Sijajni rezultati naših raziskovalcev

“Pri uspehu gre v glavnem za to, da vztrajamo tudi po tem, ko so ostali obupali.” William Feather

Naši raziskovalci in njihovi mentorji bi se še kako strinjali s to mislijo, saj jih odlikuje raziskovalna žilica, ki jim ne da miru in vztrajajo kljub mnogim preprekam na njihovi ustvarjalni poti. 42. srečanje mladih raziskovalcev Mladi za Celje bi moralo biti že 25. marca na ŠCC, vendar je načrte prekrižal koronavirus. Zagovori raziskovalnih nalog so bili tako, zahvaljujoč izdatni tehnični podpori Branka Bezgovška, šele ta teden na videokonferencah. Rezultati so bili, kljub vsem oviram na poti, znova odlični.

  • Kako je leto 1984 postalo leto 1984? Potrošništvo in družba svobode, ki jo obljublja, je raziskovala Jana Ušen iz 4. a, mentorica mag. Tatjane Rozman, prof.; naloga je dosegla 98 %.
  • Kulturni potep po občini Dobje in bližnji okolici (Kalobje, Planina, Jurklošter, Prevorje) je pritegnil raziskovalca Laro Bezgovšek iz 4. c in Aneja Bezgovška iz 1. c, mentorica je bila Vesna Gubenšek Bezgovšek, prof., – 100 %.
  • Maistrovih (skoraj) deset mesecev v Celju. Delovanje Rudolfa Maistra v Celju sta raziskovala Tea Dular, 4. b, Filip Ratkajec s ŠCC- ja, mentorja: Sebastjan Pauman, prof. in Urh Ferlež; – 98 %.
  • Poznavanje Marxovih idej med gimnazijci je pritegnilo raziskovalko Špelo Capello iz 3. d, mentorica je bila Nina Trojner, prof.;- 92 %.
  • Preučevanje encima Butirilholinesteraze v vzorcu človeškega seruma sta raziskovali Zala Božanić in Jana Ušen, obe iz 4. a, mentorja mag. Mojca Alif, prof. in prof. dr. Jure Stojan z Inštituta za biokemijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani; – 100 %,
  • Sodobni nomadi – razvojna priložnost Mestne občine Celje, raziskovalka Urška Kolar iz 1. b, mentorica Nataša Marčič, prof.; – 98 %.
  • Umetno zasneževanje – rešitev slovenskih smučišč? raziskovalka Ana Intihar Marulc iz 4. d, mentorica Nataša Marčič, prof.; – 96 %.
  • Urejenost sladkorne bolezni tipa 2 na podlagi hemoglobina in glukoze v krvi – raziskovalki Julija Dolinšek in Maja Kresnik Doberšek, obe iz 2. č, mentorica Eva Černelč, prof.; – 89 %.

Mladim raziskovalcem in njihovim mentorjem iskreno čestitamo!

Dostopnost