Novinarsko društvo

»Želim si oditi v svet brez mobilnih telefonov«

Alkohol, droge, cigarete – vse to so tabu teme v našem svetu. Pravimo, da smo od njih mobitelodvisni. To naj bi bile slabe strani našega življenja. Navadno te ljudi gledamo postrani, za njih pravimo, da so brez prihodnosti, da nikoli ne bodo imeli »normalnega« življenja. Kaj pa odvisnost od mobilnega telefona? Mar to ni grda in zaskrbljujoča navada? Ali morda dobra? Pozitivna za naš svet?

V petek, 16. 12. 2016, je na naši šoli potekala akcija, imenovana Dan brez mobilnih telefonov. Tako smo dijaki ves dan med seboj komunicirali, naprave pa so bile spravljene v naših torbah. V zameno pa nas profesorji niso ustno ocenjevali.

Beri dalje»Želim si oditi v svet brez mobilnih telefonov«

Ruščina je idealna za izražanje čustev

Intervju s profesorico Katjo Kitanovsko

katja17V pričakovanju ruskega večera, ki bo v torek, 20. decembra, na I. gimnaziji v Celju v dvorani Gimnazijka, nas je zanimalo, kaj sploh vemo o Rusih in njihovi kulturi. Na pomoč nam je priskočila naša profesorica ruščine Katja Kitanovska. Rusista sta bila že njena stara starša in kot otrok je poslušala ruske pravljice, za kar pravi, da jo je gotovo zaznamovalo. Z Rusi je v stiku že od otroštva, ker je bila plesalka in je z njimi trenirala. Pravi, da ni očarana le nad ruskim jezikom, ki je po njenem najmehkejši jezik na svetu, temveč tudi nad rusko diciplino in vzdržljivostjo. Všeč ji je tudi kombinacija ruske miline in nepopustljivosti, za katero pravi, da je poseben fenomen.

Zakaj je pomembno znati ruščino?

Zato, ker je na svetu 285 milijonov rusko govorečih ljudi, v Sloveniji pa jo obvladajo le redki. Ruska podjetja vse pogosteje prodirajo na svetovni trg, zato je znanje ruščine še kako zaželeno. Rusi zelo cenijo, če govorimo njihov jezik, zato je pri iskanju zaposlitve podatek o znanju ruščine v življenjepisu velik plus. Poleg tega Rusi vedno več potujejo in kot zahtevne stranke vsakega, ki z njimi govori v njihovem jeziku, nagradijo z visoko napitnino.

Beri daljeRuščina je idealna za izražanje čustev

Intervju z Martinom Gulinom

Martin Gulin ni le uspešen dijak 4. letnika I. gimnazije v Celju, ampak tudi član MG INTERVJUzmagovalne ekipe mednarodnega planinskega orientacijskega tekmovanja, ki  je potekalo od 30. septembra do 2. oktobra  na Pokljuki. Njegova ekipa s Polzele je Sloveniji priborila prvo mesto, saj je v kategoriji mladih premagala skupine iz držav nekdanje Jugoslavije.

Kako dolgo se že ukvarjaš z orientacijo?

S planinsko orientacijo sem se začel ukvarjati že v petem razredu osnovne šole, ko sem začel obiskovati planince. Pozneje sem se s to aktivnostjo srečal tudi pri tabornikih, šele takrat sem se začel udeleževati taborniških orientacijskih tekmovanj. Na tem področju sem ostal aktiven do danes.

Beri daljeIntervju z Martinom Gulinom

Z znanjem do pokemonov

IMG_2843_Lr_FB_2000Ste vedeli, da se na naši šoli skrivajo pokemoni? Ali, bolje rečeno, so se, kajti v petek, 25. 11., so jih vse do zadnjega polovili talentirani osnovnošolci, ki so 5. in 6. uro zavzeli Kajuha. Dvainpetdeset učencev z osnovnih šol iz okolice se je, oboroženih z znanjem jezikov, odpravilo na lov za pokemoni, ki je bil pravzaprav namenjen spoznavanju naše šole. Na vsakem izmed pokestopov so se dokazovali z odgovarjanjem na vprašanja v angleščini, nemščini, francoščini in španščini. In to sploh še ni vse; ukvarjati so se morali tudi z mnogimi vprašanji, ki smo jih zastavili mi, novinarji. Sama torej nisem lovila pokemonov, ampak izjave prisotnih. Izvedela sem naslednje:

Urban iz OŠ Šempeter, kjer obiskuje 8. razred: »Delavnica je bila zanimiva, saj smo hodili po šoli, izvedeli veliko novega in ponovili jezike.«

Tudi vsi drugi so bili z delavnico zadovoljni, zdela se jim je »fajn«.

Beri daljeZ znanjem do pokemonov

Kako ostane v zraku, če pa nima motorja?

V Sloveniji imamo kar nekaj letalskih društev. Med njimi je tudi Aeroklub Celje, ki se nam je prePicture3dstavil v sredo, 9. novembra. Precej naših dijakov je namreč njihovih članov. Jadralno letenje je, presenetljivo, ena najbolj varnih letalskih dejavnosti. Seveda pa tako kot vsi športi zahteva zbranost, veliko odgovornosti in izbiro pravih odločitev od trenutka, ko sedemo v letalo.

Jadralno letalstvo je šport v sožitju z naravo, ki ponuja neomejeno svobodo in izziv. Gre za letenje brez motornega pogona. In če letal v zraku ne drži motorni pogon, kako ostanejo na nebu?

Beri daljeKako ostane v zraku, če pa nima motorja?

Kajuhovci smo se predstavili vojniškim osnovnošolcem

Na osnovni šoli Vojnik so 10. novembra potekale delavnice za osnovnošolce. Predstavila se je tudi naša gimnazija. Takšnih prireditev se v tem času na različnih šolah zvrsti kar nekaj, v tem mesecu bo naša šola tudi na podobnih dogodkih na OŠ Štore in OŠ Hruševec. Prireditev v Vojniku je bila namenjena učencem osmega in devetega razreda, sodeldelavnicaovalo pa je 15 srednjih šol in šolskih centrov. Pri naši stojnici je pozornost prisotnih lovil Oktet Kajuh, na predstavitvi naravoslovnih predmetov pa so ob brošurah na naši mizi zbujali pozornost rumeni jabolčni polži in ahatniki, največji polži na svetu, izvajali pa smo tudi kemijski poskus kromatografije.

Beri daljeKajuhovci smo se predstavili vojniškim osnovnošolcem

Če ne obstajaš v medijih, te ni

Intervju s profesorico Tatjano Rozman

Profesorica Tatjana Rozman poučuje zgodovino in filozofijo in je magistrica znanosti. V T_Rozman_v_OKC_4_2000piklanskem šolskem letu je začela s ciklusom predavanj »Ali lahko danes sploh še kaj počnemo s filozofijo?« v Osrednji knjižnici Celje. Predavanja so bila dobro obiskana, zato letos z njimi nadaljuje. Predavala pa bo tudi v eni izmed ljubljanskih knjižnic. Kaj, torej s filozofijo danes še lahko počnemo, smo jo med drugim vprašali.

Beri daljeČe ne obstajaš v medijih, te ni

Ekskurzija prvih letnikov v Ljubljani

Ekskurzija prvih letnikov v Ljubljani, ki je vključevala ogled koncerta v Cankarjevem domu in ogled stalnih zbirk v Narodni in Moderni galeriji, se je zgodila v sredo, 12. 10. 2016.

Zgodaj zjutraj, v sredo, 12. 10. 2016, smo se dijaki prvih letnikov odpeljali v Ljubljano na ogled koncerta v Cankarjevem domu z naslovom Simfonična glasba na filmskem platnu ter ogled stalnih zbirk v Narodni in Moderni galeriji.

Beri daljeEkskurzija prvih letnikov v Ljubljani

»Testi, spraševanja, domače naloge –pa saj smo komaj prišli!«

Prvošolcem je minil prvi mesec šolanja na I. gimnaziji v Celju. Prvošolki, ki sva prejšnji teden postali novinarki (na kar sDSC_0140va izredno ponosni), že čutiva pritisk šole. Namreč: testov je vse več, še več se jih približuje v novembru in decembru, profesorji vse rajši sprašujejo in nas, po pravici povedano, »mučijo«, dijaki pa komaj čakamo vikende in seveda počitnice, ko lahko knjige odložimo v kot in se pošteno naspimo ter pripravimo na nov naporen teden.

Najine sošolce sva povprašali, kako se počutijo po prvem mesecu, ali so se vključili v kakšen krožek in ali se dobro ujamejo z razredom. Skratka, če so zadovoljni, da so postali kajuhovci.

Beri dalje»Testi, spraševanja, domače naloge –pa saj smo komaj prišli!«

Dostopnost