Odkrili dva kipa izjemnih gimnazijcev

 

Na slovesnosti, 6. 10., smo se s slavnostnim odkritjem doprsnih kipov poklonili spominu dveh svetovljanskih gimnazijcev iz nekdanjih dni.

Z njima smo se želeli še enkrat in na nekoliko drugačen način ozreti v 215-letno zgodovino šole, ob tem pa se spomniti na bogastvo duha, plemenitost srca in kozmopolitsko držo naših nekdanjih dijakov, tokrat Davorina Hostnika in Marjane Lloyd-Dolbey, rojene Kopše.

Davorin Hostnik je po vijugavi mladostni poti (neuspešna vojaška kariera) v Celju maturiral leta 1875, po študiju klasičnih jezikov na Dunaju pa se je v slovanskem navdušenju preselil v Rusijo, kjer si je ustvaril družino in v mestu Rilsk leta 1929 tudi umrl. Bil je jezikoslovec, prevajalec, publicist in slovaropisec. Napisal je tudi prvi slovensko-ruski in rusko-slovenski slovar (1897).

Marjana (Marianne Elisabeth) Lloyd-Dolbey (dekliško Kopše), izjemna poliglotka in vsestranska prevajalka, je maturirala leta 1938, po vojni pa se poročila z angleškim častnikom, ki je podedoval plantaže gumijevca v takrat še angleški koloniji Brunej. Marjana iz Drešinje vasi je tako po spletu okoliščin postala cenjena tajnica brunejskega sultana in osebna prijateljica nedavno preminule angleške kraljice Elizabete II. Umrla je leta 1994 in je pokopana v Žalcu.

Oba kipa je ustvaril v Celju živeči ruski umetnik Oleg Ambartsumyan. Slavnosti, ki bo zagotovo ostala v spominu, so se med drugimi spoštovanimi gosti udeležili tudi: Aleksej Pogonin, namestnik veleposlanika Ruske federacije v Sloveniji, Vladimir Ljubek, podžupan Mestne občine Celje, in prof. dr. Franc Solina, nečak Marjane Kopše.

Lepo prireditev so obogatili: Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije pod vodstvom prof. Tomaža Marčiča, recitatorji Aleksandra Grigoreva, Eva Leskošek in Urban Skok ter povezovalec Žan Luka Umičevič. Mentorsko sta jih vodili profesorici Juana Robida in Adriana Požun Pavlovič.

Anton Šepetavc, ravnatelj

Dostopnost