Mednarodna izmenjava v Celju

V tem tednu, od 20. do 24. septembra, na naši šoli gostimo 11 dijakov, ravnateljico, pomočnico ravnateljice in predstavnico sveta staršev s španske srednje šole IES Ordoño II iz Leóna. Španci so pri nas v sklopu mednarodnega projekta Kako doživljamo digitalni svet? (Erasmus + KA229). Naši drugi partnerji, dijake in profesorji beograjske Filološke gimnazije, nas tokrat žal niso mogli obiskati.

Prvi dan smo preživeli na šoli, kjer sta Jaka Majcen in Nika Kovačič predstavila slovenski šolski sistem in našo šolo, nato smo pripravili nekaj spoznavnih iger. Zagotovo najbolj zabavna je bila tista, kjer so dijaki dobili izziv, kako spraviti surovo jajce z višine 1,5 metra na tla, ne da se razbije. Nekaj originalnih idej najdete med fotkami. 🙂

Po kosilu smo predebatirali rezultate aktivnosti – merjenje digitalnega ravnovesja – ki so jo dijaki morali narediti doma. Ugotovili smo, da dijaki preživijo veliko časa na internetu, vendar menimo, da niso zasvojeni. Da si ne predstavljajo ostati izven digitalnega sveta, saj je s tem povezano celotno njihovo življenje. Začeli smo iskati tudi rešitve in ozaveščati našo aktivnost na spletu.

Na koncu smo jih popeljali še na ogled po šoli, kjer so spoznali uro biologije in si ogledali našo biološko zbirko; vajo zbora, kjer so jim pevci zapeli pesem Oblak za dva, ter Dvorano Kajuh.

V naslednjih dneh bomo spoznavali Celje in košček Ljubljane, kjer si bomo ogledali razstavo Jaz, mi, drugi – podobe mojega sveta v Slovenskem etnografskem muzeju. Izvedli bomo tudi dve predavanji: na temo samopodobe na internetu bo predaval Tilen Hočevar iz Logouta, samopodobo v marginalnih družbah pa bo predstavil dr. Marko Galič. Preživeli bomo dan brez telefona, naši mepijevci bodo organizirali kratko pustolovsko odpravo v Logarski dolini. Začeli pa bomo delati tudi že na našem končem izdelku: vodiču za dijake o varni uporabi interneta.

 

Dostopnost