Kdo si, ko si na spletu?

Mednarodna izmenjava v Celju

Kdo smo, ko smo na internetu? Ali (namerno) spremenimo našo identiteto? Zakaj to počnemo? Od kod potreba po neprestanih vizualnih in avdio dražljajih? Ali lahko preživimo dan brez telefona? To so le nekatera od vprašanj, na katera smo skušali odgovorita pri mednarodnem projektu Kako doživljamo naš virtualni svet?, ki ga ustvarjamo I. gimnazija v Celju, IES Ordoño II, Španija, in Filološka gimnazija Beograd.

Gre za triletni mednarodni projekt Erasmus +, v sklopu katerega smo med 20. in 24. septembrom organizirali mednarodno dijaško izmenjavo, ki so se je udeležili španski srednješolci s šole v Leónu IES Ordoño II, njihova ravnateljica, pedagoška vodja ter predstavnica sveta staršev.

V tednu, ko so Španci bivali v Celju (MCC hostel), smo jim profesorji in dijaki I. gimnazije v Celju pripravili kvaliteten program, pri katerem smo se posvetili osebnemu doživljanju interneta in času preživetemu na spletu. Dijaki so tako ovrednotili čas, preživet na internetu s pomočjo aplikacije digitalno ravnovesje in o svojih rezultatih poročali v skupinah. Ugotovili so, da na spletu preživijo preveč časa in da je tovrstna aplikacija dobra pomoč pri uravnavanju rabe.

V ospredju izmenjave je bila identiteta posameznika, tako da smo organizirali vodeni ogled razstave Jaz, mi drugi – podobe mojega sveta v Slovenskem etnografskem muzeju Ljubljana in poskušali poiskati odgovore na vprašanja: kaj je človekova identiteta, kaj jo definira, kako se spreminja glede na skupine ljudi, s katerimi bivamo … V zvezi s samopodobo smo organizirali tudi dve predavanji: Tilen Hočevar iz Logouta je predaval na temo varne uporabe spleta in nevarnosti, ki pretijo neveščim in naivnim uporabnikom. Na temo oblikovanja samopodobe med staroselci pa je predaval dr. Marko Galič, ki je predstavil nekatere značilnosti novozelandskih staroselcev, njihovo integracijo, način razmišljanja ter lastno izkušnjo z njihovimi tolpami. Dijaki so tako lahko izvedeli marsikaj o popolnoma drugačnem okolju in kulturi, ki vplivata na ustvarjanje človekove samopodobe.

Da ne bi ostali preveč na teoretični ravni smo izvedli dan brez telefona s pomočjo naših dijakov in koordinatorice MEPI programa – celodnevno pustolovsko odpravo v Logarsko dolino. Dijaki so imeli tako priložnost preživeti dan brez nenehnih umetnih zunanjih dražljajev ter se povezati z naravo in svojimi vrstniki na drugačen način.

Zadnji dan je bil namenjen vajam čuječnosti (vodeno sproščanje in kratka meditacija), dijaki so tako lahko še poglobili doživljanje samega sebe, nato so svoje občutke prelili v risbe in zapise, o katerih smo se pogovorili v manjših skupinah. Z vsem pridobljenim znanjem in občutki so dijaki začeli sestavljati vodič varne rabe interneta, ki ga bodo mesec dni najprej preizkušali na sebi.

Dijakom smo predstavili tudi I. gimnazijo v Celju, naše mesto, Celjske grofe, Stari grad in Ljubljano. Po Celju in na Stari grad nas je suvereno vodil izkušeni vodnik Gregor Videc.

Na izmenjavi so sodelovali dijaki 4. letnika: Minja Šumnik, Luka Zorko, Jaka Križnik, Manca Romih, Eva Leskovšek, Tina Jernejc, Sara Jernejc, Veronika Novaković, Jan Hrovat, Žana Košenina, Lija Kužner, Lara Bezgovšek, Jaka Majcen, Nika Kovačič, Nina Lorenčak, Ana Kozamernik in Hana Agrež. Izmenjavo sva pripravili in vodili profesorici Lea Gornjak in Nataša Peunik. Pri izvedbi so nam pomagali: profesorici Duška Veronek in Bernarda Jug ter mepijevci Blaž Čerenak, Klara Kovač, Julija Dolinšek in Nejc Špeglič. Posebej se zahvaljujemo vodstvu šole (dr. Anton Šepetavc, mag. Mojca Alif in Sebastjan Pauman) za vso pomoč in podporo pri izvedbi ter tajništvu in računovodstvu za vso pomoč pri administrativnih in računovodskih zadevah.

Naslednje srečanje imamo v Beogradu v mesecu oktobru (med 11. in 15. 10.), kamor bo odpotovalo 7 naših dijakov.

Dostopnost