Andraž Stariha, Timen Stepišnik Perdih, Klara Drofenik, Jernej Brglez, Frenk Dragar, Jana Dragar, Timotej Kadilnik, Jaka Mesarec, Tjaša Ovčar, David Horvat, Miha Bastl.

Vsem tekmovalcem za rešene fizikalne probleme iskreno čestitamo!

*

Šolsko tekmovanje iz fizike za 1. letnike 2015

Na šolskem tekmovanju iz znanja fizike je v sredo, 4. marca, sodelovalo 31 udeležencev. Ta stopnja tekmovanja je namenjena dijakinjam in dijakom, ki se na srednješolskem nivoju fiziko učijo prvo leto. Najboljše rezultate in s tem priznanje tekmovanja so dosegli: David Opalič, Tim Zaveršek (oba 1. d), Kevin Goršič, Rudi Nadlučnik (oba 1. č), Jaka Mesarec (1. d), Frenk Dragar (1. a), Nina Kovačić, Jan Mogu, Urban Plaskan (vsi trije 1. d), Jakob Hernavs (1. b), Matija Kreča (1. a) in Gašper Škornik (1. d).

Vsem tekmovalcem za rešene fizikalne probleme iskreno čestitamo!

 *

SAM_3356

*


Regijsko tekmovanje iz fizike 2014

V petek, 21. 3. 2014 je naša gimnazija gostila tekmovanje za Stefanova priznanja za koroško-celjsko regijo. Skoraj 150 dijakov z 10 srednjih šol se je v 3 tekmovalnih skupinah potegovalo za bronasto oz. srebrno Stefanovo priznanje. 10 najboljših je bilo izbranih za državno tekmovanje. Naši dijaki so se odlično odrezali. Dobitniki priznanj so:

1. skupina:
Cvikl Matija, Dragar Jana, Jagarinec Juš (DT), Martinčič Jurij, Pečovnik Žan, Pirc Aljaž, Rajh Mihael, Stariha Andraž, Stepišnik Perdih Timen, Škoberne Jan in Tkavc Sebastjan.
2. skupina:
Arnšek Denis (DT), Bastl Miha in Skok Krištof (DT).
3. skupina:
Cafuta Manja, Kisovar Urban in Krulec Jona.

DT … izbran za državno tekmovanje

 Čestitamo!

SAM_3383

Dostopnost