150-letnica rojstva slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika

Leto 2022 je je bilo Plečnikovo leto, saj smo obeležili 150-letnico tega pomembnega slovenskega arhitekta. Njegova mladostna dela poznamo na Dunaju, npr. Zacherlovo hišo z značilno granitno fasado, cerkev sv. Duha na Ottakringu, prvo betonsko cerkev v Evropi in verjetno kar na svetu. Svoje delo je nadaljeval v Pragi s prenovo Hradčanov, ki ga je iz kraljevega dvora spremenil v palačo predsednika mlade češke republike. Kot piko na i je v Pragi oblikoval še monumentalno cerkev Srca Jezusovega. Slovencem so najbolj znana Plečnikova dela v Ljubljani, ki jih je nanizal ob kopenski in vodni osi, ki prvo seka. Kdo ne pozna NUK-a, Križank, Tromostovja, Žal ali Tržnic? Kaj pa zapornico na Ljubljanici ali cerkev sv. Mihaela na Barju? In pa nam bolj blizu, Ljudske posojilnice v Celju? Vse te stavbe in še kakšno več, so pri LUM dijaki spoznali v tem šolskem letu. Seveda nismo obšli Plečnikovih kelihov, teh žlahtnih predmetov cerkvenega posodja, ki jih je mojster oblikoval še posebej pozorno in s srcem.

Dijaki 1. letnika so za platnice svojih unikatnih zvezkov za LUM za izhodiščno temo imeli 150-letnico rojstva Jožeta Plečnika, njegovo arhitekturo in oblikovanje uporabnih predmetov, medtem ko so dijaki 2. in 3. letnika za oblikovanje božično-novoletnih voščilnic izbirali med teksturami na površinah Plečnikovih stavb in jih spremenili v abstraktno ornamentiko s priložnostnimi risali in akrilnimi barvami, da so izdelali praznično občutene podobe. Nekaterim so že bogate površine in materiali kelihov predstavljali inspiracijo za oblikovanje voščilnic.

Vabljeni, da si v galeriji slik na šolski spletni strani ogledate spletno razstavo odličnih izdelkov naših dijakov, ki imajo letos LUM, na temo 150-letnice rojstva slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

Dostopnost