Jeziki

Predavanje francoskega muzikologa Nicolasa Deshoulièresa 2017

V sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji je 24. okrobra na naši gimnaziji potekalo predavanje Nicolasa Deshoulièresa​, pianista in muzikologa iz Pariza.

Gosta je pozdravil gospod ravnatelj, dr. Anton Šepetavc, ki je poudaril, da ga veseli, da je učenje francoščine na naši gimnaziji obogateno z različnimi projekti in predavanji. Udeležence predavanja sta nagovorili tudi francoska atašejka, Marie-Laure Canteloube, ki je dijake povabila k sodelovanju na natečaju za izdelavo slovenskega logotipa za izpite DELF, in mag. Simona Cajhen, svetovalka za francoščino na Zavodu RS za šolstvo, s katero intenzivno sodelujemo v okviru razvojnega projekta Formativno spremljanje in v projektu Frankofonski dan.

Na predavanju profesorja Deshoulièresa smo spoznali zgodovino filmske glasbe, ki je skozi sčasoma pridobivala na veljavi in danes pritegne veliko število poslušalcev. Vsi poznamo glasbo iz filma Titanic. Kdo ne pozna glasbe filma Vojna zvezd? Spoznali smo velika imena filmske glasbe, poiskali povezave s klasično glasbo in opero ter ugotovili, da je fimska glasba našla svoj prostor v veliki knjigi sodobne glasbe.

_

Dostopnost