Naravoslovno društvo

Astronomija

Priprave na tekmovanja za Dominkova priznanja (več) potekajo v okviru krožka iz astronomije.

 

SAM_3359


Novo: Žiga gre na olimpijado

Po osvojenem zlatem priznanju na državnem tekmovanju v znanju astronomije se je Žiga Vučajnk, iz 3. c razreda udeležil izbirnega tekmovanja za udeležbo na letošnji Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike (MOAA), ki se bo odvijala v mesecu avgustu v Braziliji.

Spopasti se je moral z zahtevnima izbirnima testoma iz teorije in obdelave podatkov, konec tedna pa je noč prebedel na Messierjevem maratonu, praktičnem delu izbirnega postopka.

Obe nalogi je opravil odlično. Na Messierjevem maratonu je zasedel prvo mesto in se tako uvrstil v ekipo za letošnjo MOAA.

 

Ekipo Slovenije bodo zastopali naslednji dijaki:

 • Peter Andolšek, Gimnazija Bežigrad,
 • Žiga Vučajnk, I. gimnazija v Celju,
 • Aleš Rus, Gimnazija Bežigrad,
 • Žan Arsov, Gimnazija Bežigrad in
 • Patricia Király, Gimnazija Bežigrad.

Ekipo čaka naporno poletje: poleg tedna intenzivnih priprav bodo v začetku avgusta sodelovali na Astronomskem tekmovanju treh dežel, ki bo letos potekalo v Bakonybélu na Madžarskem, konec avgusta pa bodo Slovenijo zastopali na MOAA v Rio de Janeiru v Braziliji.

Ekipi  in predvsem Žigi Vučajnku iskreno čestitamo in želimo le najžlahtnejših uspehov na letošnji olimpijadi.

*

Novo: Žiga tudi v tretje osvojil zlato priznanje

Z veseljem sporočamo, da je Žiga Vučajnk, dijak 3. c razreda, že tretje leto zapored osvojil zlato priznanje na državnem tekmovanju v znanju astronomije za Dominkova priznanja! Ta izjemen dosežek potrjuje njegovo motiviranost, predanost in znanje na področju astronomije.

Žiga je na tekmovanju osvojil tudi pohvalo in prejel povabilo na priprave za tekmovanje, kjer bo imel priložnost izpopolnjevati svoje znanje in se pripraviti na zahtevno astrofizikalno olimpijado.

Ponosni smo, da ima Žiga priložnost predstavljati našo gimnazijo in državo na tako prestižnem mednarodnem dogodku.

Veseli nas, da lahko Žigo podpremo na njegovi poti v svet astronomije. Želimo mu obilo uspeha na pripravah in uvrstitev v ekipo Slovenije, ki se bo v mesecu avgustu udeležila astrofizikalne olimpijade v Braziliji.

Čestitke Žigu in hvala vsem, ki ste ga podprli na tej poti!

*

Astronoma Žiga in Gašper osvojila prvo ter drugo mesto

Na Messierjevem maratonu, ki je potekal v Trnovem pri Novi Gorici, sta v noči iz 18. na 19. marec sodelovala tudi naša dijaka Žiga Vučajnk iz 2. c razreda in Gašper Jesenk iz 3. a razreda. Naloga tekmovalcev na Messirjevem maratonu je, da v eni noči najdejo čim več objektov temnega neba. Objekti temnega neba so objekti, kot so galaksije, meglice, zvezdne kopice, ki jih lahko vidimo samo ob pomoči teleskopov. Tekmovanja se je udeležilo 30 tekmovalcev. S pomočjo teleskopa je Žiga našel 89 in Gašper 88 objektov temnega neba.

Žiga Vučajnk je osvojil prvo mesto, ki  si ga je delil s sotekmovalcem, Gašper Jesenk pa si je delil drugo mesto.

Rezultati Messierjevega maratona se upoštevajo tudi za izbor v olimpijsko ekipo Slovenije, ki se bo avgusta 2023 udeležila mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike. Držimo pesti, da jima uspe!

Obema čestitamo za izvrsten rezultat.

 

*

Zlato na državnem tekmovanju v znanju astronomije 2023

V soboto, 14. 1. 2023 smo na naši gimnaziji organizirali državno tekmovanje v znanju astronomije za Dominkova priznanja.
Tekmovanja so se udeležili tudi trije naši dijaki, ki so na tekmovanju ponovno dokazali, da imajo na področju astronomije ogromno znanja.
Žiga Vučajnk, 2. c, je že drugo leto zapovrstjo osvojil zlato priznanje. Na tekmovanju je bil tretji in s tem postal prejemnik tretje nagrade državnega tekmovanja.
Uspeh sta dopolnila Gašper Jesenk, 3. a, z osvojenim srebrnim priznanjem in Maj Pritržnik, 4. c, ki je prejel bronasto priznanje.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo in jim želimo še naprej uspešno pot med zvezdami!

*


Rezultati državnega tekmovanja iz znanja astronomije 2022

Dve zlati in tri srebrna priznanja, to je rezultat načrtnega in vztrajnega dela astronomov I. gimnazije v Celju.
Tilen, Valentin, Rok, Gašper in Žiga so na državnem tekmovanju iz znanja astronomije dokazali, da imajo na področju astrofizike ogromno znanja. Tilen Šket, 4. a, in Žiga Vučajnk, 1. c, sta osvojila zlato priznanje. Uspeh so s srebrnimi priznanji dopolnili Valentin Romih, 4. c,  Rok Hladin, 4. a, in Gašper Jesenk, 2. a.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

*


Rezultati državnega tekmovanja iz znanja astronomije 2020

Astronomi nas že vrsto let razvajajo z vrhunskimi rezultati. Tudi letos so se, kljub vse večji konkurenci, uvrstili v sam slovenski vrh. Na državnem tekmovanju iz znanja astronomije (astrofizike) za Dominkova priznanja so dosegli odlične rezultate.

1. in 2. letnik:

 • zlato priznanje: Tilen Šket (2. a) – pohvala, Luka Andrenšek (2. c),
 • srebrno priznanje: Rok Hladin (2. a) in
 • bronasto priznanje: Valentin Romih (2. c), Martin Mutec (1. g), Domen Trontelj (2. a).

3. in 4. letnik:

 • srebrno priznanje: Jan Žekar (4. b), Ana Opalič (4. e),
 • bronasto priznanje: Jana Ušen (4. a), Blaž Ermenc (3. g).

Tilen, Luka in Jan so prejeli tudi povabilo na SAO (Sanktpeterburško astronomsko olimpijado) in povabilo na izbirno tekmovanje za IOAA (Mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike 2020, Bogota, Kolombija).

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

*


Rezultati državnega tekmovanja iz znanja astronomije 2019

V soboto, 12. 1. 2019, so se naši najboljši astronomi udeležili 10. državnega tekmovanja iz znanja astronomije za Dominkova priznanja. V konkurenci, ki je vsako leto močnejša in številčnejša so dosegli zavidljive rezultate. Šket Tilen je bil najbližji zlatemu priznanju, ki se mu je izmuznilo za le tri točke.

Dijaki so dosegli naslednje rezultate:

 • Srebrno priznanje: Tilen Šket (1. a), Luka Andrenšek (1. c), Rok Hladin (1. a), Ana Opalič (3. e) in Jan Žekar (3. b).
 • Bronasto priznanje: Ana Intihar Marulc (3. d) in Blaž Ermenc (2. g).

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

*


Rezultati državnega tekmovanja iz znanja astronomije 2018

V soboto, 6. 1. 2018, so se naši najboljši astronomi udeležili 9. državnega tekmovanja iz znanja astronomije za Dominkova priznanja. Kajuhovci so potrdili tradicijo vrhunskih rezultatov. V zelo močni konkurenci je Jan Žekar  z največ osvojenimi točkami postal absolutni zmagovalec tekmovanja. Osvojil je zlato priznanje, prvo nagrado tekmovanja in povabilo na izbirno olimpijsko tekmovanje.

Uspeh so dopolnili še Ana Opalič, Tim Zaveršek, David Opalič,  Jakob Lekše in  Valentin Ocvirk, ki so postali prejemniki srebrnih priznanj ter Ana Intihar Marulc in Lovro Drofenik z osvojenim bronastim priznanjem.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

*


Rezultati državnega tekmovanja iz znanja astronomije 2017

Kajuhovci držimo tradicijo vrhunskih uvrstitev na področju tekmovanj iz znanja astronomije. Znani so uradni rezultati 8. državnega tekmovanja iz znanja astronomije za Dominkova priznanja:

 • zlato priznanje: Tim Zaveršek (3. d) in David Opalič (3. d),
 • srebrno priznanje: Timen Stepišnik Perdih (4. d), Jernej Brglez (4. a), Ana Opalič (1. e), Jan Škoberne (4. d)
 • bronasto priznanje: Ana Intihar Marulc (1. f).

David je poleg zlatega priznanja osvojil tudi tretjo nagrado tekmovanja. Oba prejemnika zlatega priznanja sta prejela povabilo za sodelovanje na 24. Sanktpeterburški olimpijadi, David pa se bo v konkurenci najboljših  slovenskih astronomov potegoval za mesto v ekipi, ki bo zastopala Slovenijo na 11. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike  med 12. in 21. novembrom 2017 na Tajskem.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

*


Rezultati s 23. Sanktpeterburške astronomske olimpijade 2016

Letos so najbolje uvrščeni tekmovalci na državnem tekmovanju iz astronomije sodelovali tudi na 23. Sanktpeterburški astronomski olimpijadi.

Našo šolo sta zastopala Urška Andrenšek, dijakinja 4. d-razreda in dijak 2. d-razreda, David Opalič. Za odličen rezultat je bil David nagrajen s srebrno medaljo.

Srebrna_medalja_za_Davida_Opali_a

Za izjemene rezultate jima iskreno čestitamo.

*

Rezultati državnega tekmovanja iz znanja astronomije 2016

Kajuhovci smo na področju astronomije ponovno v slovenskem vrhu. Znani so uradni rezultati državnega tekmovanja iz znanja astronomije:

 • zlato priznanje: Urška Andrenšek (4. d) in David Opalič (2. d),
 • srebrno priznanje: Timen Stepišnik Perdih (3. d), Jernej Brglez (3. a),
 • bronasto priznanje: Rudi Nadlučnik (2. č).

Urška in David sta se uvrstila na izbirno tekmovanje za astrofizikalno olimpijado, ki bo letos v mestu Bhubaneswar v Indiji ter prejela povabilo za sodelovanje na 23. Sanktpeterburški olimpijadi v mesecu marcu 2016.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

Tekmovalci 2015-2016

*


Krištof Skok znova uspešen na olimpijadi iz astronomije in astrofizike

Avgusta 2015 se je zaključila 9. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike v Indoneziji. Našo državo so na tekmovanju zastopali: Aleksej Jurca (gimnazija Bežigrad), Jakob Jazbec (ŠC Srečka Kosovela Sežana), Jakob Robnik (gimnazija Bežigrad), Krištof Skok (I. gimnazija Celje) in Darko Kolar (gimnazija Murska Sobota), na tekmovanju pa sta jih spremljala Andrej Guštin in Tadeja Veršič. 

Krištof Skok (I. gimnazija Celje) in Aleksej Jurca (gimnazija Bežigrad) sta prejela pohvalo. Za Krištofa Skoka je bila to že tretja udeležba na olimpijadi iz astronomije in astrofizike. Vsem tekmovalcem, posebej pa seveda Krištofu iskrene čestitke in veliko uspeha pri nadaljnjih izzivih.

Prejemnika priznanj na 9. MOAA s predsednikom olimpijade. Foto: Tadeja Veršič
Prejemnika priznanj na 9. MOAA s predsednikom olimpijade. Foto: Tadeja Veršič

*

Zlato in bron za astronoma Krištofa Skoka in Urško Andrenšek

Med 26. in 28. junijem 2015 je na Madžarskem potekalo prvo regionalno tekmovanje iz znanja astronomije za srednješolce, na katerem so sodelovale ekipe iz Madžarske, Hrvaške in Slovenije.

 

Tekmovalci so se kosali v štirih disciplinah – astronomska opazovanja, teoretične naloge, analiza astronomskih opazovanj in ekipno tekmovanje, podobno kot na Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike.

 

Na tekmovanju je v skupnem seštevku zmagal Krištof Skok, Urška Andrenšek pa je bila tretja. Tudi ostali slovenski tekmovalci so zasedli visoka mesta. Na ekipnem tekmovanju je zmagala slovenska ekipa, sledili so ji madžarski in hrvaški tekmovalci.

 

Čestitamo!

1
Krištof in Urška, prejemnika zlate in bronaste medalje.
2
Udeleženci prvega regionalnega tekmovanja iz znanja astronomije (od leve proti desni): Andrej Guštin (vodja ekipe), Jakob Robnik, Jakob Jazbec, Krištof Skok, Urška Andrenšek, Darko Kolar, Aleksej Jurca, Roman Ocvirk (vodja ekipe).

*

Udeležili smo se mednarodnega tekmovanja v organizaciji Šole astronomije Petersburg – Rusija 2015

Школьная астрономия Петербурга 

Potem ko smo že dvakrat tekmovali na svetovni astrofizikalni olimpijadi (Krištof Skok je tam že osvojil srebrno medaljo, v slovenski olimpijski ekipi pa bo tudi letos), smo se v letošnjem šolskem letu prvič udeležili tudi mednarodnega astrofizikalnega tekmovanja v organizaciji Šole astronomije Sanktpetersburg oz. tamkajšnje univerze.

Tekmovanja, ki je v Rusiji državno, se je udeležilo več tisoč tekmovalcev iz približno desetih držav. Tekmovanje je tristopenjsko: področno, izbirno in finalni krog. Najboljši tekmovalci slovenskega državnega tekmovanja so se pridružili tekmovanju v izbirnem krogu. Tekmovalci, ki so dosegli dovolj dober rezultat v izbirnem delu, so se uvrstili v finalni krog tekmovanja. To je uspelo kar petim dijakom I. gimnazije v Celju, ki so potem dosegli vrhunske rezultate, in sicer:

 • David Opalič, 1. d, je osvojil prvo nagrado (kategorija 8),
 • Timen Stepišnik Perdih, 2. d, tretjo nagrado (kategorija 9) in
 • Urška Andrenšek, 3. d, prav tako tretjo nagrado (kategorija 10).

Zelo dobra rezultata sta dosegla tudi Jernej Brglez, 2. a (kategorija 9), in Krištof Skok, 4. a (kategorija 11), ki pa žal nista zadostovala za osvojitev nagrade. Na vse te tekmovalce smo izjemno ponosni, čestitamo jim in z veseljem sporočamo javnosti, da imamo tudi v Sloveniji in Celju izvrstne mlade astronome.rusko

Rezultate finalnega kroga si je mogoče ogledati na naslednjem spletnem naslovu: http://school.astro.spbu.ru/?q=node/482

Televizijska prispevka o tekmovanju:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174322761/00:11:40/
http://4d.rtvslo.si/arhiv/primorska-kronika/174322745/00:14:42/00:16:17/

Mentor: Roman Ocvirk

logo*

Krištof Skok znova na astrofizikalni olimpijadi

Krištof Skok (4. a) in Urška Andrenšek (3. d) sta se soboto, 14. 3. 2015 in v noči iz sobote na nedeljo udeležila izbirnega tekmovanja za uvrstitev na astrofizikalno olimpijado. Krištof se je z osvojenim prvim mestom uvrstil v tekmovalno ekipo Slovenije, ki bo odpotovala  v mesecu avgustu na astrofizikalno olimpijado v Indonezijo. Uspeh je z odličnim osmim mestom dopolnila Urška, kar pa žal ni zadoščalo za uvrstitev v ekipo.

Urški in Krištofu, za katerega bo to že tretja astrofizikalna olimpijada iskreno čestitamo.

IMG_2440_Lr_1280

*

Rezultati državnega tekmovanja iz znanja astronomije 2015

Zlato priznanje: Krištof Skok – 1. nagrada (4. a), Urška Andrenšek (3. d).

Srebrno priznanje: David Opalič (1. d), Timen Stepišnik Perdih (2. d), Jernej Brglez (2. a) in Tim Zaveršek (1. d).

DSC_0704Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo!

*


 Krištof Skok je avgusta 2014 na Mednarodni astrofizikalni olimpijadi v Romuniji osvojil prizanje! Krištofu in mentorju prof. Romanu Ocvirku za izjemen uspeh iskreno čestitamo!

slo3
Olimpijska astrofizikalna ekipa Slovenije 2014
Dostopnost