Jeziki

Teden frankofonije 2017

Teden frankofonije smo začeli z 19. Frankofonskim dnem, ki je 20. marca 2017 na odru Celjskega doma povezal 160 mladih nastopajočih in njihovih učiteljev mentorjev. Osrednja tema letošnje prireditve je bila francoščina na različnih kontinentih. Sodelovalo je šest osnovnih šol, osem gimnazij ter Emuni Univerza v Piranu. Prireditev je bila odlično obiskana, ljubitelji francoščine smo napolnili dvorano Celjskega doma, pridružili so se nam tudi številni visoki gostje, med njimi tudi veleposlanica republike Francije, njena ekscelenca Marion Paradas in direktor Francoskega inštituta v Sloveniji, gospod Jean-Luc Goester.

Naša gimnazija se je predstavila z dvema pevskima nastopoma, Maša Krajnc in Tilen Teržan, dijaka 3. letnika, sta bila voditelja prireditve, naši dijaki pa so poskrbeli tudi za tehnično podporo.

Maša Krajnc nas je s pesmijo Patricka Bruela »Au café des Délices« popeljala v Tunizijo, Tilen Teržan pa je kot Amir Haddad zapel lanskoletno francosko popevko za pesem evrovizije J’ai cherché. Spremljali so ju naši glasbeniki: Meta Kočevar na klavirju, Miha Ambrož na kitari, Anže Tratar na kahonu, Neja Stojnič na violini ter plesalke Hanna Rotar, Nina Kovačić in Maruša Steiner.

Maša in Tilen sta zablestela kot odlična pevca in voditelja z odličnim znanjem francoščine, za kar sta prejela številne pohvale visokih gostov. Iskrene čestitke še z naše strani! Za dovršena nastopa velika pohvala in zahvala tudi nastopajočim glasbenikom in plesalkam. Izpostaviti moramo še našo tehnično ekipo, ki je poskrbela za ozvočenje, dijake 2. letnika, ki so nam bili v veliko pomoč v dvorani, ter vse dijake, ki ste si prireditev ogledali, bili ste odlično občinstvo!

Da je prireditev uspela, je poskrbel glavni organizator prireditve Zavod RS za šolstvo ob stalni podpori Ministrstva za izobraževanje znanost in šport ter Francoskega inštituta v Sloveniji. Pri izpeljavi dogodka že vsa leta intenzivno sodelujemo tudi učitelji in dijaki I. gimnazije v Celju. Letos sta poleg mentorice francoskega krožka Andreje Lorenčak in francoske lektorice Mary Ellen Ramasimanana Virtič pri pripravi glasbenih in plesnih točk priskočila na pomoč tudi profesorica Katja Kitanovska in profesor Tomaž Marčič, nad delom foto-video krožka pa je bdel gospod Branko Bezgovšek.

Teden frankofonije smo v petek, 24. marca, zaključili na najprijetnejši način – s sladkanjem. Pripravili smo tekmovanje za Zlati makron in okušali francoske sladice. Naši dijaki so priravili macarons, éclairs, charlotte auf fraises, madeleines, gâteau marbré, crème brûlée in mille-feuilles. Sladice so bile izvrstne in strokovna žirija je imela zelo težko delo. Najraje bi nagradili kar vse, vendar je bilo nazadnje le potrebno sprejeti odločitev. Tretje mesto je pripradlo Neži Ručigaj, Nini Razgoršek in Larisi Ravnjak, dijakinjam 1. e-razreda, ki so pripravile okusno grajsko šarloto – charlotte aux fraises. Drugo mesto je zasedla Zala Gazvoda, prav tako dijakinja 1. e-razreda, ki je spekla éclairs. Prvo mesto pa pripada Špeli Jezovšek, dijakinji 2. a-razreda, za odlične makrone.

Čestitke vsem za čudovite sladice, dogodek je prijetno zaokrožil naš teden frankofonije!

Dostopnost