Odlični na maturi

100 % in 20 zlatih z diamantno Veroniko kot češnjo na slavnostni torti

Na I. gimnaziji v Celju je letos maturo v prvem roku in v celoti prvič opravljalo 182 kandidatov in kandidatk; na ravni celotne države pa je bilo takih bilo 5674.  Čisto vsi naši fantje in dekleta so bili uspešni in smo tako dosegli vrhunskih 100 %; na ravni države je bilo uspešnih 96,6 % maturantov. Padel od naših torej ni prav nihče, še več – nimamo niti enega popravnega izpita; na ravni države pa je žal tako ali drugače neuspešnih 192.

Povprečno število doseženih točk je znova višje kot na ravni države; I. gimnazija – 22,6; Slovenija – 20,6. Pri tem je treba za še bolj objektiven pogled na letošnji briljanten maturitetni rezultat izpostaviti dejstvo, da smo najbolj heterogena gimnazija v Sloveniji (splošna, klasična in umetniška (glasbena) gimnazija ter športni oddelki) in da so letošnji maturanti »koronska generacija«, ki je skupaj z nami na poti do srečnega zaključka v teh vročih julijskih dneh marsikaj doživela in pretrpela. Da bo še bolj jasno: maturo so na svoje in naše veliko veselje in zadovoljstvo opravili prav vsi splošniki, vsi klasiki, vsi glasbeniki in vsi športniki!

In to res odlično. Med letošnjimi 332 slovenskimi zlatimi maturanti je znova 20 (6,0 %) naših, med njimi so tudi športniki in glasbeniki, Veronika Starič pa je zbrala vseh 34 točk in je torej naša diamantna maturantka. V Sloveniji je takih le 0,5 %.

Ostali zlati maturanti generacije 2024 so:  33 – Manca Ernst, Lamija Berisalić in Aljaž Bratušek; 32 – Nino Kolander, Sara Zorko, Ela Leskovšek Čomič in Inja Rampre; 31 – Martin Jager, Eva Založnik in Neža Žalec, 30 – Živa Šalej, Nina Ellen Blake, Lucija Povše, Špela Žičkar, Žiga Žnidaršič Pušnik, Petar Ničić, Lovro Seljak, Lina Lukman in Manca Čepin.

Da je zahtevna šola, za kakršno nas imajo, po svoji naravni logiki tudi uspešna šola, je z letošnjo maturo še enkrat več dokazano.

Z razlogom smo ponosni in veseli ob odličnem zaključku prvega roka mature 2024. Ponosni in veseli smo zaradi zlatih, nič manj pa tudi zaradi vseh drugih, ki sicer niso zlati po točkah, so pa zlati v duši in srcu. Vsem maturantkam in maturantom, njihovim družinam in profesorjem, zlasti še razrednikom, iskreno čestitamo za briljanten rezultat.

dr. Anton Šepetavc, ravnatelj

Dostopnost