Jeziki

Frankofonski dan 2014

21. 3. 2014 je Celje ponovno postalo prestolnica slovenskih srednješolskih frankofonov in frankofilov, ki so na odrskih deskah Slovenskega ljudskega gledališča Celje predstavili svoje gledališko ustvarjanje v francoskem jeziku. Naša gimnazija je tudi letos kot vsa leta doslej pomagala pri izvedbi tega tradicionalnega vseslovenskega srečanja, ki ga sicer organizira Zavod Republike Slovenije za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Francoskim inštitutom v Sloveniji, École Normale Supérieure iz Lyona in Slovenskim ljudskim gledališčem Celje. Prireditev je povezoval naš bivši dijak Žiga Deršek, ki je dogajanje popestril z doživeto interpretacijo znane pesmi Comme d’habitude.

16. Frankofonski dan je zaznamovala Madame Ka, gledališko delo moderne francoske avtorice Noëlle Renaude, ki so ga na inovativen način uprizorili dijaki s trinajstih slovenskih gimnazij. Gospa Ka je v štirih prizorih postal vsestranski Luka Marcen iz razreda 4. f, taščo gospe Ka pa je upodobila Jana Gulin iz razreda 3. e.

Delo sta režirala mlada francoska režiserja Léa Carton de Grammont in Victor Thimonier, kar je za dijake predstavljalo svojevrsten izziv, saj so vsa režiserska navodila prejeli v francoskem jeziku, pri tem so se znašli odlično. Letos je bilo sodelovanje med šolami še intenzivnejše kot v prejšnjih letih, saj sta naša dijaka nastopila skupaj z dijakinjami Gimnazije Lava. Jana in Luka sta za svojo igro in odlično francoščino prejela številne pohvale.

Mentorici:

  • Carmen Deržek, prof.
  • Andreja Lorenčak, prof.
Dostopnost