100-letnica najdbe Tutankamonove grobnice

Novembra 1922 je angleški arheolog Howard Carter odkril prvo in do danes edino grobnico kakšnega egipčanskega faraona, katere zakladov – dragocenih grobnih pridatkov, roparji niso odnesli. To je bila majhna grobnica faraona Tutankamona, ki je umrl v poznih najstniških letih in se je kasneje mnogim ljudem zato kar nekako priljubil. O njegovem življenju in zlasti vzrokih prezgodnje smrti se razpravlja in piše še danes, pravzaprav zaradi okrogle obletnice še posebej danes.

Pri urah LUM smo se v tem šolskem letu pogovarjali o Tutankamonu, arheologiji, egiptologiji, Howardu Carterju, Egiptovskem muzeju v Kairu, še posebej pa o dragocenih grobnih pridatkih, ki so postali ena izmed glavnih tem za oblikovanje likovnih del v 1. polletju.

Dijaki 2. in 3. letnika so za platnice svojih unikatnih zvezkov za LUM za izhodiščno temo imeli 100-letnico te pomembne najdbe, medtem ko so dijaki 1. letnika za oblikovanje božično-novoletnih voščilnic izbirali med bogato ornamentiranimi površinami prelepih predmetov, ki so bili skrbno položeni med povoje Tutankamonove mumije ali v grobni prostor okrog njegovega sarkofaga. Pomagali so si s fotografijami na spletu, še posebej pa z izjemno kvalitetno posneto stranjo National Geographic, ki si jo lahko vsakdo ogleda s pomočjo spodnje QR kode:

(QR koda Tutankamon)

Vabljeni, da si v galeriji fotografij na šolski spletni strani ogledate spletno razstavo odličnih izdelkov naših dijakov, ki imajo letos LUM, na temo 100-letnice najdbe Tutankamonove grobnice.

Dostopnost