Rusi s Kajuha na Maslenici

Na Pogačarjevem trgu v Ljubljani so 1. marca 2014 obiskovalci tržnice lahko spoznavali značilnosti ruskega pusta – Maslenice.

Maslenica je eden redkih poganskih praznikov, ki se je v Rusiji ohranil tudi po pojavu krščanstva. Prav tako kot pust v Sloveniji se praznuje sedem tednov pred veliko nočjo in predstavlja slovo od zime in pozdrav pomladi, prebujanju narave, novemu življenju, toploti, svetlobi, zato so že od nekdaj častili sonce, ki omogoča življenje in daje energijo. Prav v čast soncu so pekli palačinke ali bliny (rus. blin = palačinka), saj so verjeli, da z zaužitjem palačinke, ki je po obliki in barvi podobna soncu, človek zaužije tudi del njegove energije.

»V Rusiji Maslenico praznujemo ves teden,« je povedala članica Voroneških deklet, ruskega ansambla, ki so z olimpijskih iger v Sočiju prispele naravnost v Slovenijo na festival.

Praznik se v Rusiji začne, ko otroci že zjutraj, prvi dan prazničnega tedna, naredijo lutko iz slame – Maslenico, nato pa se zberejo in prepevajo od hiše do hiše. Bogatejši v tem času že začnejo peči palačinke in prvo palačinko praviloma podarijo revnim. Ves teden poteka v znamenju mladoporočencev, saj so se mladi, podobno kot je navada pri nas, v času pred veliko nočjo množično poročali.

Šesti dan praznovanja veliko slamnato lutko na nosilih odnesejo do središča vasi in jo zažgejo, sedmi dan pa je dan za odpuščanje, ko vsi pozabijo na preteklost in drug drugemu oprostijo slabosti.

Poleg Voroneških deklet so na prireditvi nastopili še učenci ruske šole v Sloveniji, Aleksej Ermakov z ženo Natašo, zakonca Lobanov, najbolj pa so bili gledalci navdušeni nad nastopom Maje Bolšinove, pevke iz mesta Nižnji Novgorod, ki je Rusijo predstavljala že na svetovnih pevskih festivalih.

Praznovanje se je zaključilo z nastopom pevskega zbora iz Trsta in zahvalo zborovodkinje organizatorjem festivala. Festival so organizirali Fundacija Russkiy mir, JSKD, Sklad Toneta Pavčka, Krka, Riko, Sberbank, Društvo Slovenija Rusija, CRZK in Zavod Vesela dRuščina.

Maslenice v Sloveniji smo se udeležili tudi nekateri dijaki I. gimnazije v Celju, ki se kot tretji tuj jezik učimo ruščino.

Naša spremljevalka, profesorica Darja Poglajen, je o letošnjem festivalu povedala: »A če je bila sobota zanimiva? Absolutno da! Vesela, razigrana, okusna – njami-njami, tudi poučna, čeprav so bile še počitnice. Ker je dogodek tradicionalen, se že sedaj veselimo obiska naslednje leto in upamo, da se nam bo tedaj pridružilo še več dijakov in tudi kdo izmed odraslih.«

Jerneja Jelen

Foto: Diana Podgoršek

 

 

Dostopnost